Initiatief Ruud Rutten is een kans uit duizenden

Wat was ik aangenaam verrast door het initiatief dat Ruud Rutten heeft genomen om de hele branche, of in elk geval elke organisatie die er in de sector toe doet, bijeen te brengen. Uit het relaas van Ruud in dit blad heb ik begrepen dat vooralsnog alle neuzen dezelfde kant op staan. Natuurlijk weet niemand of dat over een paar maanden nog steeds het geval is, maar in elk geval is dit al dikke winst waar de branche zijn voordeel mee kan doen.

Ik ben er heilig van overtuigd dat dit de enige weg is naar vernieuwingen. In mijn tijd als bestuurslid bij BOVAG heb ik eens voorgesteld om alle organisaties bij elkaar te roepen voor een breed overleg, maar dat was vloeken in de kerk. Ik werd nog net niet gekielhaald. Niet dat ik nu mijn gelijk wil halen - alle eer is voor Ruud en natuurlijk alle anderen die bij die bijeenkomst aanwezig waren en hun nek hebben uitgestoken - maar ik weet wel dat als dit niet slaagt, niets meer gaat slagen. Noem het gerust 'Het wordt nu erop of eronder voor de branche', ik geloof dat serieus. Ik wil het nog wel stelliger maken: als hier niets uitkomt, dan is deze branche ten dode opgeschreven. Want nog steeds zie ik om mij heen allerlei misstanden waar alle rijschoolhouders die op een eerlijke manier een boterham willen verdienen onder lijden. Ik ben dan ook heel nieuwsgierig hoe zich dit gaat ontwikkelen.

Dan iets heel anders. In deze laatste editie van Rij-instructie van het jaar wordt traditiegetrouw een calculatie gemaakt van een gezonde lesprijs. Die is 46,05 euro, waar die vorig jaar nog 41,21 euro was. Dat is een fikse prijsverhoging, maar is volgens de 'cijferaar' goed te verklaren. Ik geloof dat best. Maar wat ik niet geloof, is dat iedere rijschoolhouder die hier ver onder zit opeens zijn prijs moet verhogen naar minimaal dit niveau. De lesprijs die wordt gepresenteerd is een gemiddelde lesprijs en in de Randstad gelden echt andere wetten dan in de provincie. Dat zal iedere rijschoolhouder bevestigen. Hier in Den Haag rijden nog steeds rijschoolhouders met een lesprijs ver beneden de 35 euro en soms zelfs onder 30 euro. Daar hoef je niet in mee – sterker, daar moet je niet in mee – maar je hebt daar als ondernemer wel mee te dealen. Dus ja, ik zou graag de lesprijs verhogen, maar gezien de concurrentie met veel lagere lesprijzen moet ik ervoor waken mezelf niet uit de markt te prijzen. En dat is soms op eieren lopen,

Hoe dan ook ook wens ik u allen alvast een gezond en voorspoedig 2020 met een lesprijs waarmee u goed uit de voeten kunt en waarmee u zich niet een slag in de rondte hoeft te werken om de eindjes aan elkaar te knopen.