Rijtest

Wanneer een leerling bij het invullen van de gezondheidsverklaring een vraag met 'ja' beantwoordt en daardoor in het medisch traject terechtkomt, kan het zo zijn dat er een rijtest afgenomen moet worden. De DPR die laatst bij een van mijn leerlingen zo'n rijtest afnam, vertelde aan de kandidaat dat het bij de rijtest ging om 'zien, denken en doen'.

Nu had ik tijdens de rijles al een aantal malen opgemerkt dat het gezichtsvermogen van mijn leerling niet optimaal was en na wat aandringen werd uiteindelijk toch de gang naar de opticien gemaakt. Deze constateerde dat er echt een bril nodig was. Alleen was het probleem dat deze bril niet voor de datum van de rijtest klaar zou zijn.
Ik had een dilemma: moest ik nu de DPR hierover inlichten of was het beter om niet te beïnvloeden en het aan de DPR over te laten om het al dan niet op te merken?

Ik koos voor het laatste. Bij het lezen van het kenteken moest de kandidaat een stuk dichter naar het betreffende voertuig lopen om het te kunnen zien. Na de rit kreeg mijn leerling groen licht om het rijbewijs te kunnen halen en kreeg hij geen opmerking over het gezichtsvermogen.

Nu is het zeker niet mijn bedoeling om een deskundige de maat te nemen, maar toch pleit ik er opnieuw voor om standaard elke kandidaat verplicht naar een opticien te sturen voor een oogmeting. Want nu mijn leerling inmiddels in het bezit is van een bril en die gelukkig ook draagt tijdens de rijles, is er een wereld voor deze leerling opengegaan en is er een flinke vooruitgang in de rijlessen te constateren.

En wanneer het gezichtsvermogen niet van belang is bij een rijtest zou het woord 'zien' in de uitleg 'zien, denken, doen' misschien vervangen moeten worden door 'waarnemen'.

Peter van Neck,
voorzitter a.i. VRB