Afbeelding
Foto: Pixabay

MAG vraagt aandacht voor motorrijder tijdens de rijles

Motorrijdersactiegroep (MAG) timmert aan de weg

Waar staat de Motorrijdersactiegroep voor

De Motorrijdersactiegroep (MAG) is niet echt 'a new kid on the block', want opgericht in 1988. Maar lang niet iedereen zal de MAG kennen, hoewel ze best een aantal opvallende standpunten hebben én een aantal mooie resultaten hebben bereikt. Bovendien, en hier kunnen rijinstructeurs hun voordeel mee doen, hebben ze een aantal tips voor automobilisten om rekening te houden met de motorrijder.

Waar staat de MAG voor?

De MAG is een vereniging die opkomt voor de belangen van alle motorrijders in Nederland en als speerpunten veiligheid, betaalbaarheid en vrijheid heeft.

Wanneer en waarom is de MAG opgericht?

De MAG heeft een aantal keer geprotesteerd tegen het plaatsen van zogeheten cablebarriers

Aanleiding om in 1988 de MAG op te richten was een bezoek van een van de oprichters aan de USA. Een zogenoemde ABATE (A Brotherhood Against Totalitarian Enactments)-organisatie had aan de overkant van de grote plas succesvol gestreden tegen de invoering van de helmplicht. De oprichter van de MAG vond dat we in Nederland ook zoiets moesten hebben. De KNMV was in zijn ogen (toen al) te braaf en te meegaand met wetgevers, waardoor hij op zoek ging naar andere motorrijders die het ook benauwd kregen van alle goedbedoelde regeltjes vanuit de overheid. Samen richtten ze de MAG op.

Laten we er niet omheen draaien: de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging (KNMV) is veel bekender dan de MAG. Maar is die vergelijking wel terecht of is dit appels met peren vergelijken?

In feite zijn dit twee verschillende typen organisaties. De KNMV is een sportbond waarbij het veilig en plezierig motorrijden vooropstaat. Zijdelings en waar nodig doet de KNMV ook aan belangenbehartiging, zoals met de rechtszaken tegen dijkafsluitingen die de KNMV samen met de MAG voerde. De MAG is daarentegen puur en alleen maar bezig met de belangen van de motorrijder (recreatief en zakelijk), maar doet helemaal niks met motorsport. Want daar is de KNMV voor. In de praktijk trekken de twee organisaties regelmatig samen op en ze respecteren elkaars plek in het metier.

Hoe wil de MAG haar doelen bereiken?

De MAG lobbyt in Den Haag rechtstreeks, en meestal gericht op de Kamerleden die in de vaste commissies zitten. Ook heeft de MAG zitting in het motorplatform, waar ook ANWB, Rijkswaterstaat, BOVAG, VVN, KNMV, het ministerie, de RAI, politie en andere organisaties in vertegenwoordigd zijn. Daar wordt voornamelijk gepraat over de veiligheid van motorrijders. Voor de belangen op Europees niveau is de MAG aangesloten bij de FEMA (Federation of European Motorcyclists Associations).

Verder heeft de MAG twee meldpunten, te weten: Meldpunt Gevaarlijke Wegsituaties waar iedereen problemen kan melden zoals glad en te breed bitumen, grind op de weg, verkeersborden die niet op de juiste plek staan of geverfde creatieve uitspattingen van gemeenten op het wegdek die glad zijn. De coördinator gaat dan de situatie (laten) verkennen en geeft dit met eventueel wat adviezen door aan de wegbeheerder. Ook is er het Meldpunt Rood Licht voor motorrijders die voor een verkeerslicht staan dat hen niet detecteert en dus niet op groen springt.

Heeft de MAG ook kroonjuwelen?

Een van de kroonjuwelen van de MAG is de onderplank aan geleiderails. Je ziet ze overal en bijna niemand weet dat die er zijn gekomen doordat de MAG daarvoor gelobbyd heeft, maar het is wel een feit. Ook de verplichte apk in Nederland is afgewend tot 2021 door de door de MAG georganiseerde protestrit naar het Atomium in Brussel in 2012.

De MAG heeft verder een aantal keer geprotesteerd tegen het plaatsen van zogeheten cablebarriers. Vorig jaar nog wilde het SWOV deze vorm van rijbaanscheiding promoten bij de overheid. De overheid ziet er dankzij de MAG vanaf en de overheid heeft SWOV de opdracht gegeven andere soorten rijbaanscheiding te onderzoeken.

Wat zijn actuele standpunten van de MAG?

- De MAG is voor zo veel mogelijk hanteren van de CROW-richtlijnen.
- De MAG is tegen creatieve uitspattingen op en rondom de wegen. Dit leidt vaak tot afleiding (en soms is het glad).
- De MAG ondersteunt de MONO-campagne. Motorrijders zijn vaak het slachtoffer van afleiding in het verkeer.
- MAG is tegen afsluiting van wegen voor motoren. Hier moet handhaving toegepast worden om de overtreders aan te pakken.
- De MAG zou graag zien dat motorrijders in de grote steden op de busbaan mogen. Hier is nog geen actie voor in gang gezet, maar staat wel op het lijstje.
- De MAG pleit voor parkeerplekken specifiek voor motoren. Die worden bijna nergens gefaciliteerd (parkeren op de stoep is nog wel gedoogbeleid).
- De MAG wil een eerlijke zogenoemde beprijzing (de rijder betaalt en niet de bezitter) zoals de prijs baseren op het gewicht en uitstoot van het voertuig en een ontheffing van betalen in de spits. De motor is immers een deel van de oplossing bij congestie.