Afbeelding
Foto: Hans Peijs/archief

Debesterijscholen.nl gooit het over een andere boeg

Het CBR heeft, toen het geruime tijd terug alweer, bij de presentatie van de nieuwe website enige handreikingen gekregen om de zoekmachine 'Vind een goede rijschool' te verbeteren. Daar is wel iets mee gedaan, maar nog altijd kleven er haken en ogen aan. Althans, dat vindt Frans-Bert Ruber, die met zijn website debesterijscholen.nl een andere koers vaart. En hij gooit het ook over een andere boeg.

Handiger en overzichtelijker dan de Rijschoolzoeker van het CBR. Aldus afficheert Frans-Bert Ruber van Rijschool Ruber in Sittard de door hem ontwikkelde en beheerde website debesterijscholen.nl. Op deze site staan de slagingspercentages (bij het eerste rijexamen) van alle rijscholen met 15 of meer eerste rijexamens per jaar gerangschikt van hoog naar laag. Iedereen kan heel eenvoudig zijn provincie en vervolgens de CBR-kring aangeven, waarna een lijst met de beste tevoorschijn komt. De zoeker ziet hierbij vrijwel altijd dat er rijscholen bij zitten die niet met naam en toenaam worden genoemd. In de plaats daarvan staan sterretjes. De rijschoolhouders hadden er geen trek in om te voldoen aan het verzoek van Ruber om een bedrag te betalen voor het bekendmaken van de naam. Dat vindt hij een gemiste kans, maar hij weet dat hij niemand kan dwingen.

17 jaar

Debesterijscholen.nl bestaat al 17 jaar en was in 2002 de allereerste website waar je per provincie en CBR-oproepplaats de beste rijscholen kon vinden. Frans-Bert Ruber is de ontwikkelaar en is tevens een bevlogen rijschoolhouder; en juist deze combinatie vindt hij belangrijk. "Dit is een initiatief uit de rijschoolwereld zelf en is dus heel anders dan vanuit bijvoorbeeld het CBR."

Vergoeding

Ruber stak veel tijd in de site en probeerde uit de kosten te komen door aan de vermelde rijscholen een vergoeding te vragen. Reclame was ook een optie, maar dat wilde hij per se niet omdat je dan aan geloofwaardigheid zou verliezen. De site wordt volgens hem zeer goed bezocht, met name omdat de site op de organische pagina's van Google altijd een hoge ranking heeft. "Geef op Google de zoektermen 'de beste rijscholen' gevolgd door de door jou gewenste plaatsnaam in en je ziet dat debestrijscholen.nl direct na de advertenties hoog in de ranking staat. Veel rijscholen hebben er geen weet van hoeveel leerlingen via debesterijscholen.nl de weg naar hun rijschool hebben weten te vinden de afgelopen jaren, en dat zonder kosten voor hun rijschool."

Andere boeg

Om twee redenen gaat Ruber het nu over een andere boeg gooien. De eerste is dat het CBR eind 2018 de eigen site met onder andere de Rijschoolzoeker heeft vernieuwd. Op de CBR-site kun je de afstand tot een woonplaats instellen op 5, 10 of meer kilometer en dat is niet handig, vindt Ruber. "Debesterijscholen.nl kiest ervoor om de rijscholen te tonen per CBR-kring. De reden? De site is er op de eerste plaats voor de consument, maar iedere serieuze rijschool wil toch ook ieder kwartaal zijn eigen prestaties kunnen vergelijken met collega's in zijn eigen CBR oproepplaats?"

Andere afweging

Debesterijscholen.nl maakt ook een andere afweging bij het vinden van een goede rijschool. "De Rijschoolzoeker gaat uit van het totale slagingspercentage, maar ik ben van mening dat het slagingspercentage bij het 1e examen meer zegt over de kwaliteit van de rijschool."
Hij geeft een voorbeeld: "Een rijschool heeft per jaar 10 kandidaten die alle 10 pas bij het 5e examen slagen. Dan heeft die rijschool bij de Rijschoolzoeker een slagingspercentage van 20 procent. Bij ons scoort die rijschool 0 procent. En we weten allemaal dat er rijscholen zijn die kandidaten bewust te vroeg op examen laten gaan om zo van de herexamens een verdienmodel te creƫren. Dit moet voor de consument inzichtelijk zijn. Op de CBR-site komt die informatie pas in beeld door op de rijschool te klikken."

Consument betaalt

De tweede reden om de koers om te gooien is het gegeven dat het onderhoud aan de site tot voor kort werd betaald door rijscholen die een betaalde link op de site wilden. Door de geringe animo vanuit de rijschoolwereld voor deze opzet gaat Ruber nu de bezoeker (de consument) laten betalen voor de info. Als de consument info wil over de best scorende rijscholen uit zijn regio betaalt hij daar 1 euro voor. De cijfers worden ieder kwartaal aangepast aan de meest recente cijfers zoals door het CBR verstrekt.

Rijscholen die hun anonieme status (********) willen opheffen, kunnen een mail sturen naar info@debesterijscholen.nl.