Afbeelding
Foto:

Zo integreer je ADAS
in je lessysteem

ADAS is een van de thema's die in 2020 de rijscholenbranche gaat bezighouden. Veel rijinstructeurs hebben er echter niet zo veel mee. Om die reden heeft Chris Verstappen, directeur van Verjo uitgever voor verkeers- en vervoersleermiddelen, een stappenplan opgesteld om te leren omgaan met ADAS. Onze tip is helder: doe er mee wat u nodig acht.

Advanced Driver Assistance Systems, oftewel ADAS. Inmiddels gebruiken wij de afkorting als zelfstandig naamwoord want we gaan er eigenlijk van uit dat iedereen in de sector wel weet wat ermee wordt bedoeld. Maar dit geldt niet voor gemiddeld Nederland. ADAS is bij heel veel automobilisten een onbekend fenomeen. Weliswaar hebben veel mensen één of meerdere hulpsystemen aan boord, maar dat het verzamelbegrip ADAS is, daar hebben ze veelal geen benul van. En, zo heeft onderzoek aangetoond, er zijn ook veel automobilisten die de systemen niet gebruiken of zelfs uitzetten.

Leidend

Het zal allemaal best, maar de automobielindustrie is hierin leidend. In de harde concurrentiestrijd is het noodzakelijk om elke nieuwe auto, hoe klein of groot ook, met zoveel mogelijk rijhulpmiddelen uit te rusten, want anders kan je het gewoon vergeten. En dan kun je als rijinstructeur wel volhouden dat veel jonge mensen die net zijn afgereden niet meteen in de duurste uitvoering rijden, maar inmiddels zijn er al heel wat systemen die al zou oud zijn dat ze ook op gebruikte en vaak ook heel erg gebruikte auto's zitten. Met andere woorden: als je niets met ADAS te maken wilt hebben, hoor je in deze branche eigenlijk niet thuis. Er is namelijk geen ontkomen aan.

Vijf stappen

Maar hoe pas je ADAS in je werksituatie in? Dat is voor menigeen best een lastig vraagstuk en om die reden heeft Chris Verstappen vijf handvatten op een rij gezet. Noem het geruist een stappenplan die kan worden samengevat met 'Kies in elk geval voor een werkbare aanpak.' Dit zijn de zes stappen:

Gebruik de natuurlijke nieuwsgierigheid van leerlingen

1) Zorg dat je kennis over de nieuwe ontwikkelingen hebt. Volg daarom de WRM-bijscholing ADAS en automaat

2) Benut zelf actief de nieuwe systemen rond ADAS tijdens het rijden. Rij ook regelmatig in een automaat Leer en ontdek de beperkingen. Met andere woorden: word ervaringsdeskundige

3) Gebruik de natuurlijke nieuwsgierigheid van leerlingen. Sommige leerlingen vinden het leuk om innovatieve systemen te gebruiken en mooier wordt het niet: maak hier gebruik van. Natuurlijk wel alleen als de leerling het aankan. En: leer van de leerlingen en hun leerervaringen.

4) Deel ervaring en kennis met collega's. Ga met elkaar de discussie aan om niet alleen over nadelen (want die zijn er beslist) te praten en deze te ontdekken, maar zeker ook de voordelen.

5) ADAS-systemen gebruiken moet al in het begin van de opleiding meegenomen worden en niet aan het einde. Vergelijk aanleren van ADAS met aanleren van Het Nieuwe Rijden (HNR). ADAS is niets meer of minder dan een hoogwaardig hulpmiddel om een doel te bereiken.
Deze stap is de laatste stap en die wordt pas echt belangrijk als het gebruik van ADAS verplicht wordt op het examen. Dat dit op termijn gaat gebeuren is zeker, vraag is alleen wanneer. Maar blijf je hierop wachten dan heb je als opleider de boot gemist als het verplicht wordt, met alle risico's van dien. Blijf scherp en durf te experimenteren.

Tot slot: Nieuwe ontwikkelingen als ADAS en automaat zijn niet tegen te houden. Zie ze niet als bedreiging maar als kans.