Afbeelding
Foto: Hans Peijs

Mijncbr.nl

Kandidaten kunnen zelf hun Gezondheidsverklaring invullen en betalen via mijncbr.nl. met behulp van de DigiD-code (met sms-bevestiging). Als alles met 'nee' is ingevuld is er geen vuiltje aan de lucht en heb je in no time deze Verklaring van Gezondheid en kan de rijschool die door de kandidaat gemachtigd is dit terugvinden in TOP.

Maar soms gaat het ergens mis. Kandidaat vergeet te betalen of vult per ongeluk een vraag verkeerd in waardoor die verklaring niet 'vrij'-komt. En dan kan de rijschool dus ook geen examen aanvragen.
Bij een aanvullende categorie zoals E achter B kan de kandidaat vergeten hebben dat hij/zij ooit bij een eerdere rijbewijscategorie toch een vraag met 'ja' beantwoord heeft en dus medisch bekend staat bij het CBR.
Kandidaat zegt tegen de rijschool dat hij alles goed heeft gedaan en vervolgens wordt het zoeken naar een speld in een hooiberg. Talloze telefoontjes gaan naar de klantenservice van het CBR, kortom, kommer en kwel.
Voordat je als rijschool de kandidaat laat bellen, wijs ze op de mogelijkheid om in de 'mijncbr-omgeving' te kijken naar de laatste stand van zaken. Dan bespaart kandidaat, rijschool, klantenservice en wellicht de medische afdeling van het CBR een heleboel extra werk. En soms een hoop ergernis.

Opheffen uitzondering handsfree bellen rijinstructeurs

Er wordt momenteel nagedacht over aanpassing van wetsartikel 61 lid 3 RVV 1990 om de uitzondering dat een rijinstructeur handheld mag bellen. De bedoeling is deze regel te schrappen. Gedachte hierachter is dat een instructeur een voorbeeldfunctie heeft en derhalve niet tijdens het lesgeven het slechte voorbeeld moet geven. Dit gaat ook op bij stilstaan bij een verkeerslicht.