Afbeelding
Foto: Hans Peijs

Veel rijschoolondernemers laten belastingcenten liggen

Belastingen, aftrekposten en toeslagen: we hebben er nogal wat. Maar waar zijn ze precies goed voor en waar komen ze vandaan? In deze column komen er een aantal aan bod: de fiscale jaarruimte, representatiekosten, zelfstandigenaftrek, MKB aftrek, bijtelling auto en fiets van de zaak.

Fiscale jaarruimte

Wie ondernemer is, kan moeilijk ontsnappen aan de marketing van de pensioenbedrijven. Is het alleen marketing van die pensioenbedrijven of laten rijschoolondernemers fiscale voordelen liggen?
De fiscale jaarruimte daar wordt aan gerefereerd, een regeling die de fiscus heeft bedacht voor mensen die te weinig pensioen opbouwen. Volgens een grove vuistregel (waarmee niet iedereen het eens is) heb je een pensioentekort als je toekomstige pensioen lager is dan 70 procent van je laatste brutoloon voordat je met pensioen gaat. Zo'n tekort krijgen vooral mensen die amper of weinig hebben gewerkt, ondernemers en anderen zonder werknemerspensioen.

Er doen veel wilde verhalen de ronde over de jaarruimte. Zo zou de Belastingdienst jou met deze maatregel helpen om lege pensioenpotten te vullen. Klinkt natuurlijk fantastisch, maar het klopt niet.

De fiscale jaarruimte laat je een bedrag - maximaal zo groot als de in dat jaar niet benutte pensioenpremie - storten in een lijfrente. Over dat bedrag betaal je nu geen belasting - dát is het voordeel. Als je met pensioen gaat, moet je wél belasting betalen. De fiscale jaarruimte is dus niet een heel groot cadeau dat je misloopt als je het niet gebruikt. Maar kan wel voordelig zijn omdat je na pensionering in een lager belastingtarief wordt ingedeeld.

Representatiekosten

Als rijschoolondernemer moet je jezelf en je eenmanszaak goed neerzetten en kunnen presenteren. De kosten daarvoor zijn kosten die je maakt voor je zaak en deze zijn dus aftrekbaar. Maar er zit een grens aan.

Als ondernemer moet je bijvoorbeeld bij bepaalde afspraken nette kleding dragen. De kosten voor dat nette colbertje of die chique rok zijn echter niet als zakelijk aftrekbaar bij de Belastingdienst. Wel deels aftrekbaar zijn kosten voor voedsel, drank, genotmiddelen, congressen, seminars en studiereizen en feestjes.

Representatiekosten. Wat zijn dat nou precies? Daaronder vallen bijvoorbeeld feestjes of recepties die je organiseert of evenementen die je bezoekt voor je werk, zoals een vakbeurs. Denk daarbij aan de kosten van een traiteur, dranken, voedingswaar, zelfs rookartikelen, bloemen, huur en decoratiemateriaal. Maar ook het kopje koffie, de lunch of eventueel zakendiners, met een potentiële klant of opdrachtgever vallen onder representatie. Of het relatiegeschenk dat je je vaste klanten met kerst stuurt. Maak je kosten voor het bezoeken van een seminar of een congres, dan geldt deze aftrekbeperking ook voor de reis- en verblijfkosten.

Beperkte aftrek

De kosten voor representatie zijn dus niet geheel aftrekbaar. Dat geldt alleen voor die representatiekosten die boven de drempel van 4.600 euro uitkomen. Ben je met je bedrijf niet zo bezig met het organiseren of deelnemen aan feesten en recepties? Dan kun je ook kiezen om al je representatiekosten te laten vallen in de gedeeltelijke aftrek van 80 procent.

Zelfstandigenaftrek

De zelfstandigenaftrek is een belangrijke aftrekpost voor ondernemers. Deze bedroeg in 2019         € 7.280 euro. Maar vanaf 2020 gaat deze tegemoetkoming in jaarlijkse stapjes van 250 euro omlaag tot 5.000 euro in 2028.

In 2020 wordt de zelfstandigenaftrek verlaagd van 7.280 euro naar 7.030 euro. Toch zul je er per saldo weinig van merken, omdat de arbeidskorting en de algemene heffingskorting omhoog gaan.

MKB-winstvrijstelling

Aan de mkb-winstvrijstelling verandert komend jaar niets: deze blijft 14%.

Bijtelling autoto

De bijtelling voor een elektrische auto van de zaak wordt komend jaar verdubbeld van 4 naar 8 procent.

Koop je een auto die duurder is dan 45.000 euro, dan betaal je straks boven elke euro die boven dit bedrag uitkomt een hogere bijtelling van 22 procent. Die grens ligt in 2019 nog op 50.000 euro, dus meer auto's vallen in 2020 deels onder de verhoogde bijtelling.

… maar bijtelling voor overige auto's blijft gelijk

Voor overige auto's – ook hybride auto's – geldt net als dit jaar een bijtelling van 22 procent.

Fiets van de zaak

Vanaf 2020 wordt het makkelijker om te profiteren van een fiets van de zaak.

Wie een fiets van de zaak heeft, maar deze ook privé gebruikt moet (net als bij een auto van de zaak) een kilometeradministratie bijhouden. Dat is erg omslachtig.

Daarom geldt vanaf 2020 een vaste jaarlijkse bijtelling van 7 procent over de consumentenadviesprijs van de fiets, inclusief accessoires. Hierover moet je dan belasting betalen.

Ook ondernemers kunnen zelf gebruik maken van deze regeling.

Weer even de belangrijkste aftrekposten voor jullie op een rijtje gezet voor 2020. Wij wensen jullie een mooi ondernemingsjaar. We hopen daar dit jaar wederom aan mogen bij te dragen. Veel zakelijk en persoonlijk succes en een goede gezondheid zijn nog belangrijker dan de fiscale aftrekposten.

Wij zien uit naar de persoonlijke ontmoetingen in het nieuwe jaar.