Samen bouwen aan een gelukkig nieuwjaar

Het is zaterdag 28 december wanneer ik tijdens mijn kantoordienst aan deze column begin te schrijven. Het is immers nog 2019. maar ik moet denken en schrijven over 2020.

Allereerst wens ik eenieder een gezond en mooi jaar toe. Met de nadruk natuurlijk op een gezond jaar, maar dat hebben we niet in de hand, of althans, in de meeste gevallen niet. Gezondheid is ook niet te 'delegeren', in tegenstelling tot positiviteit, zowel voor jezelf als in de branche.

Positief in je schoenen staan, dat is wat ik graag wil delen in deze eerste bijdrage in het nieuwe jaar en in het nieuwe decennium: de jaren twintig zijn gestart.
De laatste maanden heb ik heel wat afgereisd door het land voor onze branche en voor het project SAMEN STERK. Alle partners binnen het project heb ik meerdere malen persoonlijk gesproken om zo te komen tot drie werkgroepen waarin iedereen vindt dat hij het best tot zijn recht komt en waar hij of zij haar expertise kan inbrengen. Vanuit Venlo moet ik daarvoor enorme afstanden overbruggen om vaak een gesprek van één, hooguit twee uur te hebben in bijvoorbeeld Den Haag, Rijswijk of Utrecht. Voor mij ligt de Randstad niet om de hoek.
Maar ik kan u verzekeren dat ik tot op de dag van vandaag – en net zo makkelijk ook in het nieuwe jaar - iedere keer fluitend terug naar Venlo ben gereden. Ook al is hetgeen waar het om gaat niet altijd even positief (voorbeelden zijn brancheperikelen en een stijgend aantal verkeersslachtoffers), mij valt altijd weer op dat iedereen er positief in staat en iedereen bereid is er het beste van te maken.

Ik durf gerust te spreken dat 2020 het jaar van de waarheid wordt voor de verkeersveiligheid en de rijscholenbranche. Waarom ik daar zo zeker van ben? Omdat iedereen er zich van bewust is dat de tijd nu rijp is voor actie en verandering. De positieve signalen van onze minister met het Strategisch Plan Verkeersveiligheid en het project Beginnende bestuurder spreken wat dat betreft boekdelen. Maar ook haar steun en hulp van haar medewerkers aan het project SAMEN STERK spreekt ambitie uit.

Ook de directie van het CBR en hun managers geven mij vertrouwen voor de toekomst. Ondanks dat het CBR een examenbureau is – daar ligt de verantwoordelijkheid van het CBR - denken en doen zij volop mee in de ontwikkelingen richting toekomst. En het IBKI, de uitgevers van leermiddelen, opleidingsinstituten en noem alle stakeholders verder maar op die betrokken zijn bij SAMEN STERK, zijn er klaar voor. Maar de grootste overwinning hebben de brancheorganisaties geboekt. Chapeau hiervoor. Over je EIGEN schaduw heen stappen zonder de belangen van je eigen leden uit het oog te verliezen is top. Samen in werkgroepen opereren en het verleden vergeten, geeft een enorme boost en is echt een grote sprong voorwaarts. Dat zijn allemaal redenen waarom ik onderweg naar huis enorm kan genieten.

Ik doe hier dan ook een beroep op iedere rijschoolondernemer om al deze partijen onvoorwaardelijke steun toe te zeggen. Wanneer je je stem wilt laten horen op bijvoorbeeld social media over een organisatie, tel dan eerst even tot 10 voordat je begint met schrijven. En neem mee in je achterhoofd dat niemand binnen deze organisaties zich iedere dag weer uit de naad werkt om bewust fouten te maken of om bewust iets te doen waar de branche niets aan heeft. Iedereen heeft het goed voor met deze sector en doet zijn best om de broodnodige veranderingen erdoor te krijgen.

Geloof mij maar, dit is een megaklus. Een klus waar nooit iedereen voor 100 procent achter zal staan. We moeten polderen, zoals dat heet. Maar het is wel een opdracht waar iedere professional in de branche beter van wordt. We zullen offers moeten brengen, we zullen soms moeten geven en dat zal voor sommigen behoorlijk wat inspanning vereisen. Maar als dit alles bijdraagt aan onze taak wat betreft het opleiden van jonge automobilisten die veilig de weg op kunnen en aan een gewaardeerd en gerespecteerd beroep, dan kunnen we later trots zijn dat we dit gerealiseerd hebben.

Laten we het samen doen dit jaar, want samen zijn we sterk.

Ruud Rutten,
voorzitter FAM