2020 kan een historisch jaar worden

We hebben er inmiddels alweer tien dagen opzitten in het nieuwe jaar 2020, waarmee we overigens ook een nieuw decennium inluiden: de jaren twintig. Er schijnt als regel te bestaan dat je na Driekoningen (6 januari) elkaar geen goed nieuwjaar meer mag wensen, maar als die regel al bestaat, dan wijk ik er nu vanaf: ik wens alle lezers van dit blad een gezond, gelukkig, voorspoedig en zakelijk geslaagd 2020.

Elders in deze editie schrijft zowel Theo Vuijk, eigenaar van rijschool Fly-Over en alweer enige tijd bevlogen columnist van dit blad, als de ook al net zo enthousiaste FAM-voorzitter Ruud Rutten dat 2020 het jaar van de waarheid wordt voor de branche. Ik snap dat.

In 2020 staat er namelijk nogal wat te gebeuren. Allereerst natuurlijk de gewijzigde WRM die op 1 april van kracht wordt. Of die tot grote veranderingen gaat leiden is de vraag - echt niet alle 'cowboys' zullen opeens verdwenen zijn - maar hoe dan ook is elke verbetering een welkome bijdrage.

Ook krijgen we in het voorjaar van 2020 het Startdocument+ onder ogen. Dit wordt dan aangeboden aan minister Van Nieuwenhuizen van IenW. Hierin komen alle voorstellen tot verbeteringen van de branche zoals die de komende onder de noemer 'Samen Sterk' worden opgesteld door alle belangrijke partijen in de branche. Wat er in komt is enigszins gissen, maar aan de andere kant zeker niet helemaal, want het heet niet voor niets Startdocument+: het Startdocument dat de brancheorganisaties FAM, BOVAG en VRB hebben opgesteld is de basis. Dit Startdocument is trouwens aangeboden in 2016 en op zich is het best bizar dat we nu al 3,5 jaar verder zijn zonder dat er stappen zijn gezet. Maar bij iedereen is er nu hoop op een echte doorbraak en die is volledig te begrijpen, want nog niet eerder zetten alle organisaties, ondernemers en andere partijen hun schouders onder één en hetzelfde document (er maar even van uitgaande dat er de komende tijd niemand afvalt).

Het jaar 2020 wordt ook hier en daar al het jaar genoemd dat de vier brancheorganisaties één worden. Dat valt te bezien, want 'Samen Sterk' of niet, er zijn natuurlijk wel verschillen van inzicht. Maar te hopen is het wel. Eén sterke brancheorganisatie, geen verschillen van inzicht meer, één heldere koers waar iedereen achter staat: een mooier wenkend perspectief is er niet.
Ook wordt 2020 een jaar dat ADAS nog nadrukkelijker op de agenda komt dan dat het al staat. Er zal inmiddels toch geen rijschoolhouder meer zijn die denkt dat de rijtaakondersteunende systemen geen onderdeel van de toekomst zijn? Laten we het hopen.
Als dan ook nog eens het CBR dit jaar weer op orde komt en er stappen worden gezet om de verkeersveiligheid te vergroten, dan kan 2020 inderdaad weleens een historisch jaar worden.