11 tips voor rijinstructeurs

In het verkeer wordt het steeds drukker en daarom is het goed als we rekening met elkaar houden. Vooral motorrijders varen hier wel bij, want zij zijn immers kwetsbare verkeersdeelnemers. Op basis van gegevens van de MAG en uit andere kanalen (o.a. de ANWB) komen we tot een lijst van aandachtspunten waar in relatie tot de motorrijder elke automobilist zich aan zou moeten houden. Het kan beslist geen kwaad om hier tijdens de rijlessen aandacht aan te besteden.

Hierbij is het goed om te onthouden dat bij 70 procent van botsingen tussen motoren/scooters en auto's de motorrijder niet of te laat werd opgemerkt. Uitparkeren, linksaf slaan, file-filteren en niet kijken in de dode hoek zijn de meest voorkomende oorzaken.

1. Verander in een file niet van rijbaan zonder in de spiegels te kijken of er een motorrijder tussen de files door rijdt.

2. Bij warm weer plotseling het portier openen is helemaal uit den boze. Logisch? Ja. Gebeurt het helaas nog veel te vaak? Ook ja.

3. Gebruik geen ruitensproeiers als er een motor/scooter achter je rijdt.

4. Gooi afval thuis weg en sigarettenpeuken en as in de asbak in plaats van uit het raam.

5. Eerst kijken, dan pas richting aangeven.

6. Rem tijdig bij naderen voorrangsweg of rotonde: laat zien dat je de motorrijder ziet.

7. Hou rekening met kwetsbaarheid van de tweewieler. Let wel: de motor heeft geen kooiconstructie om zich heen.

8. Hou rekening met de verminderde zichtbaarheid van de motor door de geringe breedte.

9. Hou afstand (als een motorrijder valt, kun je zomaar over hem heen rijden).

10. Een schrikreactie kan bij een motorrijder fataal aflopen. Maak daarom geen onverwachte rare manoeuvres en claxonneer niet als het niet echt nodig is (maar dit geldt in alle situaties).

11.
Schiet niet nog even snel voor een motor de weg op of voeg niet strak voor een motorrijder op de snelweg in. De motorrijder heeft meer tijd/ruimte nodig in een noodsituatie om een (letterlijk) pijnlijk ongeluk te vermijden.