Afbeelding
Foto: Hans Peijs

Beroepsverbod ook voor eigen kinderen

Het zit in de mens: mazen in de wet zoeken. En zeker in een aantal rijinstructeurs. Iedereen kampt met de problemen van het verbod op lesgeven en dus wordt er gezocht naar mogelijkheden. Zoals lesgeven aan eigen kinderen. Mag dat? Nee, absoluut niet. Er geldt een beroepsverbod op het geven van rijlessen voor alle categorieën en daar valt lesgeven aan eigen kroost ook onder. Wie zich niet aan het verbod houdt, loopt kans op een boete van maximaal 4.000 euro.

Je kon er eigenlijk op wachten dat rijinstructeurs mogelijkheden zouden zoeken om onder het verbod uit te komen. Zo zit deze branche nu eenmaal in elkaar. Op Facebook ontstond er meteen een levendige discussie over, maar los van de vraag of je het wel moet willen (er bestaat ook zoiets als een morele plicht), mag het gewoon echt niet. Helder: lesgeven aan iedereen is verboden en geldt voor alle categorieën, punt uit.

Geen enkele vorm

Irma Brauers, secretaris van de VRB, zegt er het volgende over: “Omdat het een beroepsverbod is, mag je geen enkele vorm van rijonderricht geven. We hebben dit direct bij het instellen van de maatregel kortgesloten met het ministerie van I&W. Diverse andere partijen hebben geprobeerd om dit aan te vechten, maar kregen nul op rekest. Daarom zie je overal dit soort vragen voorbijkomen.

Heel simpel

De situatie is volgens haar heel simpel: “We vallen in de categorie contactverboden. Hetzelfde speelde bij motor- en bromfietsrijlessen: ook toen is heel duidelijk dit antwoord gegeven. En terecht, want hoe ver wil je gaan? Kinderen van partners? Kinderen van mensen met gedeeld ouderschap? Huisgenoten? Nog afgezien dat het niet te handhaven is... je moet het niet willen. Je moet al voorzichtig zijn als je met de lesauto rijdt met je eigen vrouw achter het stuur. Of met je kind die een rijbewijs heeft, dan word je al gesignaleerd.”
Haar advies is helder: “Haal dat lesbord met de L van de auto om alle schijn tegen te gaan. Je hoeft natuurlijk niet de belettering van de auto te halen, maar je moet je ervan bewust zijn dat je onder een vergrootglas ligt. En niet alleen bij de collega’s. Het publiek weet het nu ook grotendeels.”

Het mag niet

Voor Jos Post, voorzitter van de LBKR, is het allemaal niet zo moeilijk. “Heel simpel: het mag gewoon niet. Er is een verbod op rijles geven en dat geldt ook nog eens voor alle vormen.”
BOVAG-woordvoerder Tom Huyskens is ook al net zo duidelijk: “Als je dit doet, ga je volledig voorbij aan je eigen verantwoordelijkheid. En bedenk ook eens wat het doet met de uitstraling van jezelf en je bedrijf naar buiten toe. Het is om al die redenen bijzonder onverstandig.”

Een gefaseerde herstart om chaos te voorkomen

De kans dat direct op de datum dat het CBR weer examens gaat afnemen alles weer bij het oude is, is nul. Een nieuwe start van de branche moet zorgvuldig worden voorbereid, waarbij er steeds nadrukkelijker wordt gekeken naar een gefaseerde herstart. BOVAG rijscholen heeft zich hier al over uitgelaten en in deze Rij-instructie zegt ook Ruud Rutten, voorzitter van de FAM, dat het waarschijnlijk die kant op gaat. In speciale werkgroepen wordt daar nu over nagedacht.

Chaos voorkomen

BOVAG wil met een gefaseerde herstart vooral chaos voorkomen. “Omdat de examens na de crisis lange tijd hebben stilgelegen, is een slimme, gefaseerde herstart van de examens van groot belang, anders dreigt chaos voor leerlingen en rijscholen, en marktverstoring."

Even opfrissen

BOVAG stelt daarom voor om, zodra de situatie dit toelaat, eerst te beginnen met het weer toestaan van rijlessen. "Zo hebben leerlingen die eerder toe waren aan een examen de tijd om hun vaardigheden weer even opfrissen bij hun rijschool. Pas na twee weken zouden dan de examens opgestart moeten worden. Zou je meteen met examens beginnen, dan is de kans op hele lage slagingspercentages zeer groot. Mogelijk kunnen rijlessen voor motoren en scooters al eerder opgestart worden, omdat die niet plaatsvinden in een krappe personenauto”, schrijft BOVAG.

Schoonvegen

Wat betreft de herstart van de examens, stelt BOVAG voor om de examenplanning schoon te vegen en vervolgens op naam de examens open te stellen voor mensen die in de eerste week van de examenstop stonden ingeroosterd. Voor alle disciplines.

LBKR biedt leden een luisterend oor

Een luisterend oor bieden. Dat is wat brancheorganisatie LBKR in deze tijden haar leden biedt. Samen met MKH-coaching is er steun voor leden die op persoonlijk vlak in de knel komen. Voor leden van de LBKR is dit gratis.

Heeft u behoefte aan een gesprek om uw hart te luchten of zorgen te delen? U kunt dan bellen met de bestuursleden Rianne van Leeuwen (06-21200998) en Bert de Weerd (06-52153390).

Afbeelding
Afbeelding