'Wij nemen geen instructeurs aan met alleen een OGS+ bevoegdheidspas'

Rob de Kleine, achtergrond bij de politie, 28 jaar ervaring met specialistische rijopleidingen, een pedagogisch didactische aantekening (HAN) die al vele docenten heeft opgeleid, reageert uitgebreid:

“Inmiddels springen steeds meer opleiders op gepaste en ongepaste wijze in de markt voor OGS-opleidingen. Wij leiden slechts rijdocenten op die in dienst zijn van een hulpverleningsdienst en daarvoor rijopleidingen en trainingen gaan verzorgen.
Onze eigen rijdocenten hebben veelal zo’n achtergrond en ruime ervaring met voortgezette en/of specialistische rijopleidingen. Wie als rijdocent voor PDS aan de slag wil doet altijd een assessment (waarbij al een groot deel afvalt) en de Docentenrijopleiding OGS+ volgen van drie weken. Pas na slagen volgt een aanstelling waarna nog een begeleidingstraject van enkele maanden volgt en wat een investering vraagt van ruim 20.000,00 euro. Wij nemen dus geen instructeurs aan met alleen een OGS+ bevoegdheidspas.
Rijinstructie geven aan hulpverleningsdiensten betekent immers dat je bijvoorbeeld naast een ambulancechauffeur met 20 jaar ervaring met optische en geluidssignalen kan komen te zitten. Instructie geven aan zo’n doorgewinterde hulpverlener betekent dat je goed boven de stof moet staan en moet kunnen demonsteren, beargumenteren, motiveren, instrueren, foutenanalyses maken, coachen en evalueren. Je kijktechniek en verkeersinzicht moeten op hoog niveau zijn, evenals de voertuigbediening en – beheersing, alsmede de rijtechniek.
Je moet in staat zijn om op basis van een vooraf bepaalde brancherichtlijn een rit met OGS en toepassing van de TON-methode feilloos te kunnen uitvoeren en ga zo maar door. Dat kun je van iemand met een ‘stoomcursus’ OGS+ echt niet verwachten. De professionele chauffeur van een hulpverleningsdienst zit trouwens ook niet te wachten op instructie door zo’n instructeur!”
De Kleine vervolgt: “Een bijkomend probleem zijn de aanbestedingen. Er wordt geprobeerd om de rijopleidingen zo goedkoop mogelijk in te kopen. Als daarbij slechts een WRM-bevoegdheidspas en een OGS+ certificaat wordt geëist, kunnen partijen die gebruik maken van zulke ‘versneld’ doch onvoldoende opgeleide instructeurs toch als winnaar uit de bus komen. Een kwalijke ontwikkeling voor de kwaliteit van de opleidingen en de risico’s die daardoor in het verkeer kunnen ontstaan. Overigens zijn alle instructievoertuigen bij ons adequaat verzekerd met aanvullend een collectieve ongevallenverzekering.”