Afbeelding
Foto: Hans Peijs

'Lesprijs moet bij de meeste
rijschoolhouders echt omhoog'

Een van de belangrijkste actiepunten waar de LBKR in 2020 op gaat inzetten is een rendabele, gezonde lesprijs. "Die moet bij veel rijschoolhouders echt omhoog", zegt voorzitter Jos Post tijdens een onlangs door de branchevereniging georganiseerde branchedag.

In maart dit jaar werd de LBKR officieel een vereniging en momenteel zijn er volgens de eigen website 175 leden. Dat valt niet tegen, maar ook niet mee. "In maart liet ik weten dat ik tevreden zou zijn met driehonderd leden aan het einde van het jaar. Dat gaan we niet halen. Waar dat aan ligt? Het kost ons tijd om eraan te werken en die tijd hebben we niet altijd."

Geaccepteerd

Desalniettemin heeft Post het gevoel dat de LBKR er staat. "In de branche worden we geaccepteerd. Dat zien we onder andere aan het gegeven dat we een-op-een met het ministerie en een-op-een met het CBR overleggen. Dat klopt, we maken nog geen deel uit van het branchevoorzittersoverleg (BVO). Dat zou inderdaad nog mooier zijn, maar we kunnen in elk geval onze standpunten bekendmaken op de plekken waar dat belangrijk is."

BVO

Post vraagt zich trouwens serieus af of het BVO nog lang zal blijven bestaan zoals het nu bestaat. "Tijdens het overleg op 7 november waar alle belangrijke partijen bij aanwezig waren, zijn belangrijke stappen gezet en in dat licht bezien kun je je afvragen of de BVO niet een heel andere vorm moet krijgen. Veel breder vooral. Maar dat zijn zaken voor later en de tijd zal het leren."

'Ik zie tarieven die niet kunnen en de ondernemers in de branche moeten begrijpen dat dit echt niet langer kan'

Behartigen

Maar zolang er niets anders is, is de LBKR een van de brancheorganisaties en Post en zijn bestuur zullen er alles aan doen om de belangen van de leden te behartigen. "Wij luisteren goed naar wat onze mensen willen en waar mogelijk zullen we daarnaar luisteren. Wat de achterban wil? Ik denk dat dat in essentie heel simpel is: een goede boterham verdienen zonder dat je daarvoor dag en nacht moet werken en dat je ook geld kunt reserveren voor pensioen en een AOV. Ja, ik denk serieus dat vrijwel iedere rijschool veel te laag zit met zijn lesprijs. Ik zie tarieven die niet kunnen en de ondernemers in de branche moeten begrijpen dat dit echt niet langer kan. Daar zullen wij ons in 2020 hard voor maken."

CNV

In dit verband is Post ook blij dat Michiel Wallaard namens het CNV deel uitmaakt van de raad van toezicht die onlangs is opgericht. "Wij zijn erg blij met een partner als het CNV, want als het gaat om de lesprijs dan gaat het in bredere zin om alle arbeidsvoorwaarden en daar kan het CNV ons prima mee helpen."

Extra platform

Naast Wallaard zitten Harko de Jonge en Boudewijn Pijnappel in de raad van toezicht. Harko de Jonge is directeur-eigenaar van Assenrode Groep in Apeldoorn dat gespecialiseerd is in werving en selectie en is een buitenstaander. Dat kan niet gezegd worden van Boudewijn Pijnappel, die in 2009 onder andere medeoprichter was van de VRB, waar hij trouwens ook nog steeds lid van is.
Volgens Post heeft deze raad van toezicht absoluut toegevoegde waarde. "De raad van toezicht is een extra platform met als doel het beleid van het bestuur te controleren en, wanneer er nieuwe bestuursleden moeten worden benoemd, daar een stem in te hebben. Wij kunnen als bestuursleden wel denken dat we de wijsheid in pacht hebben, maar het is gewoon goed dat er over onze schouders mee wordt gekeken."