Afbeelding
Foto: Foto: Pixabay

Daar is-ie weer: de landelijke bekendmaking van het uurtarief voor een praktijkles vanaf 1 januari 2020.

TAFKA Administratie en Advies voor rijscholen heeft op basis van externe bronnen en eigen gegevens een uurtarief voor een praktijkles voor 2020 samengesteld waaraan u uw bedrijfsvoering kunt afmeten. De volgende vragen kunt u zich daarbij stellen: Hanteer ik het juiste tarief? Waar wijk ik af? Zijn mijn kosten in lijn met de berekeningen? Hoeveel houd ik er zelf aan over? Is dat toereikend? Rijd ik nog in de juiste auto?

Het einde van het jaar is voor dergelijke vragen de juiste tijd. Het is een natuurlijk moment om het oude jaar eens de revue te laten passeren en het nieuwe jaar alvast voor te bereiden. In het tarief zijn ook een aantal wijzigingen die vanaf 1 januari 2020 gaan gelden, in de berekening meegenomen.

Inflatie

Inflatie is een waardevermindering van het geld die ontstaat door prijsstijgingen. Door prijsstijging kan een daling van de koopkracht optreden. Dit gebeurt alleen als de lonen procentueel minder snel stijgen dan de prijzen. En dat gebeurt in 2020. De prijzen van o.a. levensmiddelen stijgen. Wij hebben in de berekening rekening gehouden met een inflatie van 2,0%.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)/pensioen

Bij werknemers wordt een premie voor arbeidsongeschiktheid en pensioen verplicht ingehouden. Zelfstandig ondernemers zijn echter zelf verantwoordelijk voor het afsluiten van deze verzekeringen. Vaak hebben zzp'ers een te lage winst waardoor ze geen geld hebben of het er niet voor overhebben om een AOV af te sluiten of een pensioen te vormen voor later. Maar 20% van de zzp'ers verzekert zich voor AOV. Hoe is dat voor de rijschoolhouder?
Voor 'onveilige' beroepen is het risico voor de verzekeringsmaatschappij groter en dus is de premie hoger. Rijschoolhouders vallen vaak in een hogere risicoklasse en de kosten van de premies zijn daardoor vaak te hoog. In de berekening van het uurtarief hebben we daar wel rekening mee gehouden omdat het een totaalbeeld geeft van de kosten waar een ondernemer voor staat. Zoals het nu voorstaat, heeft de regering aan marktpartijen gevraagd om ergens in 2020 een gezamenlijk voorstel te doen. Dat moet vervolgens een wet worden en die moet worden ingevoerd. We verwachten dat de invoering van een verplichte AOV niet voor 2023 zal plaatsvinden.

Henk J. Kwant RBc is directeur-eigenaar van TAFKA Administratie en Advies voor Rijscholen in Zeist. Voor vragen, opmerkingen en suggesties kunt u hem bellen op 030-6994400.

Reservering

Reserveer al tijdens een boekjaar een deel van uw winst voor het betalen van inkomstenbelasting, btw, premies volksverzekeringen en bijdrage Zvw. Er kan veel tijd zitten tussen het einde van een boekjaar en de aanslagen inkomstenbelasting, premies volksverzekeringen en bijdrage Zvw over dat boekjaar. U kunt pas na afloop van het boekjaar uw boekhouding afsluiten. Ook kunt u dan pas uw jaarstukken opmaken en uw aangifte inkomstenbelasting indienen. De Belastingdienst beoordeelt daarna uw aangifte en stuurt de definitieve aanslagen over het boekjaar.

Ook is het belangrijk dat u het volgende daarbij in de gaten houdt. Fiscale planning kan voordelen bieden, maar kan ook voorkomen dat er nadelen optreden. Daarom:

Voorkom belastingrente! Heeft u al een voorlopige aanslag inkomstenbelasting 2019 ontvangen, maar verwacht u voor 2019 een hogere winst? Voorkom dan dat u belastingrente betaalt op uw definitieve aanslag inkomstenbelasting 2019 en vraag voor 1 mei 2020 een (nadere) voorlopige aanslag 2019 aan. Bij een aanslag inkomstenbelasting 2019 met een dagtekening na 1 juli 2020 betaalt u namelijk 4% belastingrente.

Toekomst

De toekomst voor de rijschoolondernemer is uitdagend. Onder invloed van de onderstaande ontwikkelingen kan de financiële positie van de rijschoolondernemer verslechteren. Om hier het hoofd aan te bieden zal de rijschoolondernemer de lesprijs moeten verhogen. Wij denken dat de lesprijs daarmee op middellange termijn zal stijgen richting € 55 - € 60.

ADAS

De opkomst van rijhulpsystemen (ADAS = Advanced Driver Assistance System) in de auto heeft een aantal gevolgen voor de branche. Doordat leerlingen vijf tot tien rijlessen méér nodig hebben in een andere auto dan de reguliere lesauto gaan de kosten voor de rijschoolondernemer omhoog. Het logische gevolg is dat de lesprijs derhalve ook omhoog moet. Een ander gevolg van ADAS is dat rijinstructeurs zich moeten omscholen op het gebied van ADAS. Dit brengt eveneens hogere kosten met zich mee, waardoor de lesprijs eveneens stijgt.

Zelfstandigenaftrek 2020

De zelfstandigenaftrek is ook in 2020 een belangrijke aftrekpost voor ondernemers, maar hij gaat omlaag. Het is een hele populaire aftrekpost die ook zoden aan de dijk zet. Dit bedrag mag namelijk van de winst worden afgetrokken voordat de inkomstenbelasting wordt berekend. De fiscale winst wordt daardoor lager en daarmee de belasting die in een jaar betaald moet worden. Als uw winst in een bepaald jaar te laag is om de zelfstandigenaftrek volledig te kunnen aftrekken, mag het restant van de aftrek (dat wat er nog over is in een jaar) in de volgende negen jaar worden verrekend met de winst. Het kabinet wil met de verlaging van de zelfstandigenaftrek de groeiende kloof tussen flexwerk en vaste banen verkleinen en schijnzelfstandigheid tegengaan. De zelfstandigenaftrek gaat in tien jaar tijd omlaag naar 5.000 euro in 2029, dat wil zeggen elk jaar 250 euro minder zelfstandigenaftrek. In 2020 zal deze aftrek uitkomen op 7.030 euro (Prinsjesdag 2019). In 2019 bedroeg de aftrek nog € 7.280. Het geld dat met de maatregel vrijkomt, zal gebruikt worden om de loonheffingskorting te verhogen. Daarvan profiteren mensen in loondienst.

MKB winstvrijstelling

De MKB-winstvrijstelling is een wettelijk vastgelegde aftrekpost die in mindering komt op de restant winst van de onderneming na aftrek van de ondernemersaftrek. Deze vrijstelling geldt voor alle ondernemers voor de inkomstenbelasting die winst maken met hun onderneming. De hoogte van de vrijstelling bedraagt in 2020 14%.

Wij wensen u alle goeds voor u persoonlijk, voor uw onderneming en voor onze branche in 2020.