40 procent verkeersdoden ouder dan 70 jaar

Ouderen zijn een kwetsbare groep verkeersdeelnemers. In 2018 vielen de meeste verkeersdoden (21 procent) bij 80-plussers, gevolgd door de groep tussen de 70 en 80 jaar (19%). Ook verhoudingsgewijs, afgemeten naar de bevolkingsomvang, vallen er veel doden in het verkeer onder ouderen (70+).


Dit staat in een analyse van de SWOV van het aantal verkeersdoden in 2018. De laatste jaren hebben zich onmiskenbaar verschuivingen plaatsgevonden van jonge mannelijke auto-inzittenden naar oudere mannelijke fietsers. Het aantal verkeersdoden onder mannelijke fietsers van 80 jaar en ouder fluctueert in de periode 2009-2018 tussen de 26 en 47 doden per jaar, maar ligt de laatste jaren vrij constant boven de 40 doden per jaar.


Het aantal doden onder jonge mannelijke auto-inzittenden nam sinds 2009 af, maar stijgt de laatste jaren weer. Onder vrouwelijke auto-inzittenden kwamen in 2009 nog relatief veel jongeren om; inmiddels is dat accent verschoven naar de hogere leeftijdsgroepen.

Het aantal doden onder brom- en snorfietsers is in de laatste tien jaar afgenomen, terwijl het aantal doden onder berijders van scootmobielen is toegenomen. Inmiddels vallen er in beide groepen ongeveer evenveel verkeersdoden: ruim 40 per jaar.