Vragen genoeg, maar we kunnen ze niet stellen

Best lang heb ik getwijfeld of ik dit moet schrijven. Of het onderwerp hieronder geen 'interne aangelegenheid' is. Maar die vraag ben ik voorbij, want het verzoek raakt de branche.
Het betreft Alexander Pechtold. Toen hij op 1 november als algemeen directeur van het CBR aantrad, heb ik er wat tijd overheen laten gaan, maar in december heb ik de persafdeling gevraagd of ik een interview met hem kan hebben. Hij heeft immers genoeg uit te leggen. Helaas, dat ging niet lukken. Er lagen meer aanvragen (dat wil ik best geloven) en als ik aan de beurt zou zijn, zou ik het horen. Nadien niets meer gehoord.

Maar het leven gaat door en de berichtgeving over het CBR ook. Eind januari werd bij het CBR duidelijk dat er in Rij-instructie twee artikelen zouden komen met een 'CBR-lading' en, zo luidde het verzoek uit Rijswijk, of ik die artikelen voor publicatie zou kunnen mailen zodat de organisatie zich zou kunnen voorbereiden op vragen. Omdat ik het CBR in principe goed gezind ben, heb ik daarin toegestemd. Tegelijk vond ik het een goed moment om nog even aan die aanvraag te herinneren indachtig het uitgangspunt 'voor wat hoort wat.' Er kwamen reacties op het te plaatsen artikel, maar op een herinnering over mijn verzoek - het ijzer sneden als het heet is - moet ik nog steeds antwoord krijgen.

Intussen hanteerde Pechtold zijn eigen agenda, want 19 februari verscheen hij bij Jinek. Logisch, want veel kijkers gegarandeerd. Dat werd een gesprek zoals te verwachten was. De twee onderwerpen die werden aangesneden, zijn het ICT-probleem en de gevolgen daarvan voor de rijbewijsverlenging van duizenden mensen. Een vrolijke Pechtold vertelde monter dat na de zomer de problemen zouden zijn opgelost.
We gaan het afwachten, maar daar gaat het nu even niet om. Waar het wél om gaat is dat Jinek, begrijpelijk, geen vragen stelde over problemen die de rijschoolhouders ervaren met het CBR. Dat is te specialistisch. Maar omdat dit vakblad alléén daar over schrijft gelden voor onze andere vragen. Wij willen onze lezers altijd optimaal informeren, maar de vragen die we hebben mogen we blijkbaar niet stellen aan 'the boss in charge.'

Het kan nog gekker. Toen rijschoolhouder en onze gewaardeerde columnist Theo Vuyk via zijn column voor een gesprek met Pechtold werd uitgenodigd, kregen we van de persafdeling een vraag: of Theo als rijschoolhouder of columnist dat gesprek in ging? Dat mag natuurlijk niets uitmaken. Bij alles wat Theo schrijft, heeft hij het belang van de branche voor ogen en daarom is alles wat de directeur van het CBR tegen Theo vertelt, niet alleen voor Theo, maar voor de hele branche relevant. We moeten het er blijkbaar mee doen.
Het CBR kan dit artikel overigens beschouwen als het derde verzoek voor een interview. En koffie zou leuk zijn, maar we komen als journalist.