Een gelukkig en gezond 2020

Het zal niemand meer verbazen dat ik af en toe een moment neem om terug te kijken op de afgelopen weken, maar natuurlijk niet zonder ook vooruit te kijken naar het nieuwe jaar. Want dat ligt al weer in het verschiet, het jaar 2020.

Het is nu herfst. Dat is niet mijn jaargetijde kan ik je zeggen. De blaadjes vallen en wanneer de klok dan ook nog wordt teruggezet eind oktober moet ik mezelf even wat moed inpraten voor de komende periode. Het snelste lukt dat door alvast vooruit te kijken in de reisgidsen, op Google en noem maar op. Een weekje vakantie rond januari, februari, dus even wat vitamines happen, doet wonderen, kan ik u vertellen. Maar het is voor ons niet weggelegd om aan een uitgebreide winterslaap te beginnen. Dus wat mij betreft, keihard aan het werk om zo snel mogelijk door de herfst- en winterperiode heen te komen. Vooralsnog lukt dat voortreffelijk, kan ik u zeggen.

Het begin van een mooie herfst was op 7 november met de afspraak SAMEN STERK waar alle belangrijke partijen uit onze branche bij aanwezig waren. U heeft er in de vorige editie van Rij-instructie uitgebreid over kunnen lezen. Ik wil graag nogmaals kwijt dat ik enorm trots ben op het feit dat we daar met zijn allen 'commitment' hebben gegeven om samen aan de slag te gaan. Het woord SAMEN - graag in hoofdletters - moet de komende winter en lente dan ook het toverwoord in de branche worden.
Maar let wel: nu begint het pas. Nu moeten we aan het werk. Alle onderwerpen die op tafel liggen, moeten behandeld worden. En dat zijn er nogal wat: het is een enorm breed spectrum. Dat vergt wat van ons allemaal, gelooft u mij maar. Want nu zal iedereen regelmatig over zijn of haar eigen schaduw heen moeten stappen en moeten nemen en geven.

Ik wil benadrukken dat het hierbij niet gaat om mij. Net zomin als dat het gaat over grote of kleine rijscholen. Het gaat bij dit alles om DE BRANCHE. U kunt ervan op aan dat ik er alles dat binnen mijn macht ligt aan zal doen om met deze 'partners in crime' de eindstreep te halen en een mooi stuk te overhandigen aan onze minister. En ik heb er vertrouwen in. 7 november is namelijk gebleken dat iedereen die aanwezig was hetzelfde resultaat nastreeft.

Vervolgens stond op 13, 14 en 15 november het jaarlijkse FAM-symposium op de agenda. Dit keer in Venlo, de gemeente waarin ik zelf actief ben. Wat een succes was dit! Nog nooit was de FAM met zo veel leden met aanhang bij elkaar. Gezellig, leerzaam en vooral weer het SAMEN zorgden voor drie fantastische dagen. Voor mij was dit weer het bewijs dat je als collega's samen veel verder komt dan dat je tegen elkaar strijdt. Chapeau voor deze mooie club.

En als je dan op de laatste avond met een smoes van het programma moet afwijken om verrast te worden door al je vrienden, familie, verenigingen, samenwerkingspartners en collega s om door de burgemeester van je stad geridderd te worden, dan kan deze keer de herfst niet meer stuk, kan ik je vertellen. Wat een eer, nogmaals dank aan iedereen die hieraan heeft meegewerkt en/of mij op enigerwijze gefeliciteerd heeft.

Zo, dat waren de bespiegelingen. Nu aan de slag met zijn allen. Keihard werken aan een mooie toekomst zodat we straks met de partners van SAMEN STERK en u allen het glas kunnen heffen op een mooie en solide toekomst van de rijschoolbranche. Een branche, en ik herhaal het nog maar eens, die het verdient om serieus genomen te worden voor de verantwoordelijkheid die op de schouders van de rijschoolhouders rust. Dat is de verantwoordelijkheid om bij te dragen aan een grotere verkeersveiligheid, want daar gaat het om.
Rest mij u allen fijne feestdagen te wensen met vooral een gelukkig en gezond 2020.

Ruud Ruten,
voorzitter FAM

'Gratis' Code 95 op 1 april ingetrokken

Op 1 april 2020 wordt de 'gratis' verkregen Code 95 van oudere chauffeurs ingetrokken. Zij krijgen dan pas weer een geldige Code 95 als ze nascholing hebben gevolgd. TLN heeft echter geregeld dat deze chauffeurs meer eerder gevolgde nascholing mogen meetellen.

In Nederland hoefden chauffeurs geboren voor 1 juli 1955 nooit de nascholing te volgen die voor alle andere chauffeurs verplicht was om de benodigde Code 95 op hun rijbewijs bij te kunnen laten schrijven. De Europese Commissie vindt dit in strijd met de regels. Eerder al zorgde de commissie ervoor dat de oudere chauffeurs vanaf 1 juni 2015 al niet meer een verlenging van hun Code 95-vermelding kregen zonder nascholing te volgen. Nu moet Nederland onder druk van de commissie dus alle 'gratis' verkregen Code 95-vermeldingen intrekken.