Veel droeftoeters hebben geen enkel niveau

U mag best weten dat ik hoopte dat deze branche door de coronacrisis eindelijk eens één gezicht zou tonen. Een mooi, vriendelijk en begripvol gezicht. Maar ik ben weer bedrogen uitgekomen. Want wat ik de laatste weken allemaal weer voorbij zie komen aan ongefundeerde kritiek en dom geblaat op social media, dat is werkelijk niet te geloven. Vaak totaal ongefundeerd en niet zelden hard onder de gordel. Met veel schrijffouten ook, dat valt me ook elke keer weer op. Veel van die droeftoeters zoals ik ze altijd noem, hebben totaal geen niveau.
Los van wat ze schrijven, constateer ik ook dat het altijd de eenpitters zijn die zo van leer trekken. Er zit nooit een professionele rijschoolhouder bij en ook geen grote rijschool. Die verlagen zich niet tot dit smakeloze niveau. O ja, de grote rijscholen krijgen ook altijd zoutloze kritiek. Ik denk dan: loop niet te blèren, maar zorg dat je ook groeit. Dat is een keus.
Wat ik ook zie, is dat het stuk voor stuk rijschoolhouders zijn die het allemaal beter weten, maar nooit eens ergens verantwoordelijkheid voor nemen. Nee, lekker asociaal alle remmen losgooien, daar schiet je wat mee op.
Let wel: ik scheer niet iedereen over één kam. Er zijn ook heel goede rijschoolondernemers met één lesauto. Maar het gaat mij om die groep blaaskaken. U kent ze vast wel.

De afgelopen weken waren het weer de brancheorganisaties en het CBR die onder vuur lagen. Zoals altijd. Lekker makkelijke prooien zijn het, want hoge bomen vangen veel wind. Voor beide wil ik het graag opnemen. Ik geef het je namelijk te doen om te manoeuvreren in een wereld die de jouwe niet meer is. Neem het CBR. Natuurlijk kun je over deze organisatie van alles roepen wat je wilt en je kunt ook Alexander Pechtold met de grond gelijk maken. Maar hij is echt niet te benijden. Nog steeds dat ICT-probleem, daarna de brand in Rijswijk en nu weer de coronacrisis waardoor 300.000 examens opnieuw moeten worden ingeroosterd en dan ook nog eens onder nieuwe, extreme omstandigheden. De droeftoeters langs de lijn weten het allemaal weer zo goed, maar zijn veelal amper in staat om hun eigen bedrijfje overeind te houden. Maar dan verlang je van het CBR wel om geen fouten te maken en om natuurlijk jouw kandidaten voorrang te geven. Dat is een absurde wens. En het doet de branche, maar ook als jou als rijschoolhouder, geen goed om telkens zo dom te oreren.
Bovendien zijn die berichten slechte signalen naar de leerlingen. Je kunt ook gewoon vertellen dat het bij de huidige omstandigheden helemaal niet gek is dat het allemaal niet loopt volgens het ideaalplaatje. Dat noemen ze 'verwachtingsmanagement' en 'communicatie'. Hier komen ook leerlingen langs die een voorrangspositie willen. Simpel: die kan ik niet bieden en dat vertel ik ze gewoon. Dan komt er geen kou in de lucht.