Maatschappelijk belang

Motorrijden zit duidelijk in de lift in Nederland. Vorig jaar werd het hoogste aantal nieuwe motorfietsen sinds een jaar of tien verkocht en het aantal occasionverkopen ging naar een record. Intussen tellen we bijna 750.000 motoren en 1,5 miljoen Nederlanders met een motorrijbewijs. Ondanks de positieve verkoopcijfers zit in die verhouding juist de crux. De helft van alle motorrijders heeft namelijk géén eigen motor en wie weet hoeveel van de mensen met een A-rijbewijs de laatste jaren daadwerkelijk regelmatig heeft gereden?

Als we een (ouder) onderzoek onder de vlag van de Universiteit van Leuven erbij pakken, blijkt echter dat de files aanzienlijk kunnen afnemen wanneer alleen al een relatief klein deel van de automobilisten op de motor zou stappen. En laten die files nou een groot en groeiend probleem zijn in ons land. Onder al die filerijdende automobilisten zijn ongetwijfeld veel mensen die behoren tot de groep van wél een A-rijbewijs, maar zónder eigen motor. En die - om wat voor reden dan ook - het motorrijden ooit wellicht vaarwel hebben gezegd. Of wél een motor in de schuur hebben staan, maar 'm eigenlijk nooit gebruiken. Althans, niet voor woon-werkverkeer in elk geval.

Met de groeiende filedruk in ons achterhoofd kunnen we dus stellen dat motorrijden niet alleen maar fun is, maar meer en meer functioneel. En dat motorrijden zelfs een toegevoegde maatschappelijke waarde biedt: bij dagelijks gebruik nemen volgens het onderzoek de files af. Bovendien is een parkeerplek sneller gevonden en vaak zelfs gratis. Op de MOTORbeurs in Utrecht gaan we vele honderden mensen op basis van de funfactor weer enthousiast maken voor het volgen van een rijopleiding.

Als rijschoolhouder kunt u echter ook het functionele aspect nadrukkelijker onder de aandacht brengen. Niet alleen richting aspirant-motorrijders, maar u kunt ook eens informeren bij voormalige leerlingen. Hebben ze een eigen motor gekocht? Rijden ze regelmatig? Gebruiken ze de motor alleen recreatief of ook dagelijks? Waarom wel, waarom niet? Misschien helpt het aanbod voor een opfriscursus ze wel op weg naar minder filerijden!

Frank Hoornenborg,
voorzitter BOVAG Rijscholen