Afbeelding
Foto:

Poster #Staysafe in deze Rij-instructie

#Staysafe. Dat is de tekst die levensgroot op een poster staat met de basisregels waaraan een rijschool zich dient te houden. Iedere rijschool die wil laten zien dat hij de nieuwe basisregels in de nieuwe werkelijkheid serieus neemt, kan de poster zichtbaar ophangen. De poster is ontwikkeld door Verjo, uitgever voor verkeers- en vervoersleermiddelen, en is onder andere te vinden op de middenpagina’s in dit blad.

Op de poster staan elf iconen in de vorm van een verkeersbord, waarin bijvoorbeeld wordt aangegeven dat de handen worden gewassen en de auto wordt schoongemaakt. Het zijn de regels waarmee iedere rijschoolhouder door deze moeilijke tijden heen komt en die zijn gebaseerd op het protocol dat is opgesteld door de brancheorganisaties.

ADAS wordt verplicht bij examens

Omgaan met Advanced Driver Assistance Systems (ADAS, ook wel rijhulpsystemen genoemd) wordt een eis in het examen voor WRM-instructeur en rijbewijskandidaat. Dit betekent automatisch dat de rijscholen hier aandacht aan moeten besteden in de rijopleiding voor alle rijbewijscategorieën.

Dit voornemen heeft minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen, zo blijkt uit een uitgebreide beleidsreactie op het rapport Wie stuurt? Verkeersveiligheid en automatisering in het wegverkeer van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Hierin gaat zij onder andere uitgebreid in op de kansen die ADAS bieden voor de verkeersveiligheid.

Vaardigheden

En dat gaat verder dan het voertuig alleen. Zij schrijft onder andere: “Naast de eisen aan het voertuig vragen ook de vaardigheden van de menselijke bestuurder aandacht. De rol van de bestuurder is de afgelopen jaren al veranderd door de introductie van rijhulpsystemen en zal de komende jaren nog verder veranderen. Er wordt gewerkt aan een integrale testmethodiek voor rijhulpsystemen waarin kennis, vaardigheden en capaciteiten van de bestuurder worden betrokken. Voor nieuwe bestuurders worden rijhulpsystemen meegenomen in de rijopleiding opdat zij weten wat rijhulpsystemen wel en niet kunnen en hoe je met deze systemen omgaat.”

Geen ontkomen aan

Kortom: binnen de rijscholenbranche wordt nog steeds discussie gevoerd of je wel of geen lesauto met ADAS moet hebben en daar wordt hiermee een eind gemaakt. Er is geen ontkomen aan.

Steeds meer auto's met rijhulpsystemen

Op dit moment worden al steeds meer auto’s voorzien van deze rijhulpsystemen. Zelfs een auto als de nieuwe Hyundai i10 die bivakkeert in het A-segment, zit er al vol mee. Vanaf mei 2022 worden alleen nog nieuwe voertuigen goedgekeurd als ze beschikken over een flinke reeks rijhulpsystemen en vanaf mei 2024 gaat deze verplichting gelden voor alle nieuw geregistreerde auto’s.

BOVAG

In haar brief memoreert de minister tevens dat BOVAG met het ministerie, CBR en IBKI gaat overleggen over de vraag op welke manier de meest gebruikte rijhulpsystemen gefaseerd en betaalbaar via examinering in het rijonderwijs kunnen worden geïntegreerd.

ADAS-alliantie

Op nationaal niveau werkt het ministerie in de ADAS-Alliantie met tientallen organisaties samen aan het verhogen van het veilig gebruik van rijhulpsystemen door het bevorderen van de doorontwikkeling, bekendheid en aanschaf van deze systemen. De alliantie zet daartoe onder andere in op het verbeteren van de informatievoorziening aan de branche en de voertuiggebruiker. Deze communicatie wordt onder meer ingericht aan de hand van de levenscyclus van een voertuig, zodat de weggebruiker niet enkel wordt geïnformeerd bij het kopen van een nieuw voertuig, maar ook in het geval van inruil en doorverkoop van een voertuig.

Smartphone niet gebruiken in verkeer? Nederlanders houden zich er slecht aan

Niet mogen bellen terwijl je aan het verkeer deelneemt? Het zal best, maar we trekken ons er niets van aan. Eerder integendeel. In 2017 liet 66,1 procent van de Nederlanders weten weleens te bellen terwijl ze fietsen, autorijden of een ander voertuig aan het besturen zijn. Twee jaar later is dat opgelopen naar bijna 69 procent.

Dit staat in een onderzoek dat verzekeraar Interpolis heeft laten uitvoeren nadat het dit eerder ook al had gedaan. Dit is dan ook de tweede Barometer mobiel telefoongebruik in het verkeer. Aan de Barometer 2019 deden 3.768 volwassen respondenten in de leeftijd van 18 t/m 80 jaar en exact 300 jongeren in de leeftijd van 12 t/m 17 jaar deel.
Nu kun je er nog op afdingen dat het percentage niet veel hoger is en dat dit verklaard kan worden door de marges - dit doen de onderzoekers zelf ook - maar dan nog blijft overeind staan dat het in elk geval niet is gedaald.

Nou is de pakkans ook niet groot. Van al die honderden deelnemers aan het onderzoek zijn er maar twee respondenten die hebben aangegeven een boete te hebben ontvangen voor het gebruiken van de mobiele telefoon. Niet verrassend is dus dat 56,9% van de automobilisten en 65,6% van de volwassen fietsers aangaf de kans op een boete (zeer) laag in te schatten. Van de jongeren schat 43% de kans op een boete als (zeer) laag in wanneer ze fietsen. Overigens bleek dat respondenten die door telefoongebruik een ongeval hebben veroorzaakt vaker de telefoon in het verkeer gebruiken dan respondenten die geen ongeval hebben veroorzaakt.

Appen

Nu we het toch over het gebruik van de telefoon in het verkeer hebben: het blijkt dat appen in het verkeer echt de rijvaardigheid beïnvloedt, ook als de telefoon in een houder zit. Het onderzoek toont aan dat automobilisten langzamer rijden tijdens ritten waarin ze appen achter het stuur dan tijdens ritten waarin ze niet appen. Desondanks variëren ze meer in gereden snelheid, slingeren ze meer en kijken ze minder in de spiegels tijdens ritten waarin ze appen. De mate van variatie in gereden snelheid, het slingeren, de gemiddelde duur van de blikken op de smartphone, het aantal lange blikken op de smartphone en het in de spiegels kijken verschilt niet tussen appen met de telefoon in de hand of in de houder. De totale duur van het gebruik van de smartphone was bij appen met de telefoon in de houder zelfs langer dan bij appen met de telefoon in de hand. Ook werden er tijdens het appen met de telefoon in de houder meer blikken op de smartphone geworpen dan tijdens appen met de telefoon in de hand.

Leerlingen in problemen omdat T-examen nog niet mogelijk is

Het niet kunnen afleggen van het T-examen brengt leerlingen van de opleidingen Agrarisch Loonwerk, Groen en Cultuurtechniek in de problemen. Leerlingen die de Beroepsbegeleidende Leerweg (BBL) volgen hebben het T-rijbewijs vanaf augustus 2020 al nodig voor het nieuwe schooljaar. Zonder T-rijbewijs kunnen zij hun leerwerktraject niet volgen.

Deze noodklok wordt geluid door de brancheorganisatie voor groen, grond en infra Cumela. Vanaf 18 mei neemt het CBR weer praktijkexamens af voor bijna alle categorieën rijbewijzen, maar de examens voor het T-rijbewijs en een deel van de Binnenvaartpraktijkexamens zitten hier nog niet bij. Het wachten is op de uitkomst van TNO-onderzoek naar maatregelen om veilig praktijkexamen te kunnen doen. Het CBR verwacht hier pas in de tweede helft van juni meer informatie over te kunnen geven.

Het niet kunnen afleggen van het T-examen brengt leerlingen van de opleidingen Agrarisch Loonwerk, Groen en Cultuurtechniek in de problemen, legt Cumela uit. Leerlingen die de Beroepsbegeleidende Leerweg (BBL) volgen hebben het T-rijbewijs vanaf augustus al nodig voor het nieuwe schooljaar. "Zonder T-rijbewijs kunnen zij hun leerwerktraject niet volgen. Leerlingen die de Beroeps Opleidende Leerweg (BOL) volgen, moeten tijdens hun opleiding in hun eerste jaar stage lopen en hebben dan ook een T-rijbewijs nodig."

Afbeelding