Afbeelding

IBKI gaat slechte 'bijscholers' weren

Het IBKI grijpt de vernieuwde WRM aan om van aanbieders van bijscholingscursussen die een negatieve beoordeling krijgen de certificering in te trekken of te schorsen. "De insteek hierbij is een impuls te geven aan de algehele kwaliteit van de gegeven cursussen", laat IBKI weten.

Het IBKI kan dit doen omdat het in de gewijzigde Regeling rijonderricht motorrijtuigen (RRM) de mogelijkheid heeft gekregen om extra eisen te stellen aan zowel de reguliere bijscholing als de bijscholing in de 6 maanden verlenging. De organisatie gaat hiervan gebruikmaken door steekproefgewijs kwaliteitscontroles op de uitvoering te doen. Dat gebeurde nu ook al, maar eventuele negatieve beoordelingen hadden geen consequenties voor de aanbieder. Dat gaat nu dus veranderen.

Verkeerscoalitie mist daadkracht bij verbeteren verkeersveiligheid

De zogeheten Verkeerscoalitie vindt het 'uiterst teleurstellend' dat de decentrale overheden (provincies en gemeenten) vooralsnog geen financiële toezeggingen hebben gedaan, aanvullend op de 50 miljoen euro per jaar die de minister van I&W vorige week aankondigde. De Verkeersveiligheidscoalitie benadrukt dat we ons niet kunnen veroorloven dat 2020 een verloren jaar wordt voor verkeersveiligheid.

De Verkeersveiligheidscoalitie bestaat uit onder andere Veilig Verkeer Nederland, ANWB, Verbond van Verzekeraars, Fietsersbond, TNO, CROW, RAI Vereniging.

Uit de verzamelbrief van de minister aan de Tweede Kamer concludeert de Verkeersveiligheidscoalitie dat pas in het voorjaar zal worden bepaald welke voorwaarden worden gesteld aan cofinanciering van het door de minister toegezegde bedrag van 50 miljoen per jaar tot 2030. Pas in het najaar van 2020 mogen investeringsbesluiten worden verwacht.

Zie ook de artikelen over dit onderwerp elders in deze Rij-instructie.

Deltaplan om doorstroming op gang te houden

Nederland dreigt vast te lopen door sterk stijgende verkeersdruk. Mobiliteit moet daarom slimmer en anders. De Mobiliteitsalliantie doet hiervoor concrete voorstellen in het Deltaplan Mobiliteit dat de Mobiliteitsalliantie vandaag presenteert.

Dit Deltaplan moet zorgen dat Nederland niet vastloopt. Als er niets verandert, loopt Nederland vast, stijgt het aantal zwaargewonde verkeersslachtoffers tot 2030 met meer dan 45 procent en worden klimaat- en milieudoelstellingen niet gehaald. Om dit te voorkomen moeten we flexibeler kunnen zijn in ons reis- en vervoersgedrag, waardoor meer ruimte ontstaat en makkelijker kan worden gereisd en vervoerd.

Dat is de centrale boodschap van de Mobiliteitsalliantie. Om dit doemscenario te voorkomen, heeft de alliantie Deltaplan Mobiliteit opgesteld. Dit plan wordt vanochtend gepresenteerd en overhandigd aan minister Cora van Nieuwenhuizen. De Mobiliteitsalliantie bestaat uit 25 vervoerspartijen waaronder TLN, RAI, BOVAG en NS.

Bezit van een auto is nog steeds populair

Er sijpelen in de media regelmatig berichten door met als strekking dat het aantal mensen dat een auto bezit, afneemt. Uit recente cijfers blijkt echter het tegendeel. Van de mannen die begin 2017 nog geen auto bezaten, schaften er 244.000 eentje aan (ruim 9 procent van de autoloze mannen) en bij de vrouwen kwamen er dat jaar 211.000 nieuwe autobezitters bij (bijna 5 procent van de autoloze vrouwen).

Dit blijkt uit gegevens van het CBS. Terwijl we in 2017 dus bijna een half miljoen nieuwe eigenaren van een auto konden begroeten, deden iets meer dan 300.000 mensen hun auto weg. Per saldo kregen we er alleen al in 2017 rond 150.000 nieuwe autobezitters bij.

Jonge automobilisten

In tegenspraak tot de berichten blijkt ook dat juist jonge automobilisten bijdragen aan de groei van het autobezit. De meeste nieuwe autobezitters zijn jongeren van 18 tot 30 jaar. Ruim 175.000 van hen schaften een auto aan in de loop van 2017.

Bij de oudere leeftijdsgroepen loopt het aandeel dat een auto aanschafte terug met het oplopen van de leeftijd. Verhuizen en een andere gezinssamenstelling zijn twee belangrijke redenen om een auto aan te schaffen, weg te doen of de auto in te ruilen.

Andere weggebruikers en slaperigheid leiden meer af dan de smartphone

De capriolen van andere weggebruikers (38%) en slaperigheid (24%) zorgen voor de meeste afleiding in het verkeer. De smartphone staat pas op de vierde plaats.

Dit blijkt uit een onderzoek van onlineverzekeraar Allianz Direct (voorheen Allsecur). Drie kwart van de Nederlanders met een rijbewijs wordt weleens afgeleid in het verkeer (72%), waarbij vijfenzestigplussers (64%) over het algemeen minder vaak worden afgeleid dan automobilisten tot dertig jaar (86%). Zo wordt deze jongere generatie vaker afgeleid door slaperigheid (38%) en hun smartphone (29%) dan Nederlanders van 65 jaar en ouder (respectievelijk 19% en 11%). Door welke andere zaken worden Nederlandse automobilisten afgeleid achter het stuur? Dit is de top zeven:
1. Andere weggebruikers (38%)
2. Slaperigheid achter het stuur (24%)
3. Werk aan de weg (23%)
4. Smartphone (18%)
5. Kinderen in de auto (16%)
6. Tegemoetkomend verkeer (16%)
7. Billboards (15%)

Over die billboards moeten we het nog even hebben. In de rangorde overall staan deze op de zevende plek, maar er is een verschil tussen stedelingen en mensen die in de provincie wonen. Het blijkt dat 15 procent van de automobilisten weleens wordt afgeleid door billboards langs de weg, waarbij bestuurders woonachtig in de drie grote gemeenten Amsterdam, Rotterdam of Den Haag (25%) vaker worden afgeleid door billboards dan automobilisten in andere regio's van Nederland (gemiddeld 14%).
Daarnaast blijken mannen (41%) iets vaker geïnteresseerd te zijn in het doen en laten van hun medeweggebruikers dan vrouwen (35%). Ook laten mannen (12%) zich vaker afleiden door werkgerelateerde zaken, zoals e-mails en appjes, dan vrouwen (4%).

Examencentrum Rijswijk tot 1 mei buiten gebruik

De schade aan het CBR-examencentrum door de brand die hier is gesticht, is aanzienlijk en in elk geval tot 1 mei kunnen hier geen examens worden afgenomen. Intussen heeft het CBR maatregelen getroffen om de examens zo goed als mogelijk te laten doorgaan op andere locaties.

De bizarre brand van vrijdag 3 januari werd gesticht door een 38-jarige Syriër uit frustratie voor het feit dat hij meerdere malen was gezakt voor zijn rijexamen. Ook het BNOR-examen was tot nu toe te hoog gegrepen voor hem. Eerder al zou hij examinatoren hebben bedreigd. Die bewuste vrijdagochtend liep hij rond kwart voor acht het examencentrum binnen met een brandbare stof die hij in brand stak. Volgens RTL Nieuws zouden twee examinatoren hem achterna zijn gerend, waarna hij door de politie kon worden aangehouden. Voorlopig zit de man nog in voorarrest. Het examencentrum, dat met gemiddeld 1.800 theorie- en 700 praktijkexamens per week een van de grootste in Nederland is, moet de komende maanden worden verbouwd en zeker tot 1 mei kunnen er geen examens worden afgenomen.

Maatregelen

Voor de praktijkexamens (inclusief de taxi-examens van CCV) heeft het CBR onderdak gevonden in Event Plaza aan de Lange Kleiweg 86. De rijtesten in het kader van Rijgeschiktheid vertrekken voorlopig vanaf de nevenvestiging van het CBR aan de Lange Kleiweg 60.

Afbeelding
Afbeelding