Peter van Neck (links) draagt de voorzittershamer van de VRB  over aan Jos van Zuylen.
Peter van Neck (links) draagt de voorzittershamer van de VRB over aan Jos van Zuylen. Foto:

Is de balans er nog?

Het aantal instructeurs dat de laatste tijd de branche verlaten heeft, is opvallend hoog. Wellicht heeft dat te maken met het feit dat we inmiddels 10 jaar verder zijn na het invoeren van de nieuwe WRM- bijscholingsverplichting in 2009. Mensen die toen besloten hebben om nog één keer een volledig bijscholingstraject te volgen geven nu de pijp aan Maarten. Ook het CBR heeft flink in de vijver gevist en daarom zitten ze daar gelukkig nu bijna op volle sterkte, zodat ze kunnen voldoen aan het convenant over de doorlooptijden.

Daarnaast heeft de aantrekkende economie ervoor gezorgd dat mensen die jaren geleden zonder werk kwamen te zitten en hun heil in de rijschoolbranche zochten, er alsnog uitstappen. Want elders is er momenteel wellicht een beter belegde boterham te verdienen.

Meer dan 800 nieuwe instructeurs behaalden in 2019 hun felbegeerde WRM-pas. Dat is uiteraard toe te juichen voor de opleidingsinstituten, die hiermee hun omzet zagen stijgen dan wel stabiel hielden. Maar zijn al die instructeurs ook door professionals opgeleid? Ik heb zo mijn twijfels: zelfstudie met op de tweedehandsmarkt aangeschaft lesmateriaal heeft een vlucht genomen. En met grote regelmaat zie ik oproepen voorbijkomen op diverse media om kant-en-klare lesplannen te kopen.

Onbekend is hoeveel van deze nieuwkomers hun WRM-examens zonder tussenkomst van een opleidingsinstituut hebben aangevraagd. We hebben nog altijd te maken met een examengestuurd model en dan ben je vrij om dit zelf te doen. Ook is bekend dat opleidingsinstituten hun kandidaten adviseren om zelf hun examens aan te vragen. Waarom? We weten het niet. Wellicht is het stellen van regels hierover een must wil er nog enigszins zicht blijven op de kwaliteit en competentie van de instromers.

Kunnen we er blind op vertrouwen dat iedereen die door de examens bij IBKI komt het vak ook helemaal in de vingers heeft? Theoretische kennis kun je met je neus in de boeken nog wel vergaren, maar gaat dit ook op voor het echte lesgeven? Zijn de stage-uren genoeg om dit eruit te filteren?

Nieuwe en kwalitatief goede aanwas is nooit slecht, want door natuurlijk verloop houdt iedere beroepsgroep zich op deze manier in stand.

Samen met de serieuze opleidingsinstituten en de wetgever hebben we hier nog een uitdaging: een missie te volbrengen. De instromers moeten meer bagage krijgen anders dan alleen wat er bij het WRM-examen gevraagd wordt en het IBKI moet de ruimte krijgen om de lat hoger te leggen. Alleen dan krijgen we een professionelere branche. Ik hoop dat de verplichting in de nieuwe WRM die op 1 april ingaat om bij een stagebeoordeling een echte leerling te moeten meenemen ertoe zal leiden dat beter toegeruste instructeurs tot onze branche toetreden.

Steek in op kwaliteit en niet op kwantiteit, daar bewijs je de branche, de leerling en de verkeersveiligheid een dienst mee.

Ik neem de uitdaging aan om als voorzitter van VRB de handschoen op te pakken en zal mezelf voor de volle 100% inzetten voor deze branche.

Jos van Zuylen,
voorzitter VRB