Geen bericht, goed bericht?

Begin 2016 verklaart het CBR Henk bij de rijtest vanwege autisme ongeschikt. In overleg besluiten we hem een jaar of drie levenservaring te laten opdoen en dan opnieuw te kijken of doorgaan zinvol is.
Begin 2019 blijkt Henk een stuk volwassener. De psychiater signaleert net als ik geen belemmeringen. Fijn, want Henks werk vereist een rijbewijs.

Gezien de drukte bij het CBR hopen we op een rijtest in augustus of september, maar helaas. Diverse telefoontjes brengen Henk geen stap verder. Doordeweeks overstijgt zijn pauze of beltegoed zelden de wachttijd. Op 4 oktober krijgt hij een brief:

"U heeft eerder, in 2016, een Gezondheidsverklaring ingediend, waarna is vastgesteld dat u ongeschikt bent voor het besturen van motorrijtuigen categorie B. Als na een afwijzing een nieuwe aanvraag wordt gedaan, moet de aanvrager op grond van de Algemene wet bestuursrecht nieuw gebleken feiten of omstandigheden vermelden. Wij stellen u daarom in de gelegenheid informatie te verstrekken waaruit blijkt dat er bij u op dit moment sprake is van nieuwe feiten en/of omstandigheden ten opzichte van uw vorige aanvraag. Denk bijvoorbeeld aan de verklaring van een rijinstructeur, waarin deze aangeeft dat het rijgedrag verbeterd is ten opzichte van de vorige keuring. U hebt tot vier weken na dagtekening de tijd. Nadien nemen wij uw aanvraag verder in behandeling, ook indien u niet reageert op deze brief en/of er geen sprake is van nieuwe feiten en/of omstandigheden."

Die laatste alinea doet me fronsen. Volgens mij staat daar dat een rijtest daarna gewoon mogelijk is. Omdat Henk vreest dat het anders nog langer duurt schrijf ik toch maar een brief met nieuwe feiten:

"Vanwege een afwijzende beschikking in 2016 verzoekt u om nieuwe feiten of omstandigheden. Vergeleken met drie jaar geleden heeft Henk enorme stappen gezet en is hij veel beter in staat de rijtaken naar behoren uit te voeren. Als assistent-hovenier moet Henk in de toekomst met alle bij het bedrijf aanwezige voertuigen kunnen rijden. Daarom kiest hij voor schakelen in plaats van de automaat. Ook de aanhanger staat nog op het verlanglijstje. Het rijbewijs is voor zijn carrièrekansen dus belangrijk. Henk volgt de Rijopleiding in stappen en staat in module 3 op een stap 5, hetgeen inhoudt dat hij die onderdelen met beperkte hulp uitvoert. Henk is 100% gemotiveerd om zijn autorijbewijs te halen en kan iets na het 1x te hebben gezien nadoen. Met duidelijke uitleg begrijpt hij over het algemeen ook de verbanden. In mijn optiek is Henk dus rijgeschikt, al is hij soms nog te traag. Aan zijn rijvaardigheid moeten we nog werken. De ervaring leert dat de spanning bij een rijtest door zijn autisme toeneemt. Opdat Henk kan laten zien wat hij kan is het belangrijk dat de Deskundige Praktische Rijgeschiktheid bekend is met de do's en dont's bij kandidaten met een stoornis in het autismespectrum."

Aangezien het CBR hem steeds weer verwijdert, moet ik Henk in Top telkens opnieuw invoeren. Daarom bel ik begin november. Volgens de klantenservice mag Henk geen rijtest doen. Wat!? Hoezo? Privacywetgeving verhindert verdere uitleg. Henk moet zelf bellen voor de reden. Vreemd, zeg ik. Ik heb immers nieuwe feiten aangedragen. Kan het CBR Henk dan zelf niet even berichten met uitleg? Nee, dat is niet de werkwijze. Klantenservice maakt het nog bonter door te beweren dat het CBR vanwege de nieuwe feiten nu opnieuw 20 weken mag gebruiken om te reageren. Potverdrie! Zonder mijn brief hadden we de rijtest na een maand waarschijnlijk gewoon kunnen reserveren. Na een stevige interventie door Henks vader accepteert het CBR eindelijk de aanvraag voor een rijtest! Geen bericht betekent dus niet altijd goed bericht…