Afbeelding
Foto:

Vragen en antwoorden in
deze bizarre periode

Rijschoolhouders zitten in deze bizarre periode vol vragen en zijn op zoek naar antwoorden. Rij-instructie wil haar abonnees graag gidsen door een groot aantal vragen te beantwoorden. De lijst is uitputtend, maar wellicht niet volledig. Als u nog vragen hebt, dan kunt u die altijd mailen naar Hans@entermedia.nl, dan zoeken wij het antwoord. De antwoorden komen uit algemene berichtgeving van onder andere CBR, IBKI en de Kamer van Koophandel, maar er is ook medewerking verleend door de brancheorganisaties van VRB, FAM en BOVAG, door Henk J, Kwant, directeur van TAFKA Administratie voor Rijscholen, Gijs Kantelberg, directeur van opleider De VerkeersAcademie en we hebben Ruud Rutten specifiek gevraagd naar het project-Samen Sterk.
Daar waar een antwoord op de één of andere manier ‘gekleurd’ is, publiceren we dit wel, maar dan zetten we de beantwoorder van de vraag ervoor. De vragen zijn zo veel mogelijk geclusterd naar onderwerp. Een aantal specifieke financiële vragen komen aan bod in het artikel van Henk J. Kwant dat elders in deze editie staat.

Personeel

Wat moet ik doen als ik (tijdelijk) onvoldoende werk heb voor mijn personeel en mijzelf?

Met de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging ten behoeve van behoud van Werkgelegenheid (NOW) hoopt de overheid dat zo veel mogelijk mensen hun baan kunnen behouden, zelfs als er door de coronacrisis tijdelijk geen werk voor hen is. De NOW vervangt de werktijdverkorting (WTV), die wordt ingetrokken. Werkgevers kunnen met de nieuwe regeling een aanvraag indienen voor een tegemoetkoming in de loonkosten. De hoogte hiervan is afhankelijk van de terugval in omzet, maximaal 90 procent van de loonsom. Zo kunnen werkgevers werknemers met een vast én flexibel contract in dienst houden en doorbetalen. Ook oproepkrachten vallen hieronder.

Wanneer kan ik een aanvraag indienen voor de NOW-regeling?

Je kunt nog geen aanvraag indienen. De exacte datum wordt zo snel mogelijk bekendgemaakt. De periode waarover je tegemoetkoming kunt krijgen, hangt niet af van deze datum. Omzetverlies vanaf 1 maart komt in aanmerking voor tegemoetkoming.

Ik had net een WTV-aanvraag gedaan, maar die regeling stopt. Wat moet ik nu doen?

Als je al een aanvraag voor WTV gedaan had, wordt die vanaf nu beschouwd als aanvraag voor de nieuwe tegemoetkomingsregeling. Je hoeft dan niets te doen en krijgt vanzelf bericht. Als je al een toekenning voor werktijdverkorting hebt gehad, blijft deze van kracht.

Ben ik verplicht loon door te betalen aan een medewerker die ziek is?

Als je personeel ziek thuis zit, ben je verplicht loon door te betalen. Als je een verzuimverzekering hebt afgesloten, dekt deze de loondoorbetalingsverplichting. Is je werknemer door ziekte niet in staat te werken? Dan keert de verzuimverzekering uit, ongeacht om welke ziekte het gaat. Maar let op: als je werknemer om preventieve redenen in quarantaine moet blijven of een bepaald gebied niet mag verlaten, dan keert de verzekeraar niet uit.

Zzp'ers en corona

Ik ben zzp’er en loop nu klussen mis omdat opdrachtgevers afzeggen. Kan ik de schade op hen verhalen?

Dat hangt af van wat je met je opdrachtgevers hebt afgesproken in de overeenkomst of in je algemene voorwaarden. De gevolgen van het niet nakomen van een verbintenis worden beschreven in de artikelen 74 en verder van Boek 6 van het Burgerlijk Wetboek. Komt iemand een overeenkomst niet na? Dan kan diegene uiteindelijk schadeplichtig zijn.

Overige financiële maatregelen

Wat voor maatregelen treffen de banken?

Gezonde bedrijven krijgen van een aantal banken 6 maanden uitstel van aflossing op hun leningen tot 2,5 miljoen euro. Het gaat om klanten van ABN AMRO, ING, Rabobank, de Volksbank en Triodos Bank. Voor bedrijven met hogere financiering geldt de maatregel niet. Wel houden ze de ontwikkelingen voor die groep in de gaten.

Zijn er voorbeelden van crisisplannen voor bedrijven zodat ondernemers die niet zelf hoeven te bedenken?

Ja. VNO-NCW, MKB-Nederland en AWVN hebben samen een handreiking opgesteld met daarin aandachtspunten voor onder andere preventie, risicobeheersing, een bedrijfscontinuïteitsplan en arbeidsrechtelijke informatie.

Ik kan niet meer aan mijn verplichtingen voldoen. Wanneer is er sprake van overmacht?

Overeenkomsten moeten worden nagekomen, dat is de kern van ons rechtssysteem in een normale situatie. Een beroep op overmacht wordt niet snel aangenomen. De kans op een positief beroep op overmacht is heel klein.

Of er sprake is van overmacht hangt af van het contract dat je hebt opgesteld. Bij commerciële contracten is vaak een zogeheten forcemajeureclausule opgenomen. Daarin is vastgelegd in welke omstandigheden sprake is van overmacht, en wat de gevolgen zijn als dit aan de orde is. In de clausule staan meestal zaken als overheidsmaatregelen, stakingen, plotselinge belemmeringen in de infrastructuur of tekorten in transport als omstandigheid. Het kan dus zijn dat onder verwijzing naar de (overheids)maatregelen die genomen zijn om verspreiding van het virus te voorkomen een beroep kan worden gedaan op overmacht. Je kunt ook ziektes, epidemieën of quarantaines in zo’n contract opnemen.

Bij een geschil bepaalt de rechter.

Heb je geen forcemajeureclausule opgenomen? Dan kijk je naar de mogelijkheden in het toepasselijk recht. Het niet kunnen leveren wordt in de wet omschreven als ‘een tekortkoming in de nakoming van een verbintenis’. Dit is beschreven in de artikelen 74 en verder van Boek 6 van het Burgerlijk Wetboek. Kom je je overeenkomst niet na? Dan kun je uiteindelijk schadeplichtig zijn.

Zijn er nog andere ‘potjes’ waarvan ik naast de genoemde maatregelen gebruik van kan maken?

Waar veel ondernemers niet aan denken is om te checken of ze door deze bijzondere omstandigheden wellicht in aanmerking komen voor zorgtoeslag en/of huurtoeslag. Soms lukt het net niet in een bepaald belastingjaar, maar als je nu een aantal weken zonder inkomen zit kan het net het verschil maken. Je kunt hiervoor naar mijntoeslagen.nl gaan van de Belastingdienst en een proefberekening maken.

Verzekeringen

Kan ik mij als ondernemer verzekeren tegen de schade die ik loop door de maatregelen om het coronavirus te bestrijden?

Nee, dit valt onder het ondernemersrisico. Het mislopen van inkomsten door het coronavirus is een bedrijfsschade. Bedrijfsschadeverzekeringen dekken echter alleen materiële schade en daar is in dit geval geen sprake van, meldt het Verbond van Verzekeraars. Wel kun je gebruikmaken van de eerdergenoemde regelingen.

Kan ik mijn bedrijf in de toekomst verzekeren tegen uitbraken als het coronavirus?

Naar verwachting zullen de verzekeraars de uitbraak van een pandemie, zoals nu het coronavirus, in de voorwaarden van de verzekering uit (gaan) sluiten.

Brancheorganisaties

Welke rol heeft een brancheorganisatie in deze tijden?

Antwoord VRB: Op diverse punten speelt een branchevereniging nu nog meer dan normaal een cruciale rol in het proces. We merken dat vooral de financiële onzekerheid een factor speelt. Daardoor is het geven van antwoorden op de echte problemen die men ervaart erg belangrijk. De meesten hebben geen personen om zich heen die de 'zorgen' kunnen wegnemen. Naast het in kaart brengen van de praktische, vooral financiële, zaken is het bieden van een luisterend oor al vaak een eerste geruststelling.

Antwoord BOVAG: We proberen allereerst de leden op dagelijkse basis te voorzien van de meest actuele en relevante informatie en vragen te beantwoorden. En die antwoorden hebben wij soms ook niet direct, maar we weten wel waar we ze moeten halen. Daarnaast is er vrijwel dagelijks contact op alle niveaus met alle overheden en instanties, om er zo voor te zorgen dat de negatieve consequenties van allerlei maatregelen voor ondernemers zo beperkt mogelijk blijven. Daar waar wij knelpunten signaleren, proberen we die zo snel mogelijk opgelost te krijgen.

Antwoord FAM: De rol van de brancheorganisaties is groot op dit moment. Over en weer wordt er dag in, dag uit samen overleg gevoerd hoe we ons kunnen inzetten voor de totale branche, zowel de ongeveer 8000 rijschoolhouders als de 15000 rijinstructeurs in onze branche.

Antwoord LBKR: We proberen zo goed als mogelijk te adviseren, maar we proberen ook het luisterend oor te zijn. Het is voor ons allemaal een heel onzekere tijd.

Welke prioriteiten zijn er nu?

Antwoord VRB: Zo veel mogelijk financiële ondersteuning in kaart brengen bij I&W, EZ en SZW. En zorgen dat wanneer er weer licht aan het einde van de tunnel gloort en het CBR weer wil gaan opstarten dat dit in alle redelijkheid en eerlijkheid gaat gebeuren.

Antwoord BOVAG: Prioriteit nummer 1 is dat onze leden zo gezond mogelijk deze crisis te boven gaan komen. En daarvoor moeten allereerst de gevolgen op korte termijn zo veel mogelijk beperkt worden.

Antwoord FAM: Allereerst hebben we ons wel degelijk samen sterk gemaakt voor duidelijkheid, stoppen of niet stoppen met rijles geven. Vervolgens hebben we samen getracht een zo goed mogelijke begroting te maken van het omzetverlies in de eerste maand voor de hele branche. Deze is verstuurd naar de verantwoordelijke in Den Haag. Overigens was dit op verzoek van deze verantwoordelijke zelf. Vervolgens zijn wij weer gezamenlijk aan de slag gegaan om tijdig onze branche op de radar te zetten bij de ministers om ook in aanmerking te komen voor alle steun die iedereen zo hard nodig heeft om deze moeilijke tijd door te komen. Hierbij krijgen we alle hulp en steun van de CBR-directie en de medewerkers van VNO-NCW.

Antwoord LBKR: Proberen een fatsoenlijke financiële tegemoetkoming te krijgen. Daarna moet de focus al snel naar de opstart nadat RIVM de eisen versoepelt en het CBR aangeeft weer aan de slag te willen.

Vindt er de komende tijd overleg plaats met Den Haag?

Absoluut, en intensief, maar ook met CBR, RDW, IBKI, het ministerie van I&W en andere stakeholders in de keten.

Wat is de insteek van dit overleg?

Antwoord VRB: De rijschoolbranche op het netvlies branden, want als één ding uit deze coronapandemie duidelijk is geworden is het wel de penibele, maar vooral ook wankele, basis waarop rijscholen in de markt staan. En dat geldt in de hele branche. Van de zzp'er tot misschien wel vooral de rijscholen met personeel. Veel wielen, grote bedrijfspanden en veel personeel zorgen niet automatisch voor een gezonde en stabiele onderneming.

Antwoord BOVAG: In algemene zin is het doel dat ondernemers zo veel als mogelijk ongeschonden deze crisisperiode overleven. Specifiek voor de rijscholen is ook van belang dat snel duidelijk wordt wanneer of in elk geval hoe de examens en lessen weer hervat kunnen worden. Dat wordt natuurlijk een puzzel van jewelste en is van groot belang om daar al vroeg op voor te sorteren.

Antwoord FAM: Uiteraard gaat het nu even over de branche en het coronavirus. I&W steunt ons enorm en doet er echt alles aan om alle vragen en verzoeken van ons of in te brengen of op welke manier dan ook te beantwoorden.

Is er een kans dat de rijscholenbranche een uitzonderingspositie krijgt?

Antwoord VRB: Welke uitzondering? Laat ons eerst zorgen dat de regelingen zo eerlijk en oprecht mogelijk in gang worden gezet. Want iedereen vindt zichzelf het hardst geraakt. En heel nadrukkelijk kaderen dat de regelingen niet misbruikt worden. Ondanks dat men soepel met de aanvragen wil omgaan wil dit niet zeggen dat er achteraf geen controle plaatsvindt. En daar waarschuwen we nadrukkelijk voor.

Antwoord BOVAG: Die kans is er zeker, maar realiseer wel dat er heel veel sectoren zijn die een uitzonderingspositie wensen. Vrijwel elke ondernemer wordt zwaar getroffen, hoewel het sommige natuurlijk expliciet wordt verboden hun vak uit te oefenen, zoals de rijschoolhouders.

Antwoord FAM: Dit lijkt mij niet. Onze insteek is om de rijschoolbranche in ieder geval op de radar te krijgen en te houden. Als deze crisis voorbij is, hoop ik dat we in ieder geval iets hoger ingeschaald worden dan net onder de escortbranche. Maar dit moeten we dan wel met zijn allen waarmaken en verdienen.

Antwoord LBKR: Aangezien de branche is aangewezen als contactberoep hebben we een uitzonderingspositie. Wat uiteindelijk daar het voordeel van is, moet nog blijken.

Wordt er nu door de brancheorganisaties gezamenlijk opgetrokken of zijn er ook zaken waar de VRB zich exclusief voor inzet?

Antwoord VRB: VRB heeft meerdere leden die in Nederland hun bedrijf hebben, in Nederland ook belasting betalen, maar net over de grens in België of Duitsland wonen. Op dit moment (27 maart) valt deze groep buiten alle steunmaatregelen. We hebben deze groep onder de aandacht gebracht.

Verder is de VRB samenwerkingspartner van het Ondernemers Klankbord. Zij hebben toegezegd om te helpen en hiervoor geen eenmalige bijdrage in rekening te brengen (antwoord VRB). Maar het maakt in deze bizarre tijden niet uit wie wat doet, deel je items met elkaar.

Wat heel erg belangrijk is dat de totale branche ervan door drongen moet worden dat iedereen de hulp van een ander nodig heeft. De commentaren waren niet van de lucht. Maar het zijn maar enkelen gegeven om dit op de juiste plek te adresseren. Onwetendheid of eigenwijsheid? Zeg het maar, wellicht projecteert men de eigen onzekerheid op partijen die hun nek durven uitsteken. Brancheverenigingen moesten opeens van alles en als je dan nakeek wie dat beweerden waren ze nergens bij aangesloten.

Maar gelukkig zijn er ook nog genoeg collegae en leden die wel in de gaten hebben dat achter de schermen de druk wordt opgevoerd. En daar profiteren in eerste instantie uiteraard onze leden van, maar ook die personen die bakken vol kritiek leveren. Liefst anoniem en met een duidelijke negatieve ondertoon, maar ja, daar steken we maar geen energie meer in. Die gebruiken we op de plekken waar het er toe doet. De mensen met het hart en verstand op de juiste plek weten echt wel wie wat doet. En daar gaat het om.

Antwoord BOVAG: Waar de VRB zich exclusief voor in wil zetten, weet ik niet, maar BOVAG trekt in elk geval samen met de andere partijen op in gesprekken met het CBR en I&W over hoe en wanneer de examens en lessen weer vlotgetrokken kunnen worden. Het is belangrijk dat dit goed gecoördineerd gebeurt, zodat t.z.t. de draad hopelijk weer zo naadloos als mogelijk opgepakt kan worden.

Antwoord FAM: Ja. Uiteraard zal iedereen zijn eigen leden op zijn eigen manier informeren maar de gezamenlijke afspraken worden nog steeds nagekomen. Wat overigens allang het geval is in mijn ogen.

Antwoord: LBKR: Er is nu noodzaak om samen te werken, mede door de crisis zijn we meer naar elkaar toe gegroeid en ik zie hele goede samenwerking tussen de brancheorganisaties.

Samen Sterk

Liggen ook de bijeenkomsten over Samen Sterk stil?

Ja, de fysieke bijeenkomsten zijn geannuleerd. Maar er wordt keihard doorgewerkt door de werkgroepen. Verslagen worden afgerond en steeds weer tot kleinere en duidelijker documenten teruggebracht. Een tussenverslag is op 28 maart verzonden naar I&W om ze op de hoogte te houden. Er wordt ook al hard gewerkt aan de Dag van de Rijschoolbranche. Een evenementenbureau helpt ons met het vlot laten verlopen van deze dag/dagdeel. Maar ook dat onze branche hier de aandacht krijgt die we nodig hebben en verdienen.

Wat betekent dit voor dit proces?

Heel simpel, 15 mei is van de baan i.v.m. het coronavirus. De minister heeft toegezegd zo snel als mogelijk met een alternatief te komen.

Kan de branche het wel aan dat juist nu dit proces stilligt?

Ik merk dat de branche nog niet volwassen genoeg is om met een dergelijke crisis om te gaan. Logisch van een kant, niemand heeft dit ooit eerder meegemaakt en het treft ons allemaal in ons dagelijks doen en in onze beurs. Wat mij ook duidelijk is geworden is dat onze branche schreeuwt om eenheid en duidelijkheid, maar ook om leiderschap. Ik hoop dat dit Samen Sterk juist vooruit helpt.

WRM

Tot wanneer zijn de examens uitgesteld?

Alle WRM-examens zijn tot 13 april 2020 geannuleerd. Indien de ontwikkelingen daartoe aanleiding geven zal IBKI beslissen over een mogelijke verlenging van de maatregelen.

Kan IBKI besluiten de periode waarin geen examens worden afgenomen te verlengen?

Dat is mogelijk als de ontwikkelingen daar aanleiding toe geven.

Wat gebeurt er wanneer mijn bevoegdheid verloopt doordat IBKI een examen vanwege het coronavirus heeft uitgesteld?

Wanneer door de coronamaatregelen de geldigheid van een bevoegdheidspas dreigt te verlopen, zal IBKI de WRM-lesbevoegdheid eenmalig verlengen. Per situatie zal IBKI beoordelen hoe lang de verlenging dient te zijn.
De aanvraag voor de verlenging van de geldigheid van uw bevoegdheidspas doet u door een mail te sturen naar info@ibki.nl. In deze mail vermeldt u uw naam, de einddatum van uw bevoegdheidspas en het nummer van uw bevoegdheidspas.

Zijn er kosten verbonden aan het verzetten van een examen?

Nee, hier zijn voor u geen examenkosten aan verbonden.

Zijn de maatregelen die IBKI neemt als reactie op de verspreiding van het coronavirus van invloed op de ingangsdatum van de nieuwe WRM?

Nee, deze maatregelen staan daar los van. De nieuwe WRM gaat in met ingang van 01 april 2020.

Mijn VOG was geldig op de oorspronkelijke einddatum van mijn WRM-lesbevoegdheid, maar wordt door de coronamaatregelen ouder dan 6 maanden. Moet ik een nieuwe VOG aanvragen?

Nee, wanneer door de coronamaatregelen de geldigheid van een VOG dreigt te verlopen, zal IBKI de geldigheid van de VOG eenmalig verlengen. Per situatie zal IBKI beoordelen hoelang de verlenging dient te zijn.

Stage

Bepaalt de examinator van tevoren (tijdens het inleidende gesprek) het lesonderwerp van de stagebeoordeling?

Nee, het lesonderwerp wordt nooit door de examinator tijdens het inleidende gesprek bepaald. Dat is didactisch gezien ook onmogelijk. Er zal ook niet worden gewerkt met een lijst met vaste lesonderwerpen.

Hoe bepaalt de examinator het lesonderwerp van de stagebeoordeling?

Als de instructeur het feitelijke beginniveau van de leerling goed vaststelt en daar didactisch gezien op een juiste wijze mee omgaat, kan de instructeur gewoon de les geven die hij gepland had om te gaan geven. Het kan ook voorkomen dat de instructeur besluit om eerst het vereiste beginniveau op peil te brengen voordat er verder wordt gegaan met de geplande les.

Pas als uit het feitelijke begingedrag van de leerling blijkt dat de leerling niet toe is aan het te geven onderwerp of qua niveau veel verder is dan het geplande onderwerp en de instructeur hier niet goed op inspeelt, zal de examinator een ander lesonderwerp bindend voorstellen. Dit gebeurt altijd nadat de leerling een stuk(je) heeft gereden en nooit tijdens het inleidende gesprek.

Hoeveel tijd heb ik om de door de examinator aangewezen les voor te bereiden?

Het vaststellen van het juiste aanvangsniveau van de leerling en het eventueel hierop aanpassen van het lesonderwerp, behoort tot de dagelijkse praktijk van een rijinstructeur. Er zal dus geen extra voorbereidingstijd worden gegeven.

Wat gebeurt er wanneer de geldigheid van mijn stagepas verloopt doordat IBKI het examen heeft uitgesteld?

Wanneer door de coronamaatregelen de geldigheid van een stagepas dreigt te verlopen, zal IBKI de WRM-lesbevoegdheid eenmalig verlengen. Per situatie zal IBKI beoordelen hoe lang de verlenging dient te zijn.

Kan ik wel stagelessen blijven geven?

Nee, de overheid heeft in ieder geval tot 6 april 2020 het geven van rijinstructie voor alle rijscholen en alle vervoermiddelen verboden. Indien u besluit in de periode tot 6 april 2020 toch rijles te gaan geven, zal IBKI deze rijles niet verwerken in uw stageportfolio. Indien nodig zal IBKI de geldigheid van de stagepas eenmalig verlengen. Per situatie zal IBKI beoordelen hoe lang de verlenging dient te zijn.

Mijn stagepas dreigt te verlopen doordat de overheid het geven van rijles verboden heeft tot 6 april 2020. Hoe kan ik de eenmalige verlenging van mijn stagepas bij IBKI aanvragen?

Dat kunt u doen door een mail te sturen naar info@ibki.nl. In deze mail vermeldt u uw naam, de einddatum van uw stagepas en het nummer van uw stagepas. Als uw stagepas verloopt na 30 juni 2020, hoeft u nog geen verleningsverzoek te doen.

Gaan de stagecontroles door?

Nee, IBKI ondersteunt de maatregelen die door de overheid zijn ingesteld. Aangezien de stagerijlessen voor alle categorieën niet door mogen gaan, vervallen de stagecontroles in de periode tot 06 april 2020.

Praktische begeleiding

Door de coronamaatregelen van IBKI moet ik mijn PB afleggen op of na 01 april 2020. Zijn dan de dan de bepalingen (zoals bijvoorbeeld het zelf bepalen van het lesonderwerp) nog van kracht zoals die golden vóór 01 april 2020?

Nee, bij de uitvoering de WRM-examens en dus ook bij het afnemen van een praktische begeleiding moet IBKI uitgaan van de bepalingen die in de, op dat moment geldende wet- en regelgeving zijn vastgelegd. De huidige bepalingen gelden tot en met 31 maart 2020, de nieuwe bepalingen gaan met ingang van 01 april 2020 in. IBKI moet met ingang van 01 april 2020 de examens afnemen op basis van de gewijzigde wet- en regelgeving. De oude wet- en regelgeving is dan niet meer van toepassing.

Door de coronamaatregel van IBKI moet ik mijn PB afleggen op of na 1 april 2020. Mag ik dan een collega rijinstructeur of iemand anders die in het bezit is van een rijbewijs, meenemen als leerling?

Nee, dat mag niet. Met ingang van 1 april 2020 geldt de nieuwe wet- en regelgeving. U moet dan lesgeven aan een échte rijbewijsleerling.

Bepaalt de examinator van tevoren (tijdens het inleidende gesprek) het lesonderwerp van de praktische begeleiding?

Nee, het lesonderwerp wordt nooit door de examinator tijdens het inleidende gesprek bepaald. Dat is didactisch gezien ook onmogelijk. Er zal ook niet worden gewerkt met een lijst met vaste lesonderwerpen.

Hoe bepaalt de examinator het lesonderwerp van de praktische begeleiding?

Als de instructeur het feitelijke beginniveau van de leerling goed vaststelt en daar didactisch gezien op een juiste wijze mee omgaat, kan de instructeur gewoon de les geven die hij gepland had om te gaan geven. Het kan ook voorkomen dat de instructeur besluit om eerst het vereiste beginniveau op peil te brengen voordat er verder wordt gegaan met de geplande les.

Pas als uit het feitelijke begingedrag van de leerling blijkt dat de leerling niet toe is aan het te geven onderwerp of qua niveau veel verder is dan het geplande onderwerp en de instructeur hier niet goed op inspeelt, zal de examinator een ander lesonderwerp bindend voorstellen. Dit gebeurt altijd nadat de leerling een stuk(je) heeft gereden en nooit tijdens het inleidende gesprek.

Hoeveel tijd heb ik om de door de examinator aangewezen les voor te bereiden?

Het vaststellen van het juiste aanvangsniveau van de leerling en het eventueel hierop aanpassen van het lesonderwerp, behoort tot de dagelijkse praktijk van een rijinstructeur. Er zal dus geen extra voorbereidingstijd worden gegeven.

Theoretische bijscholing

Gaan de theoriebijscholingen door?

Het klassikaal aanbieden van theoretische bijscholingen is op basis van de aanvullende maatregelen die de overheid heeft getroffen in het kader van de bestrijding van het coronavirus verboden. IBKI ondersteunt deze maatregelen. Op basis van het geldende verbod zal IBKI de klassikaal gegeven theoretische bijscholingen met ingang van 30 maart 2020 niet verwerken zolang het verbod van kracht is. Indien u op of na 30 maart 2020 een klassikale theoretische bijscholing wilt gaan bijwonen of heeft bijgewoond tijdens de ingestelde verbodsperiode, telt deze bijscholing niet mee voor de verlenging van uw bevoegdheidspas.

Kan een theoretische bijscholing ook via een zogenaamd webinar worden gevolgd?

Uitsluitend tijdens de coronacrisis staat IBKI toe dat theoretische bijscholingen in de vorm van een webinar worden aangeboden. Gelet op de recente ontwikkelingen heeft IBKI besloten de periode waarin deze webinars mogen worden aangeboden te verlengen tot 13 april 2020. Het plannen van nieuwe theoretische bijscholingen is toegestaan. Belangrijk daarbij is wel dat de opleider voor deze webinars die bijscholingsonderwerpen kiest die geschikt zijn om middels afstandsonderwijs te worden aangeboden.

Bij twijfel aan de geschiktheid van een bepaald bijscholingsonderwerp adviseert IBKI opleiders contact op te nemen met Marcel Disselköter (marcel.disselkoter@examenservices.nl) of Rob Sauvé (rob.sauve@examenservices.nl).

Indien de theoretische bijscholing in de vorm van een webinar voor een belangrijk deel afwijkt van de oorspronkelijke klassikale bijscholing kan IBKI besluiten de betreffende bijscholing niet te verwerken.
Vooralsnog hanteert IBKI voor de aanmelding van theoretische bijscholingen de periode die in artikel 6 van de Regeling Rijonderricht Motorrijtuigen is bepaald. IBKI is met het ministerie in overleg om te kijken of deze aanmeldperiode ingekort kan worden. Daarover is nog geen uitsluitsel gegeven.

Wat gebeurt er met de geldigheid van mijn bevoegdheidspas als de opleider besluit een theoretische bijscholing niet te geven?

Wanneer door de coronamaatregelen een bevoegdheid dreigt te verlopen, zal IBKI de WRM-lesbevoegdheid eenmalig verlengen. Per situatie zal IBKI beoordelen hoelang de verlenging dient te zijn. Belangrijke voorwaarde is wel dat u tijdig aan uw bijscholingsverplichting bent begonnen.

Opleidingen

Liggen ook de WRM-opleidingen stil?

Antwoord Gijs Kantelberg: De opleidingen liggen niet stil. Onze onderwijskundigen heb ik tijdig gevraagd op zoek te gaan naar een online alternatief voor het geval wij de lessen stil zouden moeten leggen. We zijn direct onze docenten gaan trainen om online les te geven en hebben onze studenten geïnformeerd dat de lessen doorgaan.

Hoe ziet een virtueel leslokaal eruit?

Antwoord Gijs Kantelberg: Wij geven onze onlinelessen in Zoom, een programma voor onlinecommunicatie voor onderwijs. Je kunt het zien als een uitgebreide variant op Skype of Facetime. De docent en studenten zijn allemaal ingelogd met hun webcam. Hierdoor kan iedereen elkaar horen en zien. Daarnaast zijn er mogelijkheden voor iedereen om het scherm te delen, om samen actief te zijn op het gedeelde scherm en er is een whiteboard.

Zoom brengt automatisch degene in beeld die aan het woord is, zo is het gesprek gemakkelijker te volgen. Tijdens de les bieden de chat en signalen zoals het virtueel opsteken van een hand extra communicatiemogelijkheden. Ook kan de docent de klas in groepjes laten werken waarbij hij zelf van groep naar groep kan en een signaal krijgt als een groep hulp nodig heeft. De docent beheert alle communicatiemogelijkheden zodat de bijeenkomst overzichtelijk blijft.

Heeft de opleiding op deze manier dezelfde kwaliteit als van gewone lessen?

Antwoord Gijs Kantelberg: Natuurlijk biedt een onlinebijeenkomst ook uitdagingen. De kans op afleiding is iets groter als mensen vanuit thuis een les volgen en groepsprocessen zijn anders in een onlinegroep dan in de klas. Verder zijn mensen niet gewend aan deze manier van werken en kunnen mensen eerder vermoeid raken bij het leren van een beeldscherm. Onze docenten spelen hierop in door te zorgen voor extra interactie met de studenten en het nemen van meer pauzes.

Of je nu in de klas zit of in een virtuele les, uiteindelijk hangt de kwaliteit ervan af hoe je het onderwijs vormgeeft. Een goede docent, een les die goed in elkaar zit: die dingen zijn bepalend voor de kwaliteit, of je nou in de klas zit of online. Gelukkig kunnen wij van oudsher een beroep doen op een team topdocenten.

Welke voordelen heeft dit voor de leerlingen?

Antwoord Gijs Kantelberg: Op dit moment betekent het onlinecontactonderwijs dat onze studenten verder kunnen met het theoriedeel dan hun opleiding. Rijinstructeurs kunnen door onze onlinelessen de tijd waarin ze geen les kunnen geven gebruiken voor de verplichte bijscholing.
Ook voor de toekomst zien wij mogelijke voordelen van onlinecontactonderwijs. Onze studenten komen uit het hele land en de meeste van hen hebben naast hun opleiding een baan en andere verplichtingen. Veel van onze opleidingen kunnen daarom in zowel afstands- als klassikale varianten gevolgd worden, zodat mensen een variant kunnen kiezen die aansluit bij hun wensen en mogelijkheden.

Gaan de bijscholingen gewoon door?

Antwoord Gijs Kantelberg: Jazeker, en we krijgen zelfs de vraag of we het IBKI niet kunnen vragen om ook na de crisis de bijscholingen op deze manier te mogen blijven doen. Dat verzoek gaan we zeker indienen. Churchill was het die zei: 'Never waste a good crisis.' Laat dit dan een winstpunt zijn uit deze coronacrisis.

TOP internet

Is TOP internet van het CBR inmiddels weer bereikbaar?

TOP internet is beperkt toegankelijk voor alle gebruikers. Half maart werd TOP dichtgezet voor alle opleiders, maar sinds 19 maart is het weer mogelijk om op TOP onder meer de eigen administratie in te kunnen zien. Momenteel kunnen opleiders op TOP de eigen betalingsverplichtingen inzien en de rekening-courant checken. Ook kan het saldo worden opgehoogd via iDeal en kunnen de uitslagformulieren worden ingezien. Tot slot kun je als opleider overzichten aanmaken van mutatielogs en resultaten.

Wat kan er nog niet in Top Internet?

Examens zoeken en kopen is nog niet mogelijk en ook het aanvragen van examens, capaciteit onderhouden, kandidaten opvoeren, machtigingen inzien, aanvragen of reserveren, nascholingscursussen en toetsen inzetten, verwerken of inzien en nascholingslocaties opvoeren, kunnen allemaal nog niet.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding