'Met eenzijdige focus op elektrificering worden klimaatdoelen niet gehaald'

Volgens Bram Veenhuizen, lector Automotive Research aan de Hogeschool Arnhem Nijmegen HAN), is het met een eenzijdige focus op elektrificering niet mogelijk om de Parijse emissiereductiedoelstellingen te halen.

Hij zegt dat in een gastcolumn van Go!Mobility. Hij erkent dat, als we met de producteisen van 2019 de verbrandingsmotor nog zouden moeten ontwikkelen voor massale toepassing in transport, die geen schijn van kans meer zou maken. "Veel te complex, te weinig rendement, te vervuilend, te veel herrie, te veel onderhoud en heel kostbaar in massa te produceren door de vele onderdelen met nauwe toleranties."

Maar ja, in de hele wereld rijden naar schatting 1,5 miljard auto's en trucks met een verbrandingsmotor rond en die vervang je niet zomaar even. "Met de huidige stand van techniek is een binnenvaartschip met batterij behoorlijk onpraktisch en een truck met brandstofcel alleen met overheidssteun economisch haalbaar", zegt hij bijvoorbeeld, om te besluiten met: "Door alleen in te zetten op elektrificering, hoe belangrijk en veelbelovend ook, gaan we de in Parijs toegezegde CO2-emissiereductiedoelstellingen in de transportsector voorlopig niet halen."