'De neiging om de telefoon te pakken wordt groter, afleiding ligt op de loer'

Een dag na de aankondiging van Rutte dat Nederland zou overgaan op een ‘intelligente lockdown’ gebeurde er nog iets ingrijpends in ons land, zij het dat dit in de uitvoering (in tegenstelling tot de aanloop) is ondergesneeuwd in de coronahectiek: de maximumsnelheid op de snelwegen tussen 6.00 en 19.00 uur is overal 100 km/uur. Dit is het gevolg van de stikstofmaatregelen.

Ook dit lijkt een goed signaal voor de verkeersveiligheid, maar Hans Drolenga, senior adviseur Smart Mobility, Infrastructuur & Mobiliteit van ingenieursadviesbureau Sweco, plaatst daar op verkeerskunde.nl een paar kanttekeningen bij. Hij zegt bijvoorbeeld dat afleiding op de loer ligt. “100 km/uur voelt in de luxe en comfortabele auto’s van tegenwoordig als langzaam. Doordat we langzamer rijden ontstaat er een mentale onderbelasting die we dan opvullen met andere dingen. De neiging om de telefoon te pakken wordt groter, afleiding ligt op de loer.”

Het is ook de vraag in hoeverre automobilisten hun verkeersgedrag aanpassen. “Ik verwacht dat er twee groepen zijn: één groep die zich op de rechterzijde van de rijbaan keurig aan de snelheid houdt, en de andere groep die op de linkerzijde hard blijft rijden. Hierdoor kunnen gevaarlijke situaties ontstaan, bijvoorbeeld wanneer een langzamer rijdend voertuig wil gaan inhalen.”