Zzp’er moet zich verplicht verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid

In een eerdere bijdrage heb ik aangekondigd dat er een verplichte AOV (= arbeidsongeschiktheidsverzekering) verzekering voor zzp’ers gaat komen. De invulling daarvan was nog niet duidelijk en de ingangsdatum ook nog niet. Tot nu!

Een paar dagen geleden hebben de sociale partners een akkoord op hoofdlijnen bereikt over de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov) voor zzp’ers.

Doelgroep

Onder ZZP’ers wordt verstaan: alle ondernemers in een eenmanszaak, VOF en directeuren-aandeelhouders in een BV zonder personeel. De meeste rijschoolondernemers vallen in deze categorieën. Vanwege de impact van deze verplichte verzekering is het belangrijk om goed voorbereidt te zijn.

Sobere uitkering

Om de verplichte verzekering betaalbaar te houden, is gekozen voor een meer sobere uitkering dan voor werknemers in loondienst, blijkt uit gelekte stukken die in handen zijn van Het Financieele Dagblad.

Sociale partners, verenigd in de Stichting van de Arbeid, zijn uitgekomen op een maximaal bedrag van 1.650 euro per maand bruto. De premie van de nieuwe verplichte verzekering voor de ruim 1 miljoen zzp’ers in Nederland wordt inkomensafhankelijk. Maar daar zit wel een limiet aan: zelfstandigen zullen maandelijks naar verwachting op zijn hoogst ongeveer 200 euro bruto per maand kwijt zijn.

Wachttijd

Daarnaast hangt de hoogte van de premie af van de wachttijd, de periode die een zzp’er zelf moet zien te overbruggen zonder inkomen. Zelfstandigen gebruiken hiervoor bijvoorbeeld een broodfonds, eigen vermogen of een aparte verzekering. Zzp’ers kunnen straks kiezen of ze na een halfjaar, een jaar of na twee jaar in aanmerking komen voor de verzekering. Bij twee jaar zal de premie lager uitvallen. Zelfstandigen die niet kiezen, krijgen een standaard wachttijd van een jaar.

Oneigenlijke concurrentie

Volgens de bonden vermindert de verplichte aov de oneigenlijke concurrentie met werknemers op de arbeidsvoorwaarden. Zzp-organisaties hebben zich vooraf al verzet tegen de plannen voor een verplichte aov. Een verplichte aov is immers precies waar de zzp-organisaties niet om gevraagd hebben. Ze wilden een verplichte aov voor alle werkenden, niet alleen voor zzp’ers, met een nominale premie en geen uitkering op wettelijk minimumniveau. Zzp’ers gaan nu precies iets krijgen wat ze niet willen.

Naar verwachting gaat de nieuwe verzekering rond 2024 in en wordt die door UWV uitgevoerd. Alle zelfstandigen zijn tot aan de AOW-leeftijd verplicht verzekerd. Zzp’ers die al een dergelijke verzekering hebben, kunnen een vrijstelling krijgen. Hetzelfde geldt voor zelfstandigen die zich liever zelf verzekeren. Ik verwacht dat de zzp-organisaties en hun achterban niet tevreden zullen reageren. Een maximale premie van 200 euro is nogal veel en je krijgt pas een vrijstelling als je een particuliere verzekering hebt die vergelijkbaar qua hoogte is. Voor zzp’ers die het op een andere manier hebben opgelost, met spaargeld bijvoorbeeld, is niets geregeld. Ook voor zzp’ers die kort voor hun aow staan is niets geregeld. Zij betalen maar kunnen er geen gebruik van maken.

Eén van de alternatieven voor een AOV verzekering is het broodfonds. Ik krijg regelmatig vragen over dit alternatief. Wat is het eigenlijk en wat kun je er mee doen? Waar betaal ik voor? Zijn er voorwaarden? Dat zijn vragen waarmee ondernemers zitten. Vandaar dat ik in april uitgebreid inga op het broodfonds, dat beloof ik u alvast.

Hoe dan ook wens ik iedereen een gezonde toekomst!