De druk is groot en er wordt veel van ons gevraagd.


Op het moment dat ik deze column schrijf, zijn we ongeveer een week weer bezig met het geven van rijlessen voor zover dit mogelijk is. Het is niet aan mij om hier te oordelen over wat ons afgelopen weken gebeurd is met het coronavirus. Maar dat dit vreselijke virus ons nog wel een hele tijd in zijn grip zal houden, moge duidelijk zijn.

Voor het geval u het spoor bijster bent geraakt, ga ik nog even terug naar de hectiek waar we de afgelopen weken hebben ingezeten. Eerst werden we geconfronteerd met de vraag: moeten wij nu stoppen met lessen of niet? Iedereen had zijn mening en oordeelde volop. En meteen was er weer kritiek over en weer op social media.

Eerlijk: ik kan hiervoor ook nog wel enig begrip opbrengen hoor. Corona is nieuw. Corona heeft ons overvallen. En niet alleen de rijschoolbranche. Corona heeft de hele wereld overvallen en gooit dan ook de hele wereld op zijn kop.
Vervolgens moesten de brancheorganisaties, CBR, IBKI en noem allemaal maar op er alles aan doen om protocollen te schrijven die ons groen licht geven om weer verantwoord te kunnen opstarten zodra dit verantwoord mogelijk is. Geloof me: wekenlang zijn we beziggeweest met het schrijven van deze protocollen. Het was zoeken naar en onderzoeken van mogelijkheden en onmogelijkheden waar we zeker tegenaan zouden lopen. Buiten het feit dat onze branche blijkbaar beschikt over tientallen virologen hadden wij te maken met de richtlijnen van het kabinet, I&W, natuurlijk het RIVM, ondernemersraden enzovoort, maar de protocollen kwamen er. Zowel voor de branche als bij het CBR voor het afnemen van examens.

En toen, totaal onverwacht, kregen we nog eerder dan verwacht bericht dat we 11 mei weer mochten starten. Onder drie voorwaarden en deze keer eens geen 40 A4'tjes. Triage, hygiƫne en 1,5 meter tenzij dat echt niet anders kan, zijn de uitgangspunten.

Daar sta je dan. Honderdduizend vragen van niet alleen opleiders, maar ook van kandidaten. Ga er maar aanstaan. De eerste reactie is dat je wordt overmand door blijdschap dat we we kunnen lesgeven. Mara daarna volgt meteen de vraag: is dit allemaal verantwoord?

En natuurlijk, meteen weer die storm van kritiek op social media. Zelfs op de man gericht, het was soms echt niet netjes meer. Maar goed, als we voor complimenten zouden gaan, zouden we iets anders moeten gaan doen.

Vervolgens start het CBR de examens weer op. 300.000 examens moeten boven in de trechter en onderin er weer uitkomen en natuurlijk wil iedereen dat zijn examens als eerste mogen plaatsvinden. Dat dit tot problemen leidt, mag duidelijk zijn. Ook ik was al bang voor deze problemen. Maar mogelijk krijg je meer begrip als je in de diverse werkgroepen hebt deelgenomen en een beetje een beeld hebt van alle dingen waarmee rekening moet worden gehouden. Een gelijk speelveld, eerlijke verdeling van examens voor zowel theorie als praktijk zijn slechts twee onderdelen. Maar ook robots die meteen weer ingezet werden, de verdeling tussen opleider en mijnCBR.nl en noem verder maar op. Ja, natuurlijk gaat dit allemaal niet vlekkeloos. En ja, natuurlijk krijg je kritiek, en soms nog terecht ook. Maar als voorzitter van de FAM heb ik hier met mijn volle verstand en volle overtuiging aan meegewerkt en ik stond en sta nog steeds achter deze manier van opstarten. Waarom? Omdat er A. geen betere en eerlijkere manier voorhanden was en is, B. ik denk dat wanneer we allemaal even rustig blijven en netjes tekst en uitleg geven aan onze kandidaten we snel weer normaal draaien met reserveren en C. geloof mij nu maar: ook dit gaat nog wel een jaar doorwerken in de wachttijden.

Beste lezer. Nog iedere dag worden mensen geconfronteerd met corona. Nog iedere dag sterven mensen over de hele wereld aan Covid-19. Veel ondernemers kunnen en mogen nog helemaal niet opstarten en zien zelfs dit jaar en volgend jaar verloren gaan. Veel ondernemers gaan failliet en duizenden mensen raken hun baan kwijt.

Laten we elkaar daarom als personen maar ook als organisaties niet afmaken. Laten we wel blijven relativeren. Wat ons overkomt is niet leuk. Vreselijk zelfs. Maar ik denk weleens na een heftige dag met veel kritiek, als ik 's avonds weer de nieuwsbulletins gezien heb met mensen die familieleden verloren hebben of niet meer mogen zien tijdens hun sterfbed: kom op Ruud, het gaat hier over een rijbewijs halen.

Blijf gezond en stay strong.

Ruud Rutten,
voorzitter FAM