Vooruitkijken

Op het moment dat ik dit schrijf, zijn het aantal ziekenhuisopnames en de bezette ic-bedden met coronapatiƫnten weer op een heel ander, gelukkig lager niveau dan op het piekmoment. Maar we zijn er nog niet en dat zal ook nog een lange tijd duren, vrees ik.

Gezondheid gaat boven alles, dat realiseer ik me zeker en ik wil eenieder die te maken heeft of heeft gehad met dit virus alle sterkte toewensen.

Tjonge, wat heb ik moeten wennen aan het feit dat we stilstonden met onze rijschool. In eerste instantie was ik gefrustreerd: datgene dat je als reserves in de afgelopen jaren hebt opgebouwd, zie je in rap tempo verdwijnen als sneeuw voor de zon, kan ik mijn mensen in dienst houden, en daarbij de onzekerheid of je het uiteindelijk gaat redden. Maar ook het feit dat er voor sommige andere branches ogenschijnlijk geen vuiltje aan de lucht leek te zijn, zij gingen gewoon door met datgene wat ze altijd deden. Ik kon dat moeilijk verkroppen: waarom zij wel en wij niet. Naarmate de tijd vorderde kwam er duidelijkheid over de steunmaatregelen, konden we afspraken maken met leveranciers en kregen we zover het mogelijk was grip op de zaak.

Ook denk ik dat ditzelfde geldt voor veel van onze leden, ook zij hebben met dezelfde problemen en onzekerheden moeten dealen.

Inmiddels weet ik dat bepaalde branches nog veel harder getroffen worden dan de rijscholen en dat ouderen al maanden geen bezoek meer hebben mogen ontvangen of erger nog, eenzaam gestorven zijn. Dus achteraf gezien schaam ik mezelf voor de eerdere frustraties.

Ook het wel of niet motorrijles mogen geven deed veel stof opwaaien, waarbij de vraag was of een veiligheidsregio mocht beslissen of dit nu wel of niet mocht. Veel tegenstrijdigheden in dit verhaal volgden elkaar op en concreet was de vraag: wie is nu de baas in Nederland. Na een week ophef, na veel schudden aan bomen, kwam er dan eindelijk duidelijkheid: motor- en bromfietslessen zijn per 2 mei weer toegestaan, onder strenge voorwaarden. En niet alleen in Groningen, maar in heel Nederland. Wel zo eerlijk voor alle rijscholen die deze lessen verzorgen.

En meer goed nieuws, al kwam dit nieuws sneller dan de meesten hadden verwacht. Onze minister-president liet weten dat het geven van rijlessen weer mag vanaf 11 mei, ook hier weer met maatregelen. Voor velen was dit waar men op zat te wachten en een ander vindt het te vroeg en had nog liever uitstel gezien.

Jos van Zuylen,
voorzitter VRB