Afbeelding
Foto:

IBKI beantwoordt meest gestelde vragen over gewijzigde WRM

De afgelopen weken, werden de rijinstructeurs door meerdere partijen voorzien van informatie. Oorzaak? De Wet Rijonderricht Motorrijtuigen (WRM wijzigt met ingang van 1 april 2020. Hoewel de meeste rijinstructeurs op de hoogte zijn van de aanstaande wijzigingen, werden de afgelopen weken vaak dezelfde vragen gesteld. Reden genoeg om deze voor te leggen aan IBKI.

Praktische bijscholing
en stagebeoordeling

Bepaalt de examinator van tevoren (tijdens het inleidende gesprek) het lesonderwerp van de praktische begeleiding en de stagebeoordeling?

Antwoord: Nee, het lesonderwerp wordt nooit door de examinator tijdens het inleidende gesprek bepaald. Dat is didactisch gezien ook onmogelijk. Er zal ook niet worden gewerkt met een lijst met vaste lesonderwerpen.

Hoe gaat de examinator het lesonderwerp bepalen?

Antwoord: als de instructeur het feitelijke beginniveau van de leerling goed vaststelt en daar didactisch gezien op een juiste wijze mee omgaat, kan de instructeur gewoon de les geven die hij gepland had om te gaan geven. Het kan ook voorkomen dat de instructeur besluit om eerst het vereiste beginniveau op peil te brengen voordat er verder wordt gegaan met de geplande les.

Pas als uit het feitelijke begingedrag van de leerling blijkt dat de leerling helemaal niet toe is aan het te geven onderwerp of qua niveau veel verder is dan het geplande onderwerp en de instructeur hier niet goed op inspeelt, zal de examinator een ander lesonderwerp (bindend) voorstellen. Dit gebeurt altijd nadat de leerling een stuk(je) heeft gereden en nooit tijdens het inleidende gesprek.

Hoeveel tijd heb ik om de door de examinator aangewezen les voor te bereiden?

Antwoord: het vaststellen van het juiste aanvangsniveau van de leerling en het eventueel hierop aanpassen van het lesonderwerp, behoort tot de dagelijkse praktijk van een rijinstructeur. Er zal dus geen extra voorbereidingstijd worden gegeven.

Heb ik aan de praktische bijscholingsverplichting voldaan als ik een aanvullende instructiebevoegdheid bij haal?

Antwoord: dat is het geval als een rijinstructeur een aanvullende instructiebevoegdheid A, C, D of T behaalt. De overige verplichtingen zoals het voldoen aan zes dagdelen theoretische bijscholing en het inleveren van een geldige en originele VOG, blijven gewoon bestaan.

Ik leid chauffeurs op voor de brandweer en geen echte rijbewijsleerlingen. Moet ik tijdens de praktische begeleiding les geven aan een echte leerling?

Antwoord: de uitzonderingsbepaling die in de regels is opgenomen richt zich uitsluitend tot medewerkers van CBR en IBKI. Hier is in overleg met de branche bewust voor gekozen.
Het antwoord op de vraag luidt dus: ja, iedereen die in het bezit is van een bevoegdheidspas en die niet werkzaam is bij het CBR of IBKI, moet tijdens de praktische bijscholing lesgeven aan een échte rijbewijsleerling.

Theoretische bijscholing

Mijn bevoegdheidspas verloopt na 1 april. Ik heb al zes dagdelen theoretische bijscholing gevolgd. Moet ik alsnog een theoretische bijscholing volgen over wet- en regelgeving?

Antwoord: nee, dat hoeft niet. Een instructeur wiens bevoegdheidspas verloopt op of na 01 april 2020 en die vóór 01 april 2020 zes dagdelen theoretische bijscholing heeft gevolgd, is klaar voor wat betreft de te volgen theoretische bijscholingen.

Iemand waarvan de pas verloopt op of na 01 april 2020 en die nog niet de zes dagdelen theoretische bijscholing geheel heeft gevolgd voor 01 april 2020, moet nog wel een bijscholing “wet- en regelgeving” volgen. Dat is op dit moment bijscholing 28, Het RVV.

Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)

Ik ben een paar dagen te laat met het inleveren van mijn VOG. Wat gebeurt er met mijn instructiebevoegdheid?

Antwoord: de regels zijn hier heel strikt over. Iemand die de VOG te laat inlevert, verliest zijn instructiebevoegdheid. Hierbij wordt er geen onderscheid gemaakt tussen het veel te laat inleveren of maar een klein beetje te laat.

Wanneer moet ik mijn VOG aanleveren als ik mijn bevoegdheid wil verlengen?

Antwoord: Iemand die al bevoegd is om rijinstructie te geven moet een originele en geldige VOG inleveren vóórdat de bevoegdheidspas verloopt. Een geldige VOG houdt in: niet ouder dan zes maanden op het moment dat de bevoegdheidspas verloopt. Volg de volgende stappen:

- Kijk op de bevoegdheidspas naar de einddatum.
- Tel zes maanden terug vanaf deze einddatum.
- Vraag op tijd in deze zes maanden voor de verloopdatum op de bevoegdheidspas de VOG aan bij Justis. Dit aanvragen kan via de site van IBKI. Dit is niet verplicht maar wel makkelijker, omdat het juiste profiel al is ingevuld en omdat het goedkoper is. Normaliter duurt een VOG-aanvraag vier weken maar soms langer.
- Stuur de originele VOG naar: IBKI, t.a.v. WRM afdeling, Structuurbaan 2, 3439 MB te Nieuwegein. Aangetekend mag, maar is niet verplicht.

Moet ik wachten met het inleveren van de VOG totdat ik alle theoretische bijscholing en praktische bijscholing heb gedaan?

Antwoord: nee, dat hoeft niet. Een bevoegdheidspas is vijf jaar geldig. In deze vijf jaar moet een instructeur aan de theoretische bijscholingsverplichting hebben voldaan en aan de praktische bijscholingsverplichting. De instructeur bepaalt zelf op welk moment hij deze bijscholingen volgt, als het maar vóór de verloopdatum van de bevoegdheidspas is. Voor wat betreft de VOG, adviseert IBKI om deze in de laatste zes maanden vóór de geldigheidsdatum vermeld op de bevoegdheidspas aan te vragen en op te sturen naar IBKI. De reden hiervoor is dat de VOG maximaal zes maanden oud mag zijn gerekend vanaf de einddatum die vermeld is op de bevoegdheidspas.

Naar welk adres moet ik de VOG opsturen?

Antwoord: de geldige en originele VOG moet gestuurd worden naar: IBKI, t.a.v. WRM afdeling, Structuurbaan 2, 3439 MB te Nieuwegein.

Wie moet de VOG betalen?

Antwoord: de aanvrager moet de kosten van de VOG voldoen. Met andere woorden: de rijinstructeur betaalt de VOG zelf.

Moet ik de VOG meenemen naar de praktische bijscholing of stagebeoordeling?

Antwoord: Nee, dat hoeft niet. De originele VOG moet naar IBKI worden gestuurd, in de laatste zes maanden gerekend vanaf de einddatum die op de bevoegdheidspas staat vermeld.

Stuurt Justis de VOG rechtstreeks naar IBKI?

Antwoord: nee, Justis stuurt de VOG naar de aanvrager, de rijinstructeur. Deze moet de deze originele VOG vervolgens naar IBKI sturen.

Mag ik een digitale versie van de VOG naar IBKI opsturen?

Antwoord: nee, dat mag niet. De originele VOG, dus de VOG die de rijinstructeur van Justis heeft ontvangen, moet worden opgestuurd naar IBKI.

Herintrederstraject/Educatieve traject

Wat is het verschil tussen het herintrederstraject en het educatieve traject?

Antwoord: het herintrederstraject bestaat al, maar is aangepast. Het educatieve traject is nieuw en is in de plaats gekomen van de sanctie dat de bevoegdheid vervalt na een laatste onvoldoende praktijkbegeleiding.

Het herintrederstraject moet gevolgd worden door elke rijinstructeur waarvan de instructiebevoegdheid nog geen vijf jaar is verlopen, of die niet heeft voldaan aan de bijscholingsverplichting of die de VOG te laat heeft ingeleverd bij IBKI.

Het herintrederstraject is er alleen voor categorie B en bestaat feitelijk uit het volledige examen B, met een kortere stage (20 uur actief). Tijden het herintrederstraject is de instructeur niet bevoegd om rijles te geven en moet er, naast de verplichte theoretische en praktische examens, stage worden gelopen die moet worden afgesloten met een stagebeoordeling. Pas nadat de instructeur alle examenonderdelen van categorie B en de stagebeoordeling met goed gevolg heeft afgelegd, is hij weer instructiebevoegd.

Het educatieve traject geldt voor instructeurs die aan de theoretische bijscholingsverplichting hebben voldaan, en - die de VOG op tijd hebben gestuurd naar IBKI, maar die maar drie keer niet zijn geslaagd voor de praktische bijscholing.

Deze instructeurs behouden hun instructiebevoegdheid, die wordt met zes maanden verlengd. In deze zes maanden moeten ze verplicht een maatwerktraject volgen waarbij er les wordt gegeven aan een échte rijbewijsleerling. Dit traject wordt afgesloten met een praktische bijscholing bij IBKI. Als de uitslag van deze bijscholing voldoende is, wordt de instructiebevoegdheid met vijf jaar verlengd. Als het resultaat onvoldoende is, wordt de instructiebevoegdheid weer met zes maanden verlengd en moet het maatwerktraject opnieuw worden doorlopen, gevolgd door het afleggen van een praktische bijscholing bij IBKI.

Dit traject dient afgelegd te worden zolang de instructeur de praktische bijscholing behorende bij het educatieve traject met een onvoldoende resultaat blijft afsluiten.

Waarom moet ik stage lopen tijdens het herintrederstraject?

Antwoord: het herintrederstraject moet onder andere gevolgd worden door iedere rijinstructeur waarvan de instructiebevoegdheid nog geen vijf jaar is verlopen. De instructeur is in deze periode niet actief geweest in het verzorgen van rijinstructie. Daarom is het lopen van stage als verplichting opgenomen. Daarnaast wil men voorkomen dat het herintrederstraject als ontsnappingsroute wordt gebruikt voor het educatieve traject.

Ga ik vanuit het educatieve traject vanzelf over naar het herintrederstraject?

Antwoord: zolang een instructeur in het educatieve traject voldoet aan de verplichtingen behorende bij het educatieve traject, gaat hij niet over naar het herintrederstraject en blijft hij bevoegd tot het geven van rijinstructie.

Als de instructeur besluit om niet meer te voldoen aan de verplichtingen behorende bij het educatieve traject, vervalt zijn instructiebevoegdheid en zal hij, als hij de instructiebevoegdheid weer wil verkrijgen, moeten voldoen aan het volledige herintrederstraject. Er bestaan dan geen vrijstellingen voor de theoretische en praktische examens, het lopen van stage en de stagebeoordeling.

Afbeelding