Alle seinen staan op groen

Voor de aardigheid heb ik eens nagekeken wat ik in de laatste edities in voorgaande jaren op deze plek heb geschreven. Niet altijd, maar drie keer heb ik geschreven dat er vooruitzichten waren op een betere branche. En alle drie keer gebeurde er het jaar daarop niets. Maar ik blijf volhouden, dus: alles wijst erop dat 2020 het jaar wordt waarin er belangrijke veranderingen tot stand komen of in elk geval in gang worden gezet.
Wat zijn die vooruitzichten dan, vraagt u zich dan meteen af. Dat zijn er een paar. Allereerst verwijs ik nog even naar 7 november, de datum dat alle belangrijke partijen in deze sector – stakeholders worden dat tegenwoordig genoemd – hebben uitgesproken ervoor te gaan. Ik durf te wedden dat het in de werkgroepen die nu materiaal moeten leveren voor een Startdocument+ best eens goed zal knetteren, maar uiteindelijk komt er in het voorjaar iets waar iedereen zijn handtekening onder heeft gezet. Haak je alsnog af, even goede vrienden, maar dan doe je niet meer mee of trek je in elk geval aan het kortste eind. Minister Van Nieuwenhuizen van IenW heeft namelijk laten doorschemeren dat als er iets ligt dat branchebreed wordt gedragen, zij er waarschijnlijk niet voor gaat liggen en niemand zal dat doen. Het Startdocument+ is dus iets om naar uit te kijken.

Een tweede signaal is het onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Dat heeft een best wel vernietigend rapport uitgebracht over de wijze waarop met ADAS wordt omgegaan (u leest er meer over in deze editie). Ook minister Van Nieuwenhuizen krijgt daarin de nodige kritiek te verstouwen, die erop neerkomt dat zij wel naar de verre horizon kijkt, maar geen oog heeft voor de huidige uitdagingen van ADAS.
Het kan haast niet anders dat dat daar een reactie op komt en het is niet denkbeeldig dat er eisen gesteld gaan worden aan lesauto's. Niks alleen dubbele bediening, extra spiegels en een navigatiesysteem, maar moderne hulpmiddelen waar de kandidaat iets aan heeft. Die worden daardoor vanzelf duurder, daardoor moeten de lesprijzen omhoog en daardoor vallen prijsvechters buiten de boot. Daar kan niemand iets tegen hebben. Het is overigens zaak dat de samenstellers van het Startdocument+ oog aandacht zullen hebben voor het belang van ADAS in de rijles, maar ik heb er alle vertrouwen in dat ze dat zelf wel doorhebben. BOVAG heeft niet voor niets laten weten dat zij er alles aan zal doen om ADAS in de rijles en tijdens het examen te bevorderen.

Een derde signaal is dat het CBR aan het doorpakken is. Onlangs zijn de theorie-examens vernieuwd en daardoor wordt het voor de turbo-opleiders steeds lastiger om nog te bestaan. Er is een grote kans dat het CBR ook in 2020 met maatregelen zal komen. Trouwens, het is ook geen boude veronderstelling dat het CBR het in 2020 beter zal doen dan in 2019. Slechter kan namelijk niet.

Kortom, de vooruitzichten op een betere sector zijn er. En deze keer echt!?