Afbeelding
Foto:

Beste meneer Pechtold, dit kan allemaal beter....

Rijschoolhouder schrijft brief aan CBR-directeur

Rijschoolhouder Karel Dingemanse schreef samen met zijn zus Els een lange brief aan de nieuwe algemeen directeur van het CBR Alexander Pechtold. Omdat ze veel zaken aanreiken die veel instructeurs zullen herkennen én omdat er zaken worden aangesneden die in het project Samen Sterk ook worden benoemd, publiceren wij een aantal passages. Inmiddels is hij op gesprek geweest. Daarover vindt u meer op pagina 4/5.

“Van harte gefeliciteerd met uw nieuwe functie als directeur bij het CBR. Ik heb u hoog zitten; een man die korte lijntjes heeft met de politiek, dat is wat het CBR en de rijschoolbranche nodig hebben. Iedere verkeersdode betekent dat er ergens in het systeem is gefaald. Zolang ouders en hun kinderen nog steeds voor de goedkoopste rijschool willen gaan en het aantal verkeersdoden onder jongeren stijgt, lijkt mij dat geen goed teken. Ze zeggen met te veel gemak: ik doe wel even turbotheorie, want dan hoef ik niet te leren. En wanneer een rijbewijsbeginner op zijn verjaardag trots vertelt dat hij vandaag zijn eerste rijles had, is er altijd wel iemand die roept dat hij zijn rijbewijs in 15 rijlessen heeft gehaald. Zolang dit soort denkwijzen de overhand heeft, oogt de rijschoolbranche wat mij betreft onvoldoende professioneel. We willen wel met z’n allen professioneel overkomen, maar het lukt ons niet."

Niet samenwerken

"Dit komt doordat het CBR, de minister en de rijscholen totaal niet samenwerken. 2020 lijkt mij het jaar dat er samengewerkt dient te worden. Het CBR kan niet zonder de rijschoolbranche en andersom. Over tien jaar moeten we samen terug kunnen kijken op een gezondere branche, want nu is het echt een hoopje ellende bij elkaar.
Het rijleskeurmerk, dat straks zijn eerste jaar viert, is daar een goed voorbeeld van. Eigenlijk is er helemaal niks te vieren, want er is te weinig draagvlak voor dit keurmerk. De meeste professionals kunnen zich wel vinden in een keurmerk, maar eigenlijk boeit het hen niet genoeg (…).

Meer waarde

'Het roer moet om en begin daarmee in 2020'

Het keurmerk moet meer waarde krijgen en ik denk dat de waarde die je eraan verbindt alles bepalend is voor het laten slagen van een keurmerk. De minister is aan zet. Mijn eerste oproep aan u meneer Pechtold: overtuig de minister ervan om een verplicht duurzaam kwaliteitslabel met keurmerk in te voeren voor onze branche.”

Gesjoemeld

“Sinds 2009 heeft de overheid met lede ogen moeten toekijken hoe erg er gesjoemeld werd met de verkeersveiligheid. Hierdoor is de zogenaamde ‘turbotheorie’ de afgelopen 10 jaar helemaal ingeburgerd bij broer, zus en hun ouders en dat is te triest voor woorden. Jarenlang kon je verkeersveiligheid gewoon kopen met het leren van trucjes. Er is een schijnveiligheid ontstaan en het CBR, de minister en de brancheorganisaties lieten het gewoon toe. Hoeveel geld (en wellicht levens) heeft deze schijnveiligheid onze branche gekost? Om je in de toekomst te kunnen wapenen tegen dit soort praktijken moet er een kwaliteitslabel komen: dat is de dure les die men hieruit moet trekken."

Wachttijden

"Jarenlang leken wij het probleem van de lange wachttijden (zie het artikel hierover in Rij-instructie van november 2018) te zijn. Het CBR bleef maar met het vingertje naar onze branche wijzen. De afgelopen drie jaar zijn ruim 200 nieuwe examinatoren aangenomen en nu hoor je niemand meer over de wachttijden. Maar de wachttijden zijn helemaal niet in orde. Misschien op papier zijn ze in orde omdat ze nu binnen de wettelijke termijn van zeven weken vallen. Maar de planafdeling van het CBR sjoemelt veel met de wettelijke zeven weken. Ons wordt telkens een veelvoud van 08.00 uur-tijden aangeboden die nét binnen de wettelijke zeven weken vallen en dat zijn voor velen van ons onmogelijke tijden."

Vernieuwing

“Niet alleen onze branche moet een kwaliteitsslag maken, maar ook het praktijkexamen is toe aan vernieuwing. Het praktijkexamen moet gemoderniseerd worden. Wanneer het keurmerk verplicht wordt, kun je hier een nieuw controlesysteem aan hangen waar iedereen baat bij gaat hebben. Neem als voorbeeld de apk bij autogarages. Iedere garage die een auto voor een apk afmeldt, krijgt te maken met de kans op een steekproef. Waarom voert de minister dit niet in samen met het verplichte keurmerk? Vlak voor het praktijkexamen kun je een steekproef krijgen op de examenlocatie en deze steekproef gaat altijd door, ongeacht je met of zonder kandidaat komt opdagen (…). Kloppen er een of meer zaken niet dan gaat het examen niet door en wordt de oorzaak besproken met de instructeur, waarbij ook de examinator wordt betrokken. Het keurmerk kun je kwijtraken."

Slagingspercentages

“Wat ook eerlijker en transparanter moet worden zijn de CBR-slagingspercentages van de examinatoren. Het is heel wenselijk dit soort gegevens te openbaren om beïnvloeding tegen te gaan. Als je erover nadenkt, is het toch raar dat de medewerkers van het CBR en onze klanten wél de slagingspercentages van de rijscholen en zzp’ers kunnen controleren, maar diezelfde klanten en rijinstructeurs kunnen slagingspercentages van de examinatoren niet controleren. Wat is het doel onze gegevens wel te openbaren en die van het CBR niet? Ik denk dat je, door de openbaring van deze cijfers, als organisatie betrouwbaarder overkomt. Dat kan een begin zijn van verbetering en vertrouwen, en dat is heel hard nodig.”

Verdedigen

“Ik werk ongeveer gemiddeld vijf maanden met een leerling om hem op te leiden tot hij rijvaardig genoeg is. In het beste geval krijgt mijn leerling klassikaal theorieles, volgt meer dan 42 rijlessen volgens een lesplan, doet regelmatig rijlessen volgens de rijprocedure, doet een tussentijdse toets, is heel gemotiveerd en leert gemakkelijk. Toch is er dan een gemiddelde kans van 50% dat deze leerling zakt, een ongekend hoog cijfer en dat zou niet mogen kunnen, vind ik.”

“Hoe komt het dat het CBR niet betrouwbaar genoeg lijkt te zijn? Ik moet met regelmaat het CBR verdedigen tegenover mijn klanten. De klant wil beknibbelen op de rijlessen omdat de examens zo duur zijn, zeker wanneer een kandidaat een paar keer zakt. Natuurlijk zou ik het liefst het examentarief van €108 zonder een toeslag factureren aan mijn klant, maar door de lage lesprijzen kan dat gewoonweg niet. Het is ook wel lastig uit te leggen dat een uurtje met een examinator zes keer duurder is dan een uurtje met de rijinstructeur.”

Elektrisch autorijden

“Mijn tweede oproep aan u meneer Pechtold: maak zo snel mogelijk elektrisch autorijden aantrekkelijker voor onze branche. Nederland lijkt doorgeslagen in de energietransitie en staat half in brand als het gaat om het stikstofprobleem. Hoe duurzaam is het CBR? Het begint bij ons, bij de jongeren in de lesauto die de toekomst van de weg worden. ADAS-systemen en de zelfrijdende auto (die er misschien ooit komt) krijgen volop aandacht, maar het stimuleren van het elektrisch autorijden in onze branche, daar hoor ik niemand over. In het half jaar oude Klimaatakkoord staan 600 afspraken om de uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan. Het staat boordevol over elektrisch autorijden, maar voor onze branche blijft het verdacht stil. Dit is écht een gemiste kans! (…).”

“Potentiële klanten kunnen door middel van campagnevoering worden geïnformeerd over de voordelen van elektrisch leren autorijden door het CBR. Automaat rijden is ten opzichte van schakel leren rijden duurzamer, milieuvriendelijker, veiliger en minder kostbaar. Op langere termijn neemt ook de druk op het reserveringssysteem af, wie wil dit nou niet? Verzekeringsmaatschappijen kunnen het aantrekkelijk maken door hun premies hierop aan te passen. De minister zou opdracht moeten geven zodat de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) onderzoek hiernaar kan doen. Met als doel: Brussel overtuigen om de automaatcode zo snel mogelijk af te schaffen.”

“Als onze leerlingen massaal voor elektrisch rijden kiezen en je schaft de automaatcode af, dan kan heel Nederland wellicht binnen vijf jaar weer 130 km/u op de autosnelweg rijden. Onze premier weet niet half hoe gevaarlijk het is om iedereen vanaf 1 januari te verplichten 100 km/u te laten rijden. Inhaalacties duren te lang en de automobilist die 130 km/u blijft rijden, zien we straks in onze binnenspiegel gevaarlijk snel op ons afkomen."

"Deze brief laat zien dat er iets moet gebeuren, dat lijkt mij wel duidelijk. Daarom moet het roer om en een begin kan worden gemaakt in 2020. Ideeën genoeg: een nieuw praktijkexamen, een verplicht keurmerk, een nieuw controlesysteem, eerlijke toekomstbestendige tarieven voor de rijscholen, een professioneel imago creëren voor de hele branche en vooral samenwerken.”