Afbeelding
Foto: Pixabay

Blijf financieel baas in eigen zaak

Er is geen rijschoolhouder die zich in deze bizarre tijden naast zijn gezondheid niet druk maakt om zijn financiële positie. We vroegen onze vaste columnist en expert in financiële zaken Henk J. Kwant, directeur/eigenaar van TAFKA Administratie en Advies voor Rijscholen, een aantal vragen, gevolgen en bruikbare tips op een rij te zetten.

Tekst: Henk J. Kwant

Het coronavirus heeft de hele rijschoolbranche platgelegd en dat heeft flinke gevolgen voor ondernemers. We zien creatieve ideeën voorbijkomen: van je auto en de ondernemer beschikbaar stellen voor bezorging van medicijnen en voedsel tot verschillende hand-en-spandiensten. Maar naast het persoonlijk gezond blijven, blijft de grootste zorg over de financiën. Kunnen alle kosten nog wel doorbetaald worden, overleeft mijn rijschool deze crisis? Veel vragen en zorgen bij rijschoolondernemers. Ik hoop met de informatie over de mogelijke financiële regelingen enige zorg weg te kunnen nemen. Daarnaast geef ik je nog tips om grip op de zaak te houden.

Noodpakket

De overheid heeft een economisch noodpakket aangekondigd om banen en inkomens van mensen te beschermen. Allereerst zet ik even deze regelingen in de onderstaande tabel op een rijtje zodat een eerste keuze al duidelijk gemaakt kan worden. In het vervolg van dit artikel leg ik uit welke voorwaarden er zijn waaronder gebruik gemaakt kan worden van deze regelingen.

NOW

Voor ondernemers die werknemers in dienst hebben en een omzetverlies van minimaal 20% (vanaf 1 maart 2020) verwachten is de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging ten behoeve van behoud van Werkgelegenheid (NOW) in het leven geroepen. Je kunt dan voor een periode van 3 maanden (met de mogelijkheid tot verlenging met 3 maanden) een tegemoetkoming in de loonkosten aanvragen. Dit is maximaal 90% van het totale fiscale loon, afhankelijk van het omzetverlies. Van het UWV krijg je een voorschot.

De NOW-noodmaatregel vervangt de Werktijdverkorting (wtv). Je kunt geen Werktijdverkorting meer aanvragen.

De voorwaarden om in aanmerking voor NOW zijn:

- Als je NOW aanvraagt ben je verplicht géén ontslag op grond van bedrijfseconomische redenen aan te vragen voor jouw werknemer(s) in de periode waarvoor je tegemoetkoming krijgt.
- Je verwacht ten minste 20% omzetverlies.
- De aanvraag geldt voor een periode van 3 maanden, die je eenmalig kunt verlengen met nog eens 3 maanden (er kunnen extra voorwaarden gelden voor verlenging).
- NOW is voor omzetdalingen vanaf 1 maart 2020.
- Voor aanvragen boven een nader te bepalen omvang van de tegemoetkoming is een accountantsverklaring verplicht.

De hoogte van de tegemoetkoming in de loonkosten illustreer ik met de volgende voorbeelden:

- als 100% van de omzet wegvalt, is de tegemoetkoming 90% van de loonsom van een werkgever;
- als 50% van de omzet wegvalt, is de tegemoetkoming 45% van de loonsom van een werkgever;
- als 25% van de omzet wegvalt, is de tegemoetkoming 22,5% van de loonsom van de werkgever

Op basis van jouw aanvraag krijg je van het UWV een voorschot van 80% van de verwachte tegemoetkoming. Achteraf wordt vastgesteld wat de werkelijke daling in de omzet was. Bij de definitieve vaststelling van de tegemoetkoming vindt nog een correctie plaats als er sprake is geweest van een daling van de loonsom.

De aanvraag doe je bij het UWV.

Belangrijk!

Laat je bijstaan door administratiekantoor/financieel deskundige om de juiste beslissing te nemen. Zijn er bijvoorbeeld genoeg liquide middelen om loonkosten 100% te kunnen doorbetalen, ook als er een compensatie tegenover staat? Anders ontkom je er niet aan om personeel te ontslaan op bedrijfseconomische gronden.

Coulance rond schriftelijk vastleggen vast contract

Om de lage WW-premie toe te passen bij werknemers die voor onbepaalde tijd bij jou in dienst zijn, moet je hun arbeidscontracten schriftelijk vastleggen. Voor werknemers die op 31 december 2019 al bij je in dienst waren, kreeg je eerder tot 1 april extra de tijd om dat te doen. Daar komen nu nog 3 maanden bij. Je hebt dus de tijd tot 1 juli 2020.

Het kabinet heeft besloten om werkgevers meer tijd te geven vanwege de impact van het coronavirus. Veel bedrijven en instellingen als ziekenhuizen hebben daar nu mee te maken.

Heb je op 1 januari 2020 of daarna een werknemer in dienst genomen? Dan moet je het arbeidscontract meteen schriftelijk vastleggen.

Coulance rond uitbetalen vakantiegeld

Volgens de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag heeft elke werknemer recht op minimaal 8 procent vakantiebijslag over zijn brutoloon. Dit bedrag wordt meestal eind mei uitbetaald. Vakbonden zijn nu zelfs bereid om dat uit te stellen als bedrijven in de problemen zijn gekomen door de coronacrisis.

Bedrijven die niet genoeg hebben aan de noodsteun van het kabinet kunnen mogelijk in het uiterste geval het vakantiegeld later uitbetalen.

Ondernemers die het water aan de lippen staat, kunnen het beste het gesprek aangaan met hun personeel. Als het personeel je tijd gunt, ben je er natuurlijk nog niet. Je zult uiteindelijk het wettelijke vakantiegeld moeten betalen, en meer als dat zo is afgesproken. De meest voor de hand liggende optie is een betalingsregeling met het personeel waarin je voorstelt het bedrag in termijnen te betalen.

Tozo

Deze regeling ondersteunt zelfstandige ondernemers (o.a. zzp’ers, DGA van een BV, VOF-ondernemers), met inkomensondersteuning en bedrijfskrediet, zodat zij een betere kans hebben om hun bedrijf voort te zetten. Deze regeling is speciaal gemaakt voor de coronacrisis en lijkt op de bijstand voor zelfstandigen (Bbz). Deze regeling wordt uitgevoerd door gemeenten en geldt vanaf 1 maart en vooralsnog tot 1 juni. Er zijn t.o.v. de Bbz versoepelde voorwaarden en een versnelde procedure van 4 weken.

Vanuit de Tozo kunnen zelfstandigen een beroep doen op twee voorzieningen:
1. Inkomensondersteuning.
2. Een lening voor bedrijfskapitaal.

1. Inkomensondersteuning

De bedragen die gehanteerd worden, zijn gebaseerd op het sociaal minimum. Dat is het bedrag dat mensen nodig hebben voor levensonderhoud. Onder levensonderhoud vallen kosten zoals boodschappen en huur.

Om hiervoor in aanmerking te komen moet de zelfstandige verklaren dat hij verwacht dat als gevolg van de coronacrisis zijn inkomen de komende drie maanden minder zal zijn dan het sociaal minimum. Het inkomen wordt dan aangevuld tot een bedrag van 1.500 euro netto en voor alleenstaanden tot 1.050 netto. Het is een gift en hoeft daarom niet te worden terugbetaald.

Verdere specifieke eisen:

Gevestigde zelfstandigen, vanaf 18 jaar tot de pensioengerechtigde leeftijd, woonachtig en rechtmatig verblijvend in Nederland, Nederlander en daarmee gelijkgesteld; het bedrijf of zelfstandig beroep wordt in Nederland uitgeoefend; voldoet aan de wettelijke vereisten voor de uitoefening van het eigen bedrijf, waaronder ingeschreven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel vóór 17 maart 2020, 18.45 uur gestart met de onderneming en voldoet aan het urencriterium, d.w.z. minimaal 1.225 uur per jaar, werkzaam in het eigen bedrijf of zelfstandig beroep, woonachtig in de gemeente, waar aanvullende inkomensondersteuning wordt aangevraagd.

De volgende informatie moet je minimaal aanleveren voor de aanvraag van de Tozo. Per gemeente kan dit verschillen.
- KvK-uittreksel.
- ID-bewijs.
- Samenstelling van de huishouding.
- Informatie over de onderneming (sector/branche, met of zonder personeel)

2. Een lening voor bedrijfskapitaal

Zelfstandige ondernemers die als gevolg van de coronacrisis in liquiditeitsproblemen komen, kunnen een lening voor bedrijfskapitaal aanvragen van maximaal 10.157 euro waarover een rente van 2% wordt gerekend. De maximale looptijd van de lening is drie jaar. Tot januari 2021 hoeft niet te worden afgelost. Bij de aanvraag worden versoepelde voorwaarden gehanteerd.

Dat betekent dat er geen rekening wordt gehouden met het inkomen van de partner en dat er geen vermogenstoets wordt gedaan.

Belangrijk!

De gemeenten gaan de aanvragen achteraf controleren op juistheid. Bij eventuele onjuistheden vorderen de gemeenten later de uitkering terug, inclusief een boete. Laat je bij de aanvraag bijstaan door je administratiekantoor/financieel adviseur.

TOGS

Het kabinet heeft op 27 maart 2020 de noodregeling Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 (TOGS) geopend. Deze maatregel werd eerder bekendgemaakt als het noodloket. Deze regeling is voortgekomen uit de gezondheidsmaatregelen van het kabinet. Deze maatregelen hebben directe consequenties voor ondernemers, bijvoorbeeld door gedwongen sluitingen zoals horeca en verbod op contactberoepen zoals voor rijschoolondernemers.

Voorwaarden om in aanmerking te komen voor deze regeling;

De ondernemingsactiviteiten van de onderneming is uiterlijk op 15 maart geregistreerd onder een van de vereiste KvK SBI-codes (in ons geval die van de rijscholen).
- Ondernemingen gevestigd buiten de woning (behalve voor pachters van horecagelegenheden die boven de zaak wonen).
- Onderneming moet gevestigd zijn in Nederland.
- De ondernemingsactiviteiten moeten voor 15 maart 2020 zijn opgericht en ingeschreven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel.
- De onderneming is niet failliet.
- De onderneming heeft geen verzoek tot surseance van betaling bij de rechtbank ingediend.
- Je verklaart in de periode van 16 maart 2020 tot en met 15 juni 2020 een omzetverlies te verwachten van ten minste 4.000 euro.
- Je verklaart in de periode van 16 maart 2020 tot en met 15 juni 2020 ten minste 4.000 euro aan vaste lasten te verwachten. Ook na gebruik van andere door de overheid beschikbaar gestelde steunmaatregelen.
- Je verklaart dat je over het huidige en de afgelopen 2 belastingjaren niet meer dan 200.000 euro aan overheidssteun hebt ontvangen.
- Je verklaart geen overheidsbedrijf te zijn

Ondernemers kunnen hun aanvragen indienen bij rvo/tegemoetkoming corona van 27 maart tot en met 26 juni 2020. De tegemoetkoming is eenmalig 4.000 euro per onderneming. De tegemoetkoming is dus niet per vestiging.

Belangrijk!

Voor de rijschoolondernemer is het nog spannend of zij voor deze regeling in aanmerking komen. Qua sector is er geen discussie, maar wel over de vestigingsvoorwaarden. Veel rijschoolondernemers zijn aan huis gevestigd en zouden dan niet hiervoor in aanmerking komen, terwijl je ervoor zou kunnen pleiten dat de ondernemingsactiviteiten vooral vanuit de auto plaatsvinden. Ik hoop dat de brancheverenigingen dit zullen aankaarten bij het ministerie van Economische Zaken. De regeling is nog maar kort opengesteld.

We hebben daarom nog geen ervaring met hoe er bij de aanvraag wordt omgegaan met de vestigingseis. Ik adviseer eenieder om deze regeling wel aan te vragen. En laat je wederom bijstaan door je administratiekantoor/financieel adviseur.

Uitstel van belastingbetaling

Ondernemers kunnen voor alle aanslagen inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, omzetbelasting/btw en loonbelasting bijzonder uitstel van betaling aanvragen. Dit uitstel kan aangevraagd worden nadat jouw aangifte is gedaan en je de aanslag hebt ontvangen. De invorderingsmaatregelen worden dan gestopt.

Stuur daarvoor een brief aan de belastingdienst of laat uw administratiekantoor/financieel specialist dat doen. In de brief vraag je om uitstel van betaling en geef je aan dat je door de uitbraak van corona in betalingsproblemen bent gekomen. Nadat de belastingdienst jouw verzoek heeft ontvangen, stoppen zij met invorderingsmaatregelen. Je krijgt automatisch 3 maanden uitstel van betaling. Een boete voor het niet op tijd betalen van btw of loonheffingen hoef je niet te betalen. Je kunt ons vragen om bijzonder uitstel van betaling.

Mogelijk is een betalingsuitstel van 3 maanden voor jou te kort. Je kunt ook voor een langere periode uitstel aanvragen. De belastingdienst vraagt je dan om nog aanvullende informatie aan te leveren (eventueel een verklaring van een derde deskundige).

Het verzoek om uitstel met motivering kun je versturen naar:
Belastingdienst, Postbus 100
6400 AC Heerlen

Wijziging voorlopige aanslag

Als je een lagere winst door de uitbraak van corona behaalt en je betaalt nu een voorlopige aanslag inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting, dan kun je jouw voorlopige aanslag wijzigen, zodat je direct minder belasting betaalt. Verlaag daarvoor jouw inkomsten. Als het bedrag van de nieuwe voorlopige aanslag lager is dan de belasting die je in de eerste maanden van het jaar al hebt betaald, krijg je het verschil terugbetaald.

Voor de inkomstenbelasting wijzig je de voorlopige aanslag via Mijn Belastingdienst.

Voor de vennootschapsbelasting kun je jouw voorlopige aanslag op 3 manieren wijzigen:

  1. Je gebruikt het formulier in het nieuwe ondernemersportaal: Mijn Belastingdienst Zakelijk. Ga naar Inloggen voor ondernemers, kies voor Mijn Belastingdienst Zakelijk en log in met eHerkenning.Je doet de aanvraag of wijziging met een commercieel softwarepakket of laat dit door jouw belastingconsulent doen. Kun je niet gebruikmaken van Mijn Belastingdienst Zakelijk? Alleen dan vul je op de website van de belastingdienst het formulier 'Verzoek of wijziging voorlopige aanslag vennootschapsbelasting 2020' in.

Belangrijk!

De belastingdienst geeft aan dat aanvragen die anders worden aangevraagd dan op de hier vermelde manieren niet in behandeling worden genomen. Het is voor je eigen bestwil om het op de goede manier te doen.

Als je nu jouw voorlopige aanslag aanpast en aangeeft dat je de rest van het jaar geen winst meer verwacht, kan dit gevolgen hebben voor jouw definitieve aanslag. Je betaalt op dit moment elke maand al een deel van de belasting die je over dit jaar zou moeten betalen. De belastingdienst verrekent dit achteraf bij de definitieve aanslag. Als je te veel betaald hebt, krijg je het te veel betaalde bedrag terug. Als je te weinig betaald hebt of te veel hebt teruggekregen, dan moet je bijbetalen.

Wanneer je later in het jaar weer winst maakt, kun je het beste jouw voorlopige aanslag opnieuw wijzigen. Zo voorkom je dat je bij jouw definitieve aanslag moet bijbetalen.

Verruiming borgstellingskrediet MKB

Als je als ondernemer te weinig onderpand hebt om geld te kunnen lenen kun je in aanmerking komen voor Borgstelling MKB-kredieten (BMKB). Met het borgstellingskrediet staat het ministerie van Economische Zaken en Klimaat voor een deel garant voor bedrijven die een lening willen afsluiten, maar de financier niet genoeg zekerheid kunnen bieden ('onderpand', zoals gebouwen of machines). De BMKB vergroot het onderpand en daarmee ook de financierbaarheid van de onderneming. Je kunt bij je financier (bank) terecht voor deze regeling.

Als antwoord op liquiditeitsproblemen veroorzaakt door de coronacrisis is de BMKB verruimd. De BMKB is bedoeld voor mkb'ers met hooguit 250 personeelsleden.

In de reguliere regeling betreft het borgstellingskrediet 50% van het krediet dat de financier (vaak een bank) verstrekt. De borg van de overheid bedraagt 90% van dit borgstellingskrediet.

Met de verruimingsmaatregel wordt de omvang van het borgstellingskrediet in de BMKB verhoogd van 50% naar 75%. Bovendien is de regeling ook toepasbaar op overbruggingskredieten en rekening-courantkredieten met een looptijd tot 2 jaar.

QREDITS

Kredietverstrekker Qredits heeft een tijdelijke crisismaatregel opengesteld waarbij een lagere rente in rekening wordt gebracht en uitstel van aflossingsverplichtingen wordt geboden aan kleine ondernemers. Het kabinet ondersteunt Qredits financieel met een aanvullend bedrag van maximaal zes miljoen euro om de lagere rente te kunnen bieden.

Stabiliteit creëren

Wat kun je zelf ondernemen om te zorgen voor een stabiele (financiële) situatie?

De volgende algemene maatregelen zijn te nemen:
- Stel een contactpersoon aan binnen jouw bedrijf.
- Maak scenario's voor 2, 3 en 6 maanden crisis en de maatregelen die hierbij horen (personeel ziek, geen klanten, debiteuren betalen later of vallen weg, invloed omzet, invloed kosten, etc.).
- Bespreek de gevolgen met jouw personeel, klanten en relaties (eventueel via mail of brief).

De volgende financiële maatregelen zijn er door jou te nemen:
- Zorg voor wekelijkse informatie qua bank, debiteuren, etc.
- Debiteurenbeheer opschalen en uitbreiden. Bel met je klant of geef betalingskorting bij snel betalen.
- Stuur tijdig facturen, of eventueel zelfs een aanbetalingsfactuur.
- Maak voor de komende 2 - 6 maanden een liquiditeitsbegroting. Zo kun je de maandelijkse knelpunten in kaart brengen en maatregelen nemen.
- Overweeg om crediteuren, de bank, later te betalen (binnen betalingstermijn of vraag uitstel). Communicatie met crediteuren en bank is letterlijk van levensbelang. Communiceer open als je niet aan je betalingsverplichting kunt voldoen. Doe een voorstel voor de betalingen.
- Kostenbesparing op huisvestingslasten mogelijk en / of vraag uitstel voor jouw huur of aflossingsverplichting.
- Verzoek om aanbetalingen of voorschotten bij nieuwe opdrachten.
- Maak financiële scenario's voor 2, 3 en 6 maanden crisis en de maatregelen die hierbij horen (personeel ziek, geen toelevering, debiteuren betalen later, invloed omzet, invloed kosten, etc.).
- Breng jouw vaste kosten in beeld en beoordeel jouw break-evenomzet (BEO).
- Verklein jouw flexibele schil.
- Beperk jouw variabele kosten en beoordeel welke je direct en op termijn kunt stopzetten.
- Bekijk jouw investeringsverplichtingen en beoordeel welke je kunt stopzetten.
- Beoordeel jouw voorraadpositie (bijv. van lesmateriaal) en bouw deze eventueel af.

Verdere maatregelen die je kunt treffen:
- Personeel: tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor werkbehoud (NOW; zie boven).
- Belasting winst: verlaag jouw aanslag inkomstenbelasting en/of vennootschapsbelasting (zie boven).
- Belasting BTW: vraag uitstel van betaling en maak melding van betalingsonmacht (zie boven).
- Belasting loonheffing: vraag uitstel van betaling en maak melding van betalingsonmacht (zie boven).
- Bankkrediet: bekijk of je gunstiger kunt lenen en/of je jouw krediet kunt uitbreiden.
- Noodfonds: kom je in aanmerking voor een uitkering uit het noodfonds (TOGS; zie boven).
- Pensioenfonds: vraag uitstel van betaling.
- Gemeente: vraag uitstel van betaling voor gemeentelijke belastingen.
- Personeel: laat collega's belastingvrij thuiswerken.
- Vraag uitstel voor aflossingen aan op jouw krediet bij jouw bank. Dit geldt ook voor de privéhypotheek en -kredieten.Voorkom de bijtelling op de auto van de zaak.

Ten slotte

Het zijn bijzondere tijden. Tijden waarin binnen een mum van tijd een crisis uit voortgekomen is. Een crisis die ondernemers in veel sectoren hard raakt. Ook in de onze: de rijschoolsector. Weet dat je er niet alleen voor staat. Wij ondersteunen ondernemers bij de aanvraag van de maatregelen. De overheid heeft oog voor de ondernemer. Je bent niet voor niets ondernemer geworden en je kunt je eigen creativiteit nu optimaal inzetten. We hebben hiervoor in dit artikel een aftrap gegeven. Allerbelangrijkste is dat jullie gezond blijven, dat de genoemde maatregelen een spannende periode kunnen overbruggen en dat er voor eenieder een mooie toekomst is weggelegd.

Afbeelding
Afbeelding