'Na twee dagen opleiding ben je niet in staat om een inhoudelijke goede training te geven'

Ron de Winter, sinds 2011 accountmanager bij ProCentrum bevestigt dat er een ongewenste situatie is ontstaan. Als oud hoofd rijopleidingen bij de Koninklijke Marechaussee (KMAR) is hij al sinds 1999 bezig met voortgezette rijopleidingen (VRO). Sinds zijn pensionering toetst hij bij ProCentrum de rijopleidingen op wet- en regelgeving. Ook was hij betrokken bij de totstandkoming van het Richtinggevend Kader Bijzondere Verkeersbevoegdheden, vergelijkbaar met de Rijprocedure maar dan voor voertuigen in gebruik bij de hulpverleningsdiensten zoals genoemd in artikel 29 Reglement verkeersregels en verkeerstekens1990 (RVV ’90).

“Nee, wij leiden geen civiele instructeurs op” zegt De Winter. "Met alle respect vinden wij dat ‘de rijschool op de hoek’, zonder enige ervaring of binding met het vakgebied, na twee dagen (spoed) opleiding OGS+ niet in staat is om een kwalitatief en inhoudelijk goede training aan te bieden. Als OGS bestuurder hebben ze geen enkele ervaring en als instructeur hebben ze evenmin ervaring met bijvoorbeeld Incident Management, EHBO, reanimatie of verkeersregelbevoegdheden. Tijdens de rijles met OGS kan het immers gebeuren dat je langs een ongeval met letsel komt of op een situatie met reanimatie moet reageren. Je kunt dan echt niet doorrijden. Omstanders zouden dat niet begrijpen. Onze docenten zijn daarom afkomstig uit de branche: brandweer, politie, medische hulpverlening of defensie. Ze hebben een lange, uitgebreide opleiding gevolgd voordat ze bij ons docent VRO zijn. Daarnaast zijn ze bekend en ervaren met specifieke elementen voor de branche zoals het rijden met vrijstellingen en als voorrangsvoertuig. Rijinstructeurs uit de branche met veel ervaring in het rijden met OGS die bij ons docent VRO willen worden, zijn toch nog altijd 12-18 weken onderweg”.

28 sollicitanten

De Winter vervolgt: “Op een vacature kregen we laatst 28 sollicitanten. Ervaren civiele rijinstructeurs die na een kort traject de OGS+ pas hadden behaald. We lieten ze eerst een lesplannetje maken. Dat mocht over van alles gaan, bij wijze van spreken over visjes. Het gaat ons om de didactische onderdelen. De rijtest daarna bepaalt of we verder gaan. Twee bleven over: een ex-marechaussee en een ex-ambulancechauffeur. Ik diskwalificeer de instructiebekwaamheid van de civiele rijinstructeur niet maar die is in geen enkel opzicht te vergelijken met die van de docent OGS.

Tegengesteld Opvallend Naderen

Tegengesteld Opvallend Naderen (TON), één van de belangrijkste onderdelen bij rijden met OGS en al sinds 2011 opgenomen, beheersen ze niet of nauwelijks. Ze zijn vastgeroest in het civiele instructiewerk, kappen inhaalacties vroegtijdig af, kortom ze missen ervaring!” De Winter zegt tot slot: “Ik vind het diep triest! Goedwillende instructeurs betalen dik bij een opleider die er een verdienmodel van heeft gemaakt zonder cursisten enig uitzicht op werk te bieden”.