Alexander Pechtold praat de leden van  de VRB bij over een aantal zaken.
Alexander Pechtold praat de leden van de VRB bij over een aantal zaken. Foto:

'We willen veel, maar kunnen niet alles veranderen'

Alexander Pechtold laat zich voor eerste keer in openbaar uit over de branche

En opeens kreeg de algemene ledenvergadering van de VRB eind januari een onverwachte wending. Alexander Pechtold, sinds 1 november algemeen directeur van het CBR, stond niet als spreker in het programma, maar zat wel als aandachtig toehoorder in de zaal en toen hij de microfoon kreeg was hij meteen ook de hoofdact.

Op de agenda stond wel Kim Blaauwendraat, die namens het CBR het een en ander vertelde over de veranderingen in het theorie-examen die op 1 november zijn ingevoerd. Ze vertelde eigenlijk niets wat de rijschoolhouders in de zaal niet al wisten – of in elk geval zouden moeten weten. De wijzigingen zelf, de aanleiding waarom het examen is aangepast, de hoeveelheid werk die er in is gaan zitten en de zorgvuldigheid waarmee dat is gebeurd: groot nieuws was het allemaal niet.

Gedaald

Het enige nieuwtje was dat blijkt dat na de invoering op 1 november het slagingspercentage is gedaald. Het CBR had dit trouwens verwacht en het stijgt inmiddels alweer en zelfs sneller dan verwacht. Verder hamerde zowel Blaauwendraat als stafmedewerker Kennis en Kwaliteit Jaap Breur erop dat het CBR er alles aan doet om ervoor te zorgen dat je voor het theorie-examen moet hebben geleerd. Daarmee werd de link gelegd met de zogeheten turbo-opleiders. Daar kwam een vraag over vanuit de zaal ("Wat gaat het CBR daar aan doen?') en het antwoord van Breur was kraakhelder: 'Wij doen wat wij kunnen om het speelveld zo eerlijk mogelijk te
verdelen." Nederland kent namelijk, aldus Breur, vrijheid van onderwijs en om die reden kan het CBR turbo-opleiders niet echt aanpakken. Zolang zij blijkbaar in staat zijn hun verdienmodel overeind te houden, heeft de branche ermee te maken.

Slechter

''Nee' is bij mij ook een antwoord'

Kandidaten die het theorie-examen afleggen nadat ze een 'turbocursus' hebben gevolgd, scoren trouwens aanmerkelijk slechter op het aspect 'inzicht' dan kandidaten die geen kunstjes hebben aangeleerd, vertelde Breur ook. Mede hierom heeft het CBR afgelopen november de theorievragen aangepast en er meer inzichtvragen in aangebracht zodat kandidaten ook de cruciale onderdelen, zoals voorrangsregels, beheersen.. "Wij zullen er alles aan doen wat binnen onze macht ligt om ervoor te zorgen dat we leerlingen bieden wat ze nodig hebben en dat is onderwijs, kennis en inzicht."

Serieus

En toen kwam Pechtold van zijn stoel. Hij popelde om de zaal toe te spreken en liet onder andere weten dat elk signaal van wie of wat dan ook er binnenkomt over mogelijke fraude door het CBR uiterst serieus wordt genomen. Toevallig deze dag had het CBR nog iemand opgepakt die bezig was met opnames, vertelde hij. "Onlangs heb ik zelf een aantal theorielocaties bezocht om onder andere te zien welke apparatuur er allemaal wordt ingezet om fraude tegen te gaan. Maar de apparatuur die af en toe wordt ingezet is heel venijnig en is terug te vinden in knoopjes, brilmonturen, enzovoort. Maar wij zijn niet naïef", aldus Pechtold, die er blijk van gaf open te staan voor tips. Voor het geval een instructeur een serieuze tip heeft over fraude of wat dan ook, kan zij of hij die mailen aan de directeur.

Bezoek

Leuk: ter plekke nodigde Pechtold maximaal 25 VRB-leden (meer kunnen er niet in) uit om de theorielocatie in Eindhoven te bekijken. "Jullie zijn van harte welkom, maar op één voorwaarde: dat je zelf het theorie-examen aflegt", triggerde hij. "Kim vroeg mij of ik het examen ook wilde afleggen met als resultaat:gezakt." Opgeven kan via info@vrb.nl

Eén divisie

Tevens brak Pechtold een lans voor de medewerkers van het CBR, die hij met grote nadruk 'Zijn collega's' en dus niet zijn personeel noemt. "De medewerkers van het CBR hebben de afgelopen periode veel voor hun kiezen gehad omdat de naam van het CBR te grabbel was gegooid. Terecht, want er is het nodige fout gegaan, maar wel slechts bij één divisie. De komende tijd gaan we daarom niet alleen de problemen die er zijn met rijgeschiktheid en het wegwerken van de enorme achterstanden die er nog steeds zijn, aanpakken, maar we gaan verder met de kwaliteitsslag. Daarbij geldt wel dat we sturen langs de randen van de wet. We willen veel veranderen, maar we kunnen niet alles doen. En 'nee' is bij mij ook een antwoord."

Normen

Ook memoreerde Pechtold dat de problemen bij het CBR soortgelijke organisaties uit andere landen er niet van weerhoudt om te kijken hoe het CBR is georganiseerd ('omdat ze blijkbaar vinden dat we het hier best redelijk doen') en ook dat het CBR te maken heeft met de veranderende normen in ons land. "Ik ben zelf destijds vier keer gezakt voor mijn praktijk, waarbij ik het niet in mijn hoofd haalde om met twee emmers benzine naar het CBR te gaan om de boel in de fik te steken. Op dit moment treffen we in de auto een afspiegeling van de maatschappij aan waar je niet altijd even vrolijk van wordt. We kunnen daar met onder andere de politie een hoop aan doen, maar we kunnen dingen niet in één keer veranderen en wij kunnen dat zeker niet alleen", deed hij een beroep op de branche om verkeerde signalen door te geven.

Juridische Helpdesk

Er was meer nieuws deze vergadering. Zoals: sinds de algemene ledenvergadering kunnen de leden van de VRB beschikken over een Juridische Helpdesk, die wordt gefaciliteerd door DAS. Voor net geen 50 cent per maand kunnen de leden hiervan gebruikmaken. De Juridische Helpdesk is een soort ANWB voor juridische vraagstukken. Voor allerlei vragen van enigszins juridische aard is de helpdesk bereikbaar. Elk telefoontje is gratis en ook de hulp die aan de lijn wordt gegeven kost niets extra's door het collectief afgesloten contract. Volstaat een belletje naar een van de eerstelijnsjuristen niet omdat een vraagstuk meer expertise verlangt, dan geldt voor de daarop verstrekte volgende hulp een korting. Carolien Lasonder van DAS legde de leden alle voordelen uit, waarna de leden besloten een collectief contract af te sluiten. Ondanks deze extra service gaat de contributie niet omhoog. De directie van Verjo vonden dit initiatief een dermate belangrijke toevoeging in het professionaliseringstraject van de rijschoolbranche, dat ze een spontane financiële ondersteuning beschikbaar stelden. VRB-leden krijgen binnenkort een handleiding hoe ze gebruik kunnen maken van deze service.

Gewijzigde WRM

Ook de gewijzigde WRM stond op het programma. Na een korte introductie door Stephanie Bos van I&W die vertelde dat de nieuwe WRM nu toch echt van kracht wordt op 1 april aanstaande, presenteerden Rob Sauvé en Marcel Diskotter van IBKI de belangrijkste verschillen die vanaf 1 april gaan gelden. Over het complete overzicht van alle veranderingen en vooral de gevolgen daarvan voor de WRM-pashouders heeft IBKI zes nieuwsbrieven verzorgd, die te vinden zijn op de website van IBKI.