Afbeelding
Foto:

'Deze bijscholing heeft meerwaarde'

Deelnemers WRM Ice Drive Experience-bijscholing zijn lyrisch

Dutch Automotive Events (DAE, gevestigd in Doetinchem) organiseert ook dit jaar weer de unieke WRM Ice Drive Experience-bijscholing in Arvidsjaur in Lapland. Te behandelen thema's zijn 'Voertuigbeheersing in de rijopleiding', 'ADAS', 'De rijprocedure in de praktijk' en 'Praktisch toepassen risicoperceptie.' Het unieke zit onder andere – of vooral – in het feit dat Lapland het decor is. Rijschoolhouders die al zijn geweest vertellen over hun ervaringen.

Wilco van Es staat inmiddels niet meer onbevooroordeeld tegenover de WRM Ice Drive Experience, want hij was afgelopen jaar een van de instructeurs van het theoretische deel van de bijscholing. Maar de mede-eigenaar van Euro Transport College kende daarvoor het concept - net als vrijwel iedereen - ook niet. Toen hij ervan hoorde wist hij wel meteen: dit is in elk geval een fris idee.

Kansen

Hij zegt: "Ik zag meteen de kansen en vond het heel apart. Waarom? Wij verzorgen ook bijscholingen in het kader van Code 95 en ik kan u verzekeren dat er niet veel organisaties zijn die over de grens durven kijken, laat staan zo ver over de grens. Maar DAE doet dat dus wel. Overigens verdient IBKI in deze ook alle hulde, want dat heeft er wel in moeten meegaan."

Ervaring

Van Es heeft een brede achtergrond. Hij werkte 30 jaar bij de politie, waarvan 24 jaar bij de Algemene Verkeersdienst, en heeft van daaruit een enorme rijervaring. In zijn huidige leven verzorgt hij naast bijscholingen aan vrachtwagenchauffeurs ook bijscholingen aan rijinstructeurs en ook die ervaring neemt hij mee. Hij weet dus waar hij over praat als hij zegt: "Rijden op een ijsvlakte is een heel bijzondere ervaring die ik iedereen zou kunnen aanbevelen. Ik verzorgde het theoretische gedeelte in de ochtendsessies, maar gelukkig heb ik ook mogen rijden op het ijscircuit. Het unieke aan deze bijscholingervaring is dat je onder ideale omstandigheden elke vorm van bestuurdersondersteuning aan de tand kunt voelen. Je voelt wat onder- en overstuur met een auto doet en je voelt hoe een systeem ingrijpt op het moment dat een auto gaat driften. Dat zijn unieke ervaringen waar je veel aan hebt in je functie als rijopleider."

'Een treintje'

Niet alleen het rijden op het bevroren meer, maar ook een rit door de streek is een geweldige ervaring. "We reden kilometers achtereen over wegen waar je niemand tegenkwam en onder die omstandigheden maakten we 'een treintje'. En in dat treintje remde opeens de voorste wagen en ervoer je hoe de wagens daarachter, dankzij Volvo's adaptieve cruisecontrol, reageerden. Dat is heel waardevol, want dat kun je op de openbare weg in Nederland (bijna) nooit doen."
Voor de instructeurs is vooral belangrijk, zegt Van Es, dat ze tijdens de bijscholing leren hoe specifieke veiligheidssystemen werken én hoe zij op de brijrijdersstoel moeten ingrijpen. "En als je dat dan leert in de meest extreme weersomstandigheden, dan is dat erg waardevol."

Spontaan

Peter Jennekens zat afgelopen jaar aan de andere kant, aan de kant van de instructeurs. Jennekes is de bevlogen eigenaar van Rijschool Ruber in Born en schreef zich spontaan in, samen met zijn dochter Silvie. "Nee, zij is geen rijinstructeur, maar voor haar was dit een mooie gelegenheid om Lapland te bezoeken. Wilfried en Louis hebben voor haar een apart programma samengesteld, maar wel met het unieke ijsrijden erin."

Geslaagd

Voor Jennekens was het niet meteen opgelegd pandoer om in te schrijven. "Ik had de brochure gelezen, maar in een folder kun je van alles schrijven. Ik heb daarom een paar deelnemers uit 2018 gebeld en die waren allemaal lyrisch. Ik heb toen voor mezelf vastgesteld dat, als maar de helft waar zou zijn van wat er in de brochure staat, de bijscholing al geslaagd zou zijn. Maar alles bleek waar. Ik heb al heel veel bijscholingen gedaan, vrijwel allemaal in een statisch klasje, en als je dan een bijscholing krijgt die én informatief én leuk én uitdagend is, ja, dan word je helemaal blij.. Laat ik het zo zeggen: er zijn veel bijscholingen die je volgt omdat het moet, maar er zijn er maar heel weinig die je bijblijven en deze zit absoluut in de laatste categorie. Met stip bovenaan."

Constant stoppen

Belangrijkste vraag is wat Jennekens geleerd heeft dat hij in de dagelijkse praktijk als instructeur kan toepassen? "Ik heb alles over onder- en overstuur, verschillende rij- en remtechnieken geleerd en vooral wat ADAS met een auto doet. Als je dat in Nederland zou doen, bijvoorbeeld op een slipbaan, dan moet je constant stoppen omdat de ruimte beperkt is. Maar dat is hier niet aan de orde. Je kunt op dat bevroren meer blijven rijden zolang je wilt en zonder de kans dat je de baan uit vliegt."

Rijker uitgerust

De huidige lesauto van Ruber heeft een paar, maar lang niet alle, ADAS-systemen. Van hem hoeven ook niet alle systemen, maar hij weet wel dat zijn volgende lesauto bepaald rijker zal zijn uitgerust. Een voorbeeld: "We hebben met een aantal auto's achter elkaar een fantastische rit gereden en daar leerde ik wat adaptieve cruisecontrol betekende. Daar heb je echt iets aan. Weet u, ADAS is gewoon de toekomst, makkelijk zat. En daar kun je nooit genoeg van krijgen."

Verademing

Jennekens vond het ook een verademing om met een aantal bevlogen instructeurs bij elkaar te zitten en te praten over het vak en over andere zaken. "We hebben nog steeds een appgroep waarin we informatie met elkaar uitwisselen en ook dat is zeer waardevol."

Bucketlist

De goedlachse Karin de Ruiter, eigenaar van Autorijschool Karin de Ruiter in Hoorn, was in eerste instantie getriggerd door de aantrekkelijke locatie. "Een reis naar Lapland stond op mijn bucketlist, helemaal als ik op ijs zou kunnen rijden. Toen dit voorbijkwam, werd ik door vrienden en kennissen getipt dat dit echt iets voor mij zou zijn. Daarna heb ik overlegd met mijn boekhouder. Toen die vertelde dat de reis grotendeels fiscaal aftrekbaar is, maakte dat het meteen reuze interessant."

Combinatie

Zij vond allereerst de combinatie theorie en praktijk ideaal. "In de ochtend kreeg je de uitleg over de techniek en 's middags kon je die in de praktijk brengen. Ik vind dat een perfecte manier om iets te leren. Ik heb de bijscholing over ADAS gedaan. Op mijn lesauto zitten wel bepaalde systemen, maar lang niet allemaal en ik had voordat ik deze bijscholing deed veel moeite om de controle van mijn auto uit handen te geven. Daar kon ik me helemaal niks bij voorstellen, want ik ben graag 'in control.' Ik vroeg me ook af of je dan helemaal niets hoeft te doen en, zo ja, of je dan de concentratie zou verliezen. Maar dat bleek niet het geval, dat heb ik nu geleerd. En natuurlijk sowieso wat al die systemen doen met een auto."