Geef het theoriecertificaat gewoon gratis weg

Ik heb een voorstel aan het CBR: schaf het theorie-examen af en geeft het theoriecertificaat gratis weg. Gewoon lekker cadeau doen die handel.
Natuurlijk is hier alles mis mee, maar dit intro is ingegeven door het feit dat ik langzamerhand steeds cynischer word over de wijze waarop er met de theorie wordt omgesprongen in dit land. De theorie heeft namelijk allang niets meer te maken met verkeersveiligheid, kennis van regels en, dat vooral, inzicht in het verkeer, maar is verworden tot ordinaire handel. Niks meer, niks minder.
Ik heb op deze plek al vaker iets geschreven over de handel en wandel van de turbo-opleiders, want daar heb ik het over. Waarbij ik helaas moet vaststellen dat we de afgelopen jaren alleen maar achteruit zijn gehobbeld. Het gaat hier al zeker vijf jaar over en elke keer hoor je dat het CBR het nodige doet om zaken te verbeteren. Maar dat is een fopspeen, want er gebeurt helemaal niets. Telkens weer verlies ik leerlingen aan deze zogenaamde opleiders die één ding vooral niet doen: opleiden. Dat overkomt niet alleen mij, maar veel meer goedwillende vakgenoten. Waarbij het wrange niet is dat ik klanten verlies aan eerlijke concurrenten, maar aan bedrijven die willens en wetens mensen de weg op sturen met nul kennis over verkeersregels. Wat ik allemaal voor mensen in de auto krijg die echt niets weten terwijl ze het theorie-certificaat al hebben, is echt absurd. En het gebeurt in alle categorieën.
De branche wordt steevast het bos in gestuurd met de drogreden vrijheid van onderwijs. Als dat echt zo is, waarom is dat dan zo? In de ons omringende landen wordt theorie juist steeds belangrijker, en terecht, maar in ons land krijgen we alleen deze drogreden te horen. Dat zijn landen die tot dezelfde EU behoren, dus daar zit blijkbaar deze keer niet de pijn. Die zit hardnekkig in ons land. Er is gewoon niet de wil om het te veranderen.
Sinds enige tijd bespeur ik dat dit fenomeen zich niet beperkt tot het B-certificaat. Ook in andere categorieën zit blijkbaar handel. Bijvoorbeeld bij de bromfietsen. Ik geef nog steeds regelmatig les op de bromfiets en je wilt niet weten wat ik allemaal meemaak met leerlingen die hun certificaat op zak hebben. Elders in deze editie staat een artikel over de zorgen om het groeiend aantal verkeersslachtoffers onder bromfietsers. Nou, ik heb nieuws voor de opstellers: dat komt onder andere door de turboknallers die geen strobreed in de weg wordt gelegd. Net zoals er in dit land auto's rondrijden die wapens zijn, zo weinig weten de bestuurders van de verkeersregels.
Ik heb nog steeds een sprankje hoop dat het nog goed komt, positief ingesteld als ik toch nog ben. Ik heb begrepen dat Alexander Pechtold tijdens de laatste VRB-vergadering de leden heeft aangeboden dat ze een mail mogen sturen als ze iets dringends hebben. Nou, beste Alexander, dit is echt iets. En ik kom graag langs om dit te bespreken.