Covid-19 en de branche

In mijn vorige column schreef ik dat mijn rol als voorzitter nog pittig was, niet wetende dat dit nog veel pittiger ging worden. En daarmee doel ik natuurlijk op de huidige situatie omtrent Covid-19, oftewel het coronavirus.

Voor velen, zo ook bij mij, leek het een ver-van-mijn-bed-show. Inmiddels kunnen we wel constateren dat het een compleet andere situatie is waar wij met zijn allen in terecht zijn gekomen en raakt het de branche inmiddels keihard.

De afgelopen weken waren een rollercoaster. Op donderdag 12 maart kondigde het CBR de eerste maatregelen aan, en terugkijkend hierop waren die nog te overzien. Op zondag 15 maart weer een telefonische call met de mededeling van het CBR: "We gaan alle examens vanaf morgen stopzetten tot ten minste 1 april." Nadat deze informatie bij de leerlingen en rijschoolhouders binnenkwam, volgde voor velen de vraag: wat nu? Zo ook voor mij: ga ik door met rijles geven of stop ik?

Onduidelijkheid overheerst, met name de 1,5 meterregel deed veel stof opwaaien. Ook wij als VRB kregen soms de volle laag, van zowel de rijscholen die vrijwillig gestopt waren als van rijscholen die vonden dat zij door moesten gaan. Ook op sociale media gingen sommigen helemaal los, waarbij maatschappelijke grenzen soms werden overschreden. En laat ik wel wezen: ik snap dat mensen door de situatie uit emotie reageren. Nu bij velen deze emoties wat zijn gezakt, is het dan ook fijn dat verschillende mensen hun excuses hebben aangeboden.

Vanaf het begin hebben we er bij het ministerie op aangedrongen om meer duidelijkheid te verkrijgen. Hierbij hebben wij al onze contacten aangewend. Andere branchepartijen hebben hetzelfde gedaan en uiteindelijk was daar dan het verlossende woord van het ministerie: rijinstructie is in al zijn vormen in elk geval tot 6 april verboden. Op het moment dat deze Rij-instructie bij u op de mat valt, is het verbod wellicht verlengd of zijn we langzaam weer aan het opstarten. Laten we het laatste hopen!

Veel leden weten ons gelukkig te vinden en stellen terecht veel vragen op dit moment. Vragen waar wij soms (nog) geen antwoord op hebben, maar het gehele bestuur is ontzettend hard aan het werk om alle ontwikkelingen voor u te volgen en u te informeren.

Ik wens eenieder veel sterkte, wijsheid, maar bovenal gezondheid toe.

Jos van Zuylen,
voorzitter VRB