'De huidige markt is toe aan professionalisering'

Ron Foppen, eigenaar van Ayonas, veel ervaring in het opleiden van docenten en in het verzorgen van diverse, ook specialistische rijopleidingen, is bescheiden, maar met een duidelijke visie:

”De huidige markt is toe aan professionalisering. Nu worden opleidingen voor hulpverleners aan ‘de markt’ overgelaten. Het gevolg is vergelijkbaar met wat zich eerder in de rijschool- en code95 branche voordeed: een prijzenslag waarbij de kwaliteit weinig borging kent.
De marktwerking verhindert een open collegiale opstelling om tot een kwaliteitsdossier en -kader te komen. Er zou een centraal onafhankelijk register moeten komen met criteria waaraan docenten moeten voldoen en waar docenten zich kunnen verenigen. Andere branches kennen ook dergelijke registers. De meeste docenten zijn specialisten, geen marketing- of salesmanagers. Nu wordt de specialist de dupe van de huidige marktsituatie en afhankelijk van de opleider die de tenders wint. Soms puur op prijs. Ik snap dat dit marktwerking heet, maar of dit wenselijk is…

Ook de overheid moet zich bewuster gaan opstellen in de projecten waarbij opleidingen ingekocht worden. Ook hier helpt een register. Een burger OGS+ docent zal ook IM, EHBO, etc. opgeleid moeten zijn. Als je tijdens een opleiding tegen een incident aanloopt moet je wel kunnen handelen. De burger verwacht dit ook van een hulpverleningsvoertuig. Je moet dan wel bevoegd zijn! Hoe regel je bijvoorbeeld het verkeer en mag dat zomaar? Vanzelfsprekend voor een politieagent, maar niet voor een burger! Een docent met een achtergrond in specialistische rijopleidingen heeft veel meer opleiding en ervaring dan de beginnende OGS+ docent. Heel erg logisch maar dit zou wel ergens tot uiting moeten komen. Door een onafhankelijk register is voor de overheid duidelijk welk bedrijf welke docenten inzet en wat de kwalificaties zijn. Tevens kunnen er eisen gesteld worden aan verzekeringen, opleidingsniveau zoals EHBO, IM etc. Dit resulteert dan in een prijs met een verifieerbare kwaliteit en inzage in de verzekeringen. Zo kan de specialist zich dan blijven ontwikkelen, wat in de huidige situatie lastig is zonder theoretische en praktische intervisie.

Als het een keer fout gaat moet het juridisch wel kloppen! Als bij het opzetten van dit register onder andere partijen als IFV, Rijkswaterstaat, politie, brandweer, ambulance betrokken worden, is de ontwikkeling van het register geen probleem meer. Bij Ayonas werken wij met portfolio’s en we hebben ook een opleiding voor OGS+ docenten, compleet met competenties en naslagwerk. Het wordt lastig lesgeven als je als docent jezelf niet kent, niet op jezelf kan reflecteren omdat je niet weet over welke competenties je moet beschikken.

Het aantal dagen opleiding zegt niet zoveel. De juiste inhoud wel. Nu nog een register waarin zaken voor de branche goed geregeld worden!”