Afbeelding
Foto: Pixabay

'Samen Sterk' ligt op schema

Met ‘Samen Sterk’ gaat het goed. Tot nu is er één kikker (het Rijleskeurmerk) uit de kruiwagen gesprongen, maar verder is iedereen nog steeds en met veel passie binnen boord om hier het beste van te maken. In deze en de volgende editie van Rij-instructie wordt u bijgepraat over de voortgang.

René Ungerer van het Centrum voor Certificatie is, zo heeft hij Ruud Rutten laten weten, om privé redenen uit ‘Samen Sterk’ gestapt. Jammer, maar Rutten maakt zich er verder totaal niet druk over. “In principe vinden we dat er een passage over een keurmerk in het einddocument moet komen en daarom kijken we nu hoe we dit kunnen oplossen binnen de zogeheten ‘blauwe groep.’ (zie kader). Bovendien is er iemand van BOVAG bij gekomen die kennis van zaken heeft van keurmerken en garanties. Dus ja, er is iemand weg, maar nee, dit zal geen gevolgen hebben voor het eindresultaat. Binnen ‘Samen Sterk’ is voldoende kennis in huis om dit op te vangen.

Niet vrijblijvend

Nu we het toch over het keurmerk hebben: Rutten zelf is daar nooit een voorstander van geweest zolang dat vrijblijvend is. Maar in een keurmerk dat voor iedere rijschool verplicht is ziet hij wel degelijk toegevoegde waarde. “Ik ben geen specialist op dit gebied, maar nu je het me zo vraagt: het zou mooi zijn als er een keurmerk komt dat ertoe leidt dat elke rijschoolhouder die het keurmerk heeft bepaalde faciliteiten krijgt. En er wordt ook over gedacht om daar een garantiefonds aan te koppelen.”’

Work in progress

Hier wordt nog aan gewerkt, zoals aan alles binnen ‘Samen Sterk’ nog wordt gewerkt. ‘Work in progress, dat is wat het aan alle fronten is. En niet een beetje werken, maar keihard er voor gaan. Een kleine maand geleden leverden de projectgroepen hun eerste concept met aanbevelingen aan. Zonder verder iets over de inhoud te zeggen (dat gebeurt pas op het moment dat er een klap op is gegeven en dat wordt rond 1 mei), is Rutten positief verrast over de eerste resultaten. “Ik vind het fantastisch om te zien hoe iedereen samenwerkt en met frisse ideeën komt. Al die ideeën worden vervolgens, zeg maar, in een trechter gegooid en uiteindelijk zal blijken wat er uit de trechter komt, maar zoals het nu gaat: petje af.”

'Het is belangrijk dat we breed draagvlak hebben'

Website

Inmiddels is de website van het project 'Samen Sterk' online gegaan: www.alliantiesamensterk.nl. Op deze website kan de voortgang van 'Samen Sterk' nauwlettend worden gevolgd. De site bevat informatie die zowel voor consumenten als voor rijschoolhouders relevant is en er kunnen ook vragen worden gesteld en suggesties worden aangereikt.
Eerlijk gezegd, zegt Rutten, loopt het nog niet storm, maar hij wijst erop dat het belangrijk is dat de branche optimaal wordt geïnformeerd over de voortgang. Immers, uiteindelijk is het de branche waarvoor dit allemaal in gang is gezet. Rutten: “Het is belangrijk dat we breed draagvlak hebben. Wij hebben veel kennis, maar niet de wijsheid in pacht.”

Kleine rijscholen

Een vraag die wél binnengekomen is, is hoe ‘Samen Sterk’ gaat waarborgen dat er een document komt met ook aandacht voor de kleine rijscholen, die immers rond 80 procent van de branche uitmaken. “De FAM vertegenwoordigt de grote rijscholen, de VRB en LBKR zijn er voor, over het algemeen, kleinere rijscholen en eenpitters en BOVAG bedient het hele spectrum. Al die partijen zijn van de partij binnen ‘Samen Sterk’ en dus zijn alle soorten rijschoolhouders vertegenwoordigd. Het centrale motto is ‘Wat goed is voor de grote, is ook goed voor de kleine en andersom.’”

Rijscholen in Samenwerking

Rutten kreeg deze vraag ook van de onlangs gestarte Stichting Rijscholen in Samenwerking. “Met hen heb ik een afspraak dat ik ze zal bijpraten om de ruis die er blijkbaar op de lijn zit weg te nemen. Want nogmaals: we doen dit voor iedere professionele ondernemer in de branche.’


Afbeelding