Van alles wat, maar vooral een goed gevoel

Ik wil deze column eigenlijk niet wijden aan een specifiek item, maar ik wel even door de dagelijkse zaken lopen. Dagelijkse zaken waar we allemaal mee van doen hebben en waar we in mijn ogen veel te makkelijk overheen stappen.

Ook ik ben af en toe blij als om even niet met de rijschool of branche bezig hoef te zijn. Wij Limburgers zijn net klaar met het belangrijkste feest van het jaar: carnaval. Vijf dagen dagen (nou vooruit, ik heb niet meer de leeftijd om vijf dagen vol gas te geven) lang staan wij op een hoop met duizenden mensen, we drinken bier en wijn uit half gewassen glazen en we lachen, zingen, schreeuwen en dansen tot diep in de nacht. Niemand van al die mensen die zich ook maar een minuut druk maakt om het werk, griep, zijn rijbewijs of nog erger het coronavirus. Het is vervolgens de nuchterheid van Aswoensdag die ons doet besluiten om daar vervolgens heel serieus mee om te gaan, meteen alle voorzorgsmaatregelen te nemen en de winkels leeg te kopen kopen. Vooral desinfectiemiddelen zijn niet meer te koop, maar ook het toiletpapier en lang houdbare voeding is er nauwelijks nog. Overigens vind ik dat we met het virus in de lesauto serieus moeten omgaan, net zo goed als het CBR doet in de examenlocaties. Meteen actie nemen, zo hoort het.

iets anders dan: de wisseling van de wacht bij de VRB eind januari. Ik wist dat die eraan zat te komen, maar het vertrek van Peter van Neck laat wel een soortleegte achter, hoewel hij nog adviseur is van de vereniging die hij zo trouw diende. Jarenlang heb ik opgetrokken met Peter, die altijd aanwezig was als boegbeeld van de VRB. Peter is een man die altijd in het grote geheel denkt. In termen van 'de branche'. Ik heb Peter bijvoorbeeld nooit horen praten over grote of kleine rijscholen. Peter ging voor kwaliteit en een gelijk speelveld voor iedereen en dat siert hem. Peter, namens mij maar ook namens veel collega-opleiders, wil ik je bedanken voor hetgeen jij allemaal voor de branche hebt gedaan.

In Jos van Zuylen heeft de VRB overigens, zoals ik het inschat, een prima opvolger gevonden die de ingezette lijn van Peter hopelijk krachtig voortzet. Jos, hartelijk welkom bij de club en we rekenen op je.

Trouwens, nu we het er toch over hebben, wat is eigenlijk het verschil tussen grote en kleine opleiders? Ik hoor deze kreet best vaak en dan vooral dat de ene club er is voor de grote en de andere voor de kleine rijscholen. Ik wil (niet voor de eerste keer) benadrukken dat ik bij alle brancheorganisaties en ook bij het CBR en IBKI nog nooit iets gemerkt heb van denken in grote en kleine. Vanaf het moment dat ik in de branche ben gekomen en met mijn 18 jaar mijn vader ging ontlasten, zijn er grote en kleine rijscholen en ook toen waren er in beide categorieën goede en minder goede ondernemers. Groot of klein zijn is een ambitie die je zelf bepaalt of nastreeft, maar in het kader van de behartiging van belangen is er geen verschil. Het moet bij beide gaan om de intentie om kwaliteit te leveren en een bijdrage te leveren aan de verkeersveiligheid en of je dat nou alleen, parttime mof met een aantal collega's doet, maakt geen verschil.

Vandaar ook dat ik graag met al deze partijen aan tafel wil om dit duidelijk te maken. Op de ledenvergadering van de FAM eind februari hebben wij dit besproken en hebben de FAM-leden unaniem besloten om het initiatief 'Samen Sterk' te steunen. De rest van de vergadering ging grotendeels op in tekst en uitleg over de nieuwe WRM van IBKI en De VerkeersAcademie. Verder besteedden we aandacht aan de vele plannen van onze jonge FAM-ers, de groep die zich goed ontwikkelt en doorgroeit. En verder heel blij ben ik met een nieuwe werkgroep die de FAM Academy e weer nieuw leven in gaat blazen door middel van cursussen voor oude en jonge FAM-leden.

Elders in dit blad lezen worden de lezers van dit blad bijgepraat over de voortgang van de het project 'Samen Sterk'. Daar is dit podium deze keer niet voor. Maar mocht iemand vragen hebben of in verenigingsverband bij gepraat willen worden, neem dan contact met mij op via de mail en ik zal zeker reageren.

Ruud Rutten,
voorzitter FAM