Kant-en-klare lesplannen

Dit schreef Jos van Zuylen onder andere in zijn eerste column:

Meer dan 800 nieuwe instructeurs behaalden in 2019 hun felbegeerde WRM-pas. Dat is uiteraard toe te juichen voor de opleidingsinstituten, die hiermee hun omzet zagen stijgen dan wel stabiel hielden. Maar zijn al die instructeurs ook door professionals opgeleid? Ik heb zo mijn twijfels: zelfstudie met op de tweedehandsmarkt aangeschaft lesmateriaal heeft een vlucht genomen. En met grote regelmaat zie ik oproepen voorbijkomen op diverse media om kant-en-klare lesplannen te kopen.

Onbekend is hoeveel van deze nieuwkomers hun WRM-examens zonder tussenkomst van een opleidingsinstituut hebben aangevraagd. We hebben nog altijd te maken met een examengestuurd model en dan ben je vrij om dit zelf te doen. Ook is bekend dat opleidingsinstituten hun kandidaten adviseren om zelf hun examens aan te vragen. Waarom? We weten het niet. Wellicht is het stellen van regels hierover een must wil er nog enigszins zicht blijven op de kwaliteit en competentie van de instromers.

Kunnen we er blind op vertrouwen dat iedereen die door de examens bij IBKI komt het vak ook helemaal in de vingers heeft? Theoretische kennis kun je met je neus in de boeken nog wel vergaren, maar gaat dit ook op voor het echte lesgeven? Zijn de stage-uren genoeg om dit eruit te filteren?