Een schouderklopje kost toch niets?

Ongelooflijk wat een volledig onderschat virus met de wereld kan doen. Toen 31 december voor het eerst het coronavirus opdook in Wuhan, werd het nieuws schouderophalend ontvangen. En toen in Wuhan in korte tijd tientallen bulldozers een stuk grond bouwrijp maakten voor een noodhospitaal, vonden we ze maar gek, die Chinezen. Maar nu merken we de gevolgen elke dag.

In praatprogramma's gaat het alleen nog daarover. Laten wij ons op deze plek daarom beperken tot deze branche. De brancheorganisaties hebben becijferd dat alle rijscholen samen elke maand 54,6 miljoen euro aan omzet mislopen. Het kan haast niet anders dan dat hierdoor rijscholen gaan omvallen, hoewel de brancheorganisaties met man en macht proberen de overheid ervan te doordringen dat een aantal aangekondigde maatregelen niet voldoen.

Het grootste probleem is de eenmalige bijdrage van 4000 euro als tegemoetkoming voor vaste lasten die alleen wordt verstrekt aan een ondernemer die zijn bedrijf op een andere plek heeft dan haar of zijn privéadres. En laat onze branche nou net voor het grootste deel bestaan uit eenpitters die vanuit huis werken. Toen deze Rij-instructie naar de pers ging, was er nog geen toezegging, maar inmiddels kan het wel anders zijn. We leven van dag tot dag en vaak zelfs van uur tot uur. Als er iets veranderd is, dan hebben we daarover al de laatste feiten gepubliceerd op Rij-instructie.nl.

Ik heb regelmatig contact met de voorzitters van de brancheverenigingen en geloof me: het is ongelooflijk hoe zij zich inzetten voor de branche. Een voorbeeld? Zaterdagavond 28 maart om half elf 's avonds zaten zij nog bij elkaar om de inhoud van een brief te bespreken die de regering ervan moet doordringen dat dit anders moet.

Let wel: de vier voorzitters zijn stuk voor stuk ondernemers die zelf ook in zwaar weer zitten. Het zou helemaal niet gek zijn als zij nu hun eigen zaken zouden laten prevaleren. Maar nee, zij zijn 'gewoon' bezig met het belang van iedereen, dus ook voor al die schreeuwers die te pas en te onpas de vloer met hen aanvegen. Ik vind dat geweldig. Het zou iedereen in de branche ook sieren om dit eens tot uiting te laten komen. De voorzitters en medebestuursleden verwachten geen schouderklopjes, maar waarom eigenlijk niet? Dat kost toch niets?

Er komt een tijd dat dit allemaal voorbij is, maar dat het niet meer wordt zoals het was, is bijna zeker. Er zullen rijscholen verdwijnen en van de kant van de consumenten moet nog maar worden gezien of iedereen die dat een maand geleden nog van plan was dan ook daadwerkelijk begint met een rijopleiding. Ik wens u hoe dan ook veel wijsheid, maar vooral alle gezondheid toe de komende periode.