Afbeelding
Foto:

Theorie én praktijk op afstand

Het wordt lastig, maar er zijn oplossingen om het contact met de leerling niet helemaal te verliezen, zowel voor de theorie als, heel bijzonder, voor de praktijk.

In deze bizarre tijden heeft Verjo, uitgever voor verkeers- en vervoersleermiddelen, in elk geval een oplossing om op afstand klassikale theorielessen te kunnen geven. De beste mogelijkheid is dat lesgeven op afstand gedaan kan worden met ondersteuning van Skype en Verjo MasterDrive.

De basis

Het MasterDrive theoriesysteem is de basis. Dit bestaat uit een USB 3.0 stick en een router en werkt het best op een PC met Windows 10 met een USB 3.0 poort. Een USB-poort 3.0 is noodzakelijk voor een vloeiende weergave van bijvoorbeeld de duidelijke animaties en het overige materiaal. Door dit te koppelen aan Skype (een programma van Microsoft, waarmee men over het internet kan beeldbellen) kunnen de theorielessen gewoon doorgaan. Bartjan Engelfriet van Verjo kan er meer over vertellen. Hij is bereikbaar via 06 - 25 17 70 09 of via bartjan@verjo.nl.

Praktijk

Er zijn inmiddels ook initiatieven om online een praktijkles te kunnen geven, of, althans, ervoor te zorgen dat de leerling zijn kennis op niveau kan houden (of krijgen), maar dan wel zonder het stuur in handen te houden. Rijschoolhouders Wim Ummenthum en Ruud Teeuwen bijvoorbeeld hebben voor hun cursisten de Rijles-digitaal ontwikkeld.

MasterDrive theoriesysteem van Verjo is de basis

Video

Dit bestaat uit een video waarin een lesauto ruim een uur door een groot gebied rijdt, in dit geval Venlo (dat is het werkgebied van beiden). Tijdens de rit komen veel verkeerssituaties voorbij; het filmpje wordt regelmatig stopgezet en er verschijnt dan een vraag op het scherm die de leerling moet beantwoorden.

Antwoordformulier

Via de WhatsApp ontvangt de leerling vervolgens een antwoordformulier. Zijn alle vragen beantwoord, dan wordt het formulier ingevuld en wordt er advies op afstand gegeven. Wim Ummenthum vertelt dat niet alle, maar wel een groot aantal leerlingen op deze manier nog enigszins op de hoogte kunnen blijven.
Andere rijschoolhouders kunnen het filmpje à 20 euro ook gebruiken. Beiden overwegen om nog meer van dit soort filmpjes te maken in andere regio’s. Meer informatie is te vinden op www.ummenthum.nl en www.ruudteeuwen.nl.