Peter van Neck (links) draagt de voorzittershamer van de VRB  over aan Jos van Zuylen.
Peter van Neck (links) draagt de voorzittershamer van de VRB over aan Jos van Zuylen. Foto:

Jos van Zuylen nieuwe voorzitter VRB

Brancheorganisatie VRB heeft een nieuwe voorzitter. Jos van Zuylen, rijschoolhouder in Oss, heeft de hamer overgenomen van Peter van Neck die het afgelopen jaar voorzitter ad interim was. Hij is nu adviseur van de VRB. Samen met een nieuwe vicevoorzitter en twee aspirant-bestuursleden is de VRB weer op volle sterkte.

Met de benoeming van Van Zuylen is het gat gevuld dat begin vorig jaar ontstond nadat Eric Bakker na een jaar plotseling opstapte uit onvrede met het gevoerde beleid. Voormalig voorzitter Peter van Neck vulde 2019 als voorzitter ad interim de functie in. Na lang zoeken heeft de VRB in Jos van Zuylen nu weer een nieuwe frontman. Ook is er een nieuwe vicevoorzitter in de persoon van Rob Steuten en het bestuur is verder aangevuld met de aspirant-bestuursleden Dorine van der Willik en Lisette van Zadelhoff.

Oss

Rijschool Van Zuylen is ruim 15 jaar gevestigd in Oss. Er werken acht instructeurs en de rijschool biedt behalve opleidingen voor buschauffeur alle opleidingen aan en er wordt zelfs een caravantraining aangeboden. Ook Jos' zoon Maik en zijn vrouw Janny werken in het bedrijf. Bij zijn benoeming maakte hij duidelijk dat hij de kennis van Van Neck de komende tijd nog zeker zal gebruiken.

EU zet in op rijhulpsystemen, kwetsbare verkeersdeelnemers en 'zwarte doos'

Binnen de EU wordt de komende jaren vooral ingezet op elektronische rijhulpsystemen, zoals een intelligente snelheidsassistent, en systemen voor de detectie van kwetsbare verkeersdeelnemers. Daarnaast gaat ook de 'eventdatarecorder', zeg maar de zwarte doos van de auto, belangrijk worden.

Dit zegt Tim Guiting, senior adviseur Ontwikkeling Voertuigreglementering van de RDW, over de nieuwe algemene veiligheidsverordening die in 2022 van kracht wordt. De RDW heeft een stem in het tot stand komen van deze nieuwe regelgeving voor voertuigen.

Hij legt in het blad RDWijzer uit: "De Europese Commissie verwacht dat deze maatregelen de komende zestien jaar in de EU resulteren in een afname van 25.000 dodelijke slachtoffers en 140.000 zwaargewonden."

Verkeerseducatie op voortgezet onderwijs biedt kansen

In het nieuwe zogeheten curriculum voor het voortgezet onderwijs is verkeerseducatie opgenomen, nadat het eerder al een onderdeel was van het leerplan op het basisonderwijs. Dit betekent dat scholen voor voortgezet onderwijs verplicht aandacht moeten besteden aan verkeersveiligheid. Onder andere brancheorganisatie LBKR heeft hiervoor geijverd en is erg blij dat dit nu is opgenomen in het leerplan. Bovendien liggen hier, meent de LBKR, kansen voor rijscholen.

De LBKR is afgelopen najaar een petitie gestart om verkeerseducatie in het voortgezet onderwijs ingevoerd te krijgen en ook onder andere Veilig Verkeer Nederland (VVN) heeft zich hier hard voor gemaakt. In de zogeheten verzamelbrief Verkeersveiligheid die minister Van Nieuwenhuizen op 19 december aan de Tweede Kamer heeft gestuurd, staat een groot aantal maatregelen die genomen worden om de verkeersveiligheid te bevorderen en dit is er één van. De minister schrijft onder andere: "In het bestaande curriculum is verkeersveiligheid genoemd in kerndoel 35. Het is dus een wettelijke verplichting voor scholen om hier aandacht aan te besteden. Met het verankeren van verkeersveiligheid in het nieuwe curriculum zorgen we ervoor dat verkeerseducatie een duidelijke plek op school heeft."

Verkeerslessen op scholen

Volgens de LBKR liggen er nu kansen voor rijinstructeurs, aangezien bij leerkrachten veelal de kennis hierover ontbreekt. "Het lijkt ons goed dat een groot deel van de verkeerslessen op de scholen wordt gegeven door WRM-rijinstructeurs. Leraren hebben de kennis en ervaring niet. En om onderwijzers niet meer te gaan belasten, lijkt het ons beter dat dit (grotendeels) door rijinstructeurs gebeurt. Die hebben immers de theoretische kennis, didactische vaardigheden en ervaring op de weg die er voor nodig zijn om de verkeerslessen van een goed niveau te laten zijn", aldus LBKR-bestuurslid Bert de Weerd.

Astrid van de Ven is Beste Automobilist van Nederland 2020

Astrid van de Ven is door BOVAG Rijscholen en Autoweek verkozen tot Beste Automobilist van Nederland 2020. Van bijna 3500 deelnemers was zij onomstotelijk de persoon die het beste raad wist met de auto en de verkeersregels.

Na een voorselectie uit duizenden aanmeldingen kregen de beste twintig kandidaten (16 mannen en 4 vrouwen) een uitnodiging voor de finaledag bij het Rijvaardigheidscentrum Lelystad. Onder toeziend oog van de vakjury onder leiding van rijschoolhouder en BOVAG-bestuurslid Pieter Roordink startte de dag met een theorie-examen: "De deelnemers deden eerst een uitgebreide theorietoets", aldus Roordink. Na de toets kregen alle kandidaten een virtualrealitybril opgezet, waarmee het verkeersinzicht is getest. Door het 3D-beeld was het voor de kandidaten daadwerkelijk alsof ze achter het stuur zaten; intussen werden hen vragen gesteld over de situatie waarin ze zich bevonden. Ze reden bijvoorbeeld door een woonwijk en moesten dan met hun ogen 'aanwijzen' waar het gevaar zich bevond.

Beheersing

Op het buitenterrein van het rijvaardigheidscentrum waren vier onderdelen uitgezet die laten zien in hoeverre de deelnemers hun auto kunnen beheersen. Het ging om niet om snelheid, maar om precisie en beheersing. Ter afsluiting reden de drie deelnemers met het hoogste aantal punten nog een rit door Lelystad: de 43-jarige Astrid van de Ven uit Beuningen reed een perfecte rit.

Tim Coronel is gezicht MONO-zakelijk

Autocoureur Tim Coronel wordt de ambassadeur van MONO-zakelijk. Hij gaat het komende jaar werkgevers stimuleren om afleiding in het verkeer aan te pakken.

MONO-zakelijk is onderdeel van de brede MONO-aanpak waarmee afleiding in het verkeer wordt aangepakt. Onderdeel van MONO-zakelijk is een convenant dat eind 2017 werd gelanceerd met als doel om werkgevers, producenten van telefoons, apps, in-carapparatuur, verzekeraars en leasemaatschappijen te stimuleren om bestuurders ongestoord aan het verkeer te laten deelnemen. Het aantal bedrijven dat meedoet aan het convenant staat momenteel op ruim vijftig. Komend jaar moet dat aantal groeien naar ten minste duizend deelnemers.

Batig saldo 2019: plus 238 instructeurs

Over 2019 heeft het IBKI een aantal interessante gegevens op een rij gezet. We pikken er vier uit.

- Op 1 januari 2020 telde Nederland 14.487 rijinstructeurs.
- Dit zijn er 236 meer dan exact een jaar eerder.
- Dit batige saldo is bereikt door 883 geslaagde kandidaten waar tegenover stond dat 647 WRM-passen 'uit de handel' zijn genomen.
- De VerkeersAcadamie nam vorig jaar 1.942 theorie- en praktijk examens af in alle categorieën en is daarmee verreweg de grootste opleider. Firstt (opleidingsinstituut van NXXT), Jongepier, Van Buuren en Lenoir nemen in respectievelijke volgorde de plekken 2 tot en met 5 in.

Afbeelding
Astrid van de Ven is de beste van het stel.