Afbeelding
Foto:

De impact van vernieuwde WRM is groot

Op 1 april gaat de vernieuwde WRM in. Dat heeft uiteindelijk voor iedere opleider consequenties. De meeste wijzigingen aan de hand van een aantal vragen op een rij, met dank aan IBKI, De VerkeersAcadamie en de VRB.

Ligt de datum van 1 april dat de gewijzigde WRM ingaat echt muurvast?

Nee, er is in februari nog een ijkmoment, maar de kans dat er nog iets gaat veranderen is uiterst klein, om niet te zeggen nul.

Op welke vlakken komen er veranderingen?

Op de gebieden vooropleidingseis, de VOG-verplichting (Verklaring omtrent gedrag), de stage en de praktijkbegeleiding. Verder dient zowel de WRM-pas als de stagepas van een pasfoto te zijn voorzien.

Wat verandert er in de vooropleidingseis?

Het nieuwe herintrederstraject is feitelijk hetzelfde als een gewone instructeursopleiding

De vooropleidingseis 'MAVO, LBO dan wel VBO of IBO' is vervangen door 'VMBO theoretische of gemengde leerweg, of gelijkwaardig niveau'. Deze eis geldt voor de eerste inschrijving in de systemen van IBKI vanaf 1 april 2020, dus in feite alleen voor nieuwe instructeurs. De aanduiding 'of gelijkwaardig niveau' betekent dat de mogelijkheid van diplomawaardering blijft bestaan. Ook de Geschiktheidstest blijft bestaan.

Wat is een Verklaring Omtrent het Gedrag?

Een VOG is een bewijsstuk dat uw gedrag in het verleden geen risico vormt voor het uitoefenen van het beroep van rijinstructeur. Daarvoor onderzoekt de overheidsdienst Justis of er van u strafbare feiten bekend zijn. Het gaat hierbij alleen om strafbare feiten die een verband kunnen hebben met het beroep rijinstructeur. In de branche worden wel vraagtekens geplaatst bij het feit dat bepaalde ondernemers er zakelijk een zooitje van maken, soms zelf failliet gaan en toch terugkeren, maar dat is ook nog steeds mogelijk in de nieuwe situatie. U krijgt een VOG als u zulke strafbare feiten niet hebt gepleegd.
Bij personen van 23 jaar of ouder wordt alleen gekeken naar strafbare feiten in de 4 jaar vóór de aanvraagdatum. Strafbaar gedrag dat nog langer geleden is, telt niet mee. Dit geldt niet voor zedendelicten, dan is de terugkijktermijn onbeperkt. Tot 23 jaar is de terugkijktermijn 2 jaar, behalve bij zedendelicten of zware geweldsmisdrijven.

Wanneer moet ik een VOG aanleveren?

1. Als u een WRM-kandidaat bent moet u vanaf 1 april 2020 een geldige originele VOG bij IBKI aanleveren als u een stagepas (dus bij categorie A, B, C, D en T) nodig hebt, niet eerder. Tot nu toe ontvangt u die stagepas automatisch, enkele dagen na uw laatste voldoende resultaat voor fase 1 en 2. Vanaf 1 april 2020 kan dat niet meer. IBKI moet eerst ook een geldige VOG ontvangen vóórdat IBKI de stagepas mag verzenden. Op uw WRM-stagepas komt de aanleverdatum van uw VOG te staan óf de datum van uw laatste examenresultaat fase 1 of 2 (als u uw VOG daarvoor al hebt ingeleverd).

U moet uw VOG op tijd aanvragen.Te vroeg of te laat aanvragen kan een probleem opleveren. Zie hiervoor deze drie voorbeelden:

U vraagt uw VOG vér voor het verwachte moment van uw stagepas aan. Maar u doet langer over fase 1 en 2 dan u dacht. Dan bestaat de kans dat de 6 maanden geldigheid van uw VOG al weer verlopen is. U moet dan opnieuw een VOG aanvragen.

U vraagt pas een VOG aan nadat u uw laatste voldoende resultaat van fase 1 en 2 binnen hebt. Er kan dan vertraging bij uw stage en stagebeoordeling ontstaan. De aanvraag van een VOG duurt namelijk altijd een paar weken. En pas als uw originele geldige VOG bij IBKI ligt, krijgt u uw stagepas en begint daarna de stageperiode.

U vraagt uw VOG zo laat aan dat een examenresultaat van fase 1 of 2 verlopen is op het moment dat u de VOG aanlevert. Dat mag niet. Voor de aanvraag van een stagepas mag de VOG niet ouder zijn dan 6 maanden én de 4 examenresultaten van fase 1 en 2 mogen niet ouder zijn dan 12 maanden. U moet dan elk verlopen examen overdoen. U kunt de geldigheid van uw examenresultaten zien in uw Mijn IBKI-account, waarin al uw kwalificaties staan. Bij elke kwalificatie staat een datum 'behaald' en een datum 'verlopen'.

Het is belangrijk dat u zelf nagaat of u een VOG kunt krijgen vóórdat u aan de opleiding begint.

2. Bent u bevoegd rijinstructeur? Dan moet u een geldige originele VOG aanleveren als u na 1 april 2020 uw bevoegdheidspas met 5 jaar wilt verlengen. U hebt dan wel 6 dagdelen theoretische bijscholing gevolgd en een voldoende gehaald voor de praktische begeleiding. Lever de originele geldige VOG beslist in vóór uw verloopdatum, anders verloopt uw WRM-bevoegdheid en moet u het herintredertraject volgen.

3. Verloopt uw WRM-bevoegdheid na 1 april 2020? En bent u als bevoegd rijinstructeur vóór uw verloopdatum drie keer gezakt voor de praktische begeleiding, maar hebt u wel 6 dagdelen theoretische bijscholing gevolgd? Dan wordt uw WRM-bevoegdheid met 6 maanden verlengd. Vóór de verloopdatum van uw WRM-bevoegdheid moet u dan wel een geldige originele VOG aanleveren. U krijgt dan een nieuwe WRM-pas. Meer informatie over de 6 maanden verlenging leest u in de aparte nieuwsbrief 4.

4. Bent u een rijinstructeur met een minder dan 5 jaar geleden verlopen WRM-bevoegdheid en wilt u deze bevoegdheid weer terugkrijgen? Dan kunt u het herintrederstraject doorlopen. U moet dan vóór de aanvraag van de stagepas een geldige originele VOG aanleveren. (zie verder punt 1, de procedure is hetzelfde). Meer informatie over het herintrederstraject en de daarbij behorende stage leest u in de aparte nieuwsbrief 5.

5. Hebt u alleen een buitenlandse instructiebevoegdheid en wilt u een Nederlandse WRM-bevoegdheid hebben? U moet dan een geldige originele VOG aanleveren bij uw aanvraag van de Nederlandse WRM-bevoegdheidspas.

Hoe moet ik een VOG-pas aanvragen?

Dat kan digitaal via de site van IBKI (IBKI raadt aan om van deze optie gebruik te maken. U bent er dan zeker van dat u de juiste VOG aanvraag indient en dat bespaart u een gang naar het gemeentehuis) of .via de gemeente. In dat geval moet een geheel ingevuld aanvraagformulier worden ingeleverd bij de afdeling burgerzaken van de gemeente waar u staat ingeschreven. Als u dit formulier inlevert, moet u een geldig identiteitsbewijs tonen. Ook moet u dan het tarief voor de behandeling van de aanvraag voldoen.

Wat kost een VOG?

Voor de digitale aanvraag via IBKI betaalt u € 33,85. Voor een VOG-aanvraag via de gemeente of direct bij Justis betaalt u € 41,35. Als er geen VOG wordt afgegeven, krijgt u het betaalde geld niet terug. U betaalt voor de kosten die de gemeente en Justis maken wanneer ze uw aanvraag behandelen. U betaalt dus niet voor de VOG, maar voor de afhandeling van uw aanvraag.

Hoelang is de doorlooptijd van een VOG-aanvraag?

Als u geen strafbare feiten hebt gepleegd, beslist Justis binnen vier weken of u een VOG krijgt. Als u in aanraking bent geweest met Justitie, komt er een beslissing binnen acht weken.

Wat verandert er in de stage?

De stage categorie B heeft 5 'passieve' uren meerijden met de stagebegeleider die les geeft aan de leerling. Vanaf 1 april 2020 mag de kandidaat 4 van de 5 passieve uren ook meerijden (en laten registreren bij IBKI via het portfolio) vóórdat hij een stagepas B heeft.
Vanaf 1 april moet elke kandidaat categorie B in de 'actieve stage'-periode, dus met stagepas, één keer meerijden bij een CBR-praktijkexamen of CBR-tussentijdse toets van een leerling van zijn stagementor. Dit moet afgetekend worden door de CBR-examinator. Kandidaten die stage hebben gelopen vóór 1 april 2020 en daarvan alle uren hebben ingevuld op hun portfolio, hoeven nog niet mee te rijden bij het CBR.
Vanaf 1 april moeten rijinstructeurs die stagementor willen zijn de bijscholingscursus 'Stagementor' hebben gevolgd. Bovendien moeten stagementoren vanaf 1 april 2020 5 jaar (in plaats van nu 3 jaar) WRM-bevoegd zijn. Elke instructeur die vanaf 1 april 2020 5 jaar bevoegd is krijgt automatisch in zijn 'Mijn IBKI' de kwalificatie 'stagementor' erbij als hij ook de cursus 'Stagementor' gevolgd heeft. Voor stagementoren WRM T gaan deze twee eisen 1 juli 2022 in. De eis van 5 jaar bevoegd geldt voor elke categorie waar iemand stagementor voor wil zijn. De rijinstructeur krijgt de kwalificatie 'stagementor' namelijk per WRM-categorie.

Geldt dit ook voor iedereen die voor 1 april al drie jaar bevoegd was?

Nee. Iedereen die vóór 1 april 2020 al 3 jaar bevoegd was, heeft automatisch de kwalificatie 'stagementor' gekregen. Die kwalificatie blijft staan. De eis van het volgen van de cursus 'Stagementor' geldt niet voor hen.

Wat zijn de veranderingen in de theoriebijscholing?

Alle rijinstructeurs waarvan het certificaat verloopt op of na 1 april 2020 moeten in de vijf jaar geldigheid van hun certificaat een theoretische bijscholing over wet- en regelgeving volgen. Op dit moment is de enige bijscholingscursus in deze categorie cursus 28 Het RVV.
Verloopt uw bevoegdheidspas op of na 1 april 2020 en hebt u nog geen bijscholing RVV gevolgd? Dan zijn er twee situaties mogelijk: U hebt op 1 april 2020 al 6 dagdelen theoretische bijscholing gevolgd, maar nog geen bijscholing RVV. U bent dan klaar met uw theoretische bijscholing. U hoeft niet voor of na 1 april 2020 ook nog een bijscholing RVV te volgen. U hebt op 1 april 2020 minder dan 6 dagdelen theoretische bijscholing gevolgd, en ook geen bijscholing RVV. U moet dan nog een theoretische bijscholing RVV volgen vóór uw verloopdatum (en natuurlijk 6 dagdelen in totaal).

De sanctie vervalt. Wat komt daarvoor in de plaats?

Als je er ook na twee herkansingen niet in slaagt om een les te geven die als voldoende wordt beoordeeld, wordt je WRM-bevoegdheid met 6 maanden verlengd. Daarmee komt de sanctie te vervallen. In de 6 maanden verlenging moet je als rijinstructeur 6 dagdelen theoretische en praktische bijlessen volgen (het 'educatieve traject') en 1 praktijkbegeleiding doen.

De bijscholing zal aansluiten op onvoldoende onderdelen van de praktijkbegeleidingen van de individuele rijinstructeur.
Vaste onderdelen van de bijscholing zijn: een intakegesprek, minstens twee door de cursist gegeven praktische rijlessen met een echte leerling en een eindgesprek.

Voor wie is het herintrederstraject?

U komt in het herintrederstraject als u:
- uw WRM-bevoegdheid terug wil krijgen nadat deze bevoegdheid (minder dan 5 jaar geleden) is verlopen;
- uw WRM-bevoegdheid terug wil krijgen als u niet de volledige bijscholing hebt gedaan;
- de Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) bij een bevoegdheidsverlenging van 5 jaar of 6 maanden te laat (ná de verloopdatum) bij IBKI hebt aangeleverd.

Hoe is het herintrederstraject opgebouwd?

Het nieuwe herintrederstraject is feitelijk hetzelfde als een gewone instructeursopleiding. Voor de categorie B moet je een voldoende halen voor de examens Theorie van de rijtaak (1A), de rijproef (1B) en de examens Lesvoorbereiding en Lesuitvoering en beoordelen (2A en 2B). Nadat je hiervoor geslaagd bent, moet je ten minste 20 uur actieve stage lopen. Na deze stage moet je een praktijkles geven aan een echte rijbewijsleerling. Dit herintrederstraject is zoals gezegd het volledige examentraject B voor nieuwe rijinstructeurs, met een kortere actieve stage en zonder passieve stage.
Als je door het herintrederstraject weer de WRM-bevoegdheid B hebt, krijg je zonder extra examens ook direct de WRM-bevoegdheid voor alle aanvullende categorieën weer terug.

Bij wie kan ik de bijscholing in de 6 maanden verlenging volgen?

U kunt de bijscholing volgen bij een opleidingsinstituut voor rijinstructeurs dat de bijscholing waar u aan deelneemt bij IBKI heeft laten certificeren. Hierover volgt meer informatie op een later tijdstip.

Wat zijn de kosten van de bijscholing in de 6 maanden verlenging?

De kosten kunnen per opleider verschillen, dus net zoals bij huidige bijscholingscursussen.

Zijn van alle wijzigingen nu meteen grote veranderingen in de branche te verwachten?

Nee. Vooralsnog zijn er de eerste 5 jaar na in werking treden van deze wet sowieso geen tekorten te verwachten. Immers, de toestand zoals die geldt op de ingangsdatum van de gewijzigde wijzigingswet WRM blijft van kracht. Iedereen die op dat moment bevoegd is om stage aan te bieden blijft deze bevoegdheid, zolang hij/zij blijft voldoen aan de eigen bijscholingsverplichtingen, oneindig houden. Iedere instructeur heeft de mogelijkheid om direct na het behalen van de WRM-pas deze bijscholing te volgen. Hiermee wordt tevens bereikt dat de aanbieder van de stage van alle nieuwste eisen en ontwikkelingen op de hoogte is. Dit is een grote meerwaarde voor het aanleren van lestechnieken aan nieuwe rijinstructeurs.

Wat de stagebegeleiding betreft: dat is een mooi verhaal, maar is het in de praktijk niet zo dat rijschoolhouders alleen stageplaatsen aanbieden als ze de nieuwe instructeur ook kunnen inlijven?

In de praktijk is dat inderdaad het geval. De tijd die je als stagebegeleider kwijt bent om de hiaten op te vullen die de stagiair heeft, zijn zo tijdrovend dat dit heel wat idealisme vraagt van een begeleider, die daar uiteindelijk niets aan heeft.

Natuurlijk zijn niet alle vragen beantwoord. Lang niet zelfs. Zijn er nog mogelijkheden om een informatiebijeenkomst bij te wonen?

Ja, momenteel staan er twee gepland. De eerste optie staat alleen open voor leden van de VRB. Tijdens de algemene ledenvergadering op 31 januari zullen vertegenwoordigers van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een toelichting geven. En op 13 februari verzorgt De VerkeersAcademie een bijeenkomst in Nieuwegein waarbij vertegenwoordigers van IBKI aanwezig zijn.