Het échte werk begint nu

De ontwikkelingen rondom het coronavirus volgen elkaar in hoog tempo op en tegen de tijd dat u dit leest, is er ongetwijfeld weer een hoop veranderd. Feit is dat eind maart de activiteiten van rijscholen vrijwel tot stilstand zijn gekomen door het decreet van de overheid. Sinds de aankondiging van de rigoureuze maatregelen door het kabinet is BOVAG dag in, dag uit aan de slag geweest om ervoor te zorgen dat alle getroffen ondernemers zo veel als mogelijk ondersteund worden. Ons doel is dat iedereen gezond uit deze crisis komt en dat er recht wordt gedaan aan de beloftes van de regering. Den Haag stelde immers dat ‘niemand in de steek wordt gelaten’.

Intussen mogen we weer aan de slag met z’n allen, maar het echte werk begint eigenlijk pas nú. Op het moment dat ik dit schrijf zijn we net pas een paar dagen aan de gang en er is nog veel onduidelijk. Het reserveringensysteem bij het CBR hapert door de grote onlinetoeloop, de RDW onderzoekt of plexiglas of folie wel veilig is in een (les)auto, de contouren voor het tweede steunpakket zijn nog niet onthuld en het protocol van het CBR voor de praktijkexamens is nog niet bekend. Ongetwijfeld zal een aantal rijscholen het de komende tijd heel moeilijk gaan krijgen, omdat de economische klap als gevolg van corona natuurlijk ongekend groot zal zijn. Anderzijds: onderzoek van bureau Markteffect in opdracht van BOVAG wijst uit dat een derde van de frequente OV-reizigers concreet alternatief, individueel vervoer overweegt. De helft daarvan wil meer met de auto gaan reizen en 1 op de 10 zegt vaker met een scooter of motor op pad te gaan voor woon-werkverkeer. Uiteraard zullen veel van die mensen al een rijbewijs hebben, maar denk bijvoorbeeld eens aan de grote groepen studenten die nu nog noodgedwongen met OV reizen en nog niet aan een rijopleiding zijn begonnen. Paps en mams zullen er wellicht op aandringen dat hun kroost nu niet meer in bus en trein gaat stappen. Dat zou dus ook mogelijkheden kunnen bieden.

Laten we hopen dat de vraag naar rijopleidingen op peil blijft en dat u in staat gaat zijn om die veilig en rendabel te kunnen blijven verzorgen. BOVAG zet zich in elk geval volop in om ervoor te zorgen dat zijn leden gezond en hopelijk zelfs beter uit deze bizarre situatie komen. Pas goed op uzelf en uw naasten!

Frank Hoornenborg,
voorzitter BOVAG Rijscholen