Afbeelding

Zzp'ers moeten straks verzekerd zijn tegen arbeidsongeschiktheid

Zzp’ers zijn straks standaard verzekerd voor langdurig inkomensverlies na ziekte of een ongeval. Mensen bepalen bij de start zelf hun eigenrisicoperiode: 1 jaar (standaardoptie), een half jaar of 2 jaar. Zo houden zij grip op de premiehoogte. Ook is het mogelijk om een gelijkwaardige of aanvullende verzekering te kiezen via de private markt, zoals deelnemen een broodfonds. Ruim 80 procent van de rijschoolhouders in Nederland is zzp'er.

De verzekering geldt voor zelfstandigen die geen personeel hebben. Zij nemen automatisch deel aan de verzekering. Dat voorkomt uitsluiting op basis van leeftijd, beroep of medische risico’s.
Met de publieke verzekering wordt het inkomen tot maximaal € 30.000 bruto per jaar gedekt. Een zelfstandige ontvangt na arbeidsongeschiktheid 70% hiervan. Dat is maandelijks € 1650 bruto. De premie is inkomensafhankelijk. Een zelfstandige kan bij de start kiezen voor een eigen risico van 1 jaar (standaardoptie), een half (hogere premie) of 2 jaar (lagere premie).
Door de keuzevrijheid in eigen risico, bovengrens in de uitkering en bijpassende premie, is er een goede balans gevonden tussen betaalbaarheid en inkomenszekerheid, aldus de Stichting.

Broodfonds

Sinds eind 2018 heeft de rijscholenbranche een eerste zogeheten broodfonds. Dit is geïnitieerd door de LBKR en voorzitter is Sandra Konings. Het broodfonds is een financieel vangnet voor, in dit geval, rijschoolhouders die geen dure arbeidsongeschiktheidsverzekering kunnen of willen betalen, maar die bij ziekte wel verzekerd willen zijn van een inkomen.
Een broodfonds bestaat doorgaans uit minimaal twintig en maximaal vijftig ondernemers, die elkaar optimaal vertrouwen. Elke maand storten zij een vast bedrag op een persoonlijke broodfondsrekening. Samen vormen deze rekeningen een 'pot' en wie langdurig (maximaal twee jaar) ziek is, krijgt van de anderen schenkingen om van te leven. Ondernemers die uit het broodfonds stappen, krijgen hun saldo mee.


'Nieuwe WRM is
een gedrocht'

"De nieuwe WRM is een gedrocht waar iedereen zich diep voor moet schamen."

Dit zegt Gijs Kantelberg, directeur van De VerkeersAcademie vandaag in Rij-instructie. Kantelberg is voorzitter van een van de drie projectgroepen die vallen onder ‘samen Sterk’ en beantwoordt daar een aantal vragen over. Hij laat daarbij onder andere weten dat ‘Samen Sterk’ een probaat middel kan zijn om fouten in de nieuwe WRM te herstellen.

Zie pagina 28

Elektrische auto krijgt klappen

De elektrische auto is bestempeld als heilige graal, maar ligt opeens zwaar onder vuur. Stroomstoringen, een stijging van de energierekening als gevolg van de toenemende vraag naar 'prik', kabels waar je over kunt struikelen, brandgevaar in parkeergarages en een oud-minister die vindt dat iedere Teslarijder een asociaal is. Er is nog een lange weg te gaan voor de elektrische auto echt geaccepteerd is.

Voormalig minister Plasterk is niet van de elektrische auto's, maar is wel van het twitteren. Volgens hem is de noodzakelijke groei van het aantal laadpalen oorzaak van een veel hogere energierekening en hij noemde Teslarijders asocialen. “Als dit bericht klopt, gaan alle huishoudens tientallen euro’s meer betalen doordat één Tesla-rijder meer energie slurpt dan tien huishoudens. Dat zijn dus enorme asocialen. Voor elke Tesla zitten honderden bejaarden met fleecedekens kou te lijden,’’ twitterde hij.

2,5 miljard euro

Het was geen bericht uit de losse pols, maar werd ingegeven door het bericht van de gezamenlijke elektriciteitsleveranciers die melden dat alleen dit jaar al 2,5 miljard euro moet worden geïnvesteerd om de groeiende vraag naar elektriciteit te kunnen bijbenen. De groei van het aantal elektrische auto's is één oorzaak, de energietransitie is een tweede. En naast de investeringen die links- of rechtsom door de consument moeten worden betaald, wordt een stroomstoring zo nu en dan zeker niet uitgesloten.

Parkeergarages

Verder: parkeergarages en elektrische auto's gaan slecht samen. Tijdens het opladen is er een groot risico. “Het wachten is op de eerste ramp waarbij een grote kans is op slachtoffers”, zei Ben Ale, emeritus hoogleraar Veiligheid en Rampenbestrijding in het tv-programma Kassa. Dit probleem wordt in een aantal ons omringende landen al erkend. Het Instituut voor Fysieke Veiligheid wil ondergronds laden in elk geval aan banden leggen.

Vierde probleem is dat steeds meer burgers last hebben van kabels van oplaadsnoeren waar ze bijvoorbeeld over kunnen struikelen. Vooral voor slechtzienden zijn de kabels een probleem dat alleen maar groeit.

Slagingskans is
met ttt veel hoger

Puur op basis van de kans om te slagen is het een aanbeveling om een leerling een tussentijdse toets te laten doen. Het blijkt namelijk dat zonder ttt 43 procent en met ttt 57 procent van de kandidaten de eerste keer slaagt. Bijna de helft van de leerlingen maakt hier overigens gebruik van.

Dit meldt het CBR op de eigen website. Het aantal tussentijdse toetsen voor het autopraktijkexamen steeg in 2019 naar recordhoogte. Voor het eerst in de geschiedenis deden meer dan 100.000 examenkandidaten zo'n vrijwillige toets, om precies te zijn 102.471. Dat is liefst 7 procent meer dan in 2018.
De stijgende populariteit zal ongetwijfeld te maken hebben met de goede resultaten. Bij examenkandidaten die eerst een tussentijdse toets hebben gedaan, ligt het slagingspercentage op 57 procent. Dat is 14 procentpunten hoger dan bij de kandidaten die zonder tussentijdse toets het eerste rijexamen doen.


Citroën Ami is nieuwe betaalbare brommobiel

Zonder B-rijbewijs (wel met AM) en met een nieuwprijs van 7.000 euro (hier gaat nog duizend euro milieubonus vanaf want het wagentje wordt elektrisch aangedreven) valt te verwachten dat de nieuwe Citroën Ami, die er ook nog eens alleraardigst uitziet, een hit wordt onder iedereen voor wie een B-rijbewijs en een eigen auto een station te ver is.

De topsnelheid van deze nieuwe ‘vriend’ bedraagt 45 km/h en daarmee valt de Ami onder het kopje brommobielen. Om een brommobiel te mogen besturen moet je minimaal 16 jaar oud zijn en beschikken over een bromfietsrijbewijs.

RVV is gewild

Het RVV is de meest gevolgde theoretische bijscholing in 2019. Dit blijkt uit een overzicht van IBKI.

Binnen de nieuwe WRM die op 1 april ingaat is iedere instructeur verplicht eens in de vijf jaar minimaal één bijscholing te laten volgens over regel- en wetskennis. Zo bezien is het niet heel vreemd dat de RVV-bijscholing de belangrijkste theoretische bijscholing is. Op plek 2 staat faalangstinstructeur, plaats 3 is coaching en feedback geven en 4 en 5 worden ingenomen door ADAS, respectievelijk leervolgsysteem in de praktijk.


Afbeelding
Afbeelding