Afbeelding
Foto: Hans Peijs

BOVAG: integreer ADAS in rijles en examen

BOVAG gaat zich samen met CBR en IBKI hard maken om de meest gebruikte ADAS-systemen gefaseerd en betaalbaar te integreren in het rijonderwijs en -examen.

Dit laat BOVAG weten naar aanleiding van het rapport 'Wie stuurt - Verkeersveiligheid en automatisering in het wegverkeer?' van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, waaruit blijkt dat de bijdrage van rijhulpsystemen (Advanced Driver Assistance Systems, ADAS) aan de verkeersveiligheid onvoldoende is. De onderzoeksraad daagde onder andere de BOVAG uit om stelling te nemen en die handschoen heeft de organisatie direct opgepakt.

Voorlichting via YouTube

BOVAG tekende deze zomer al het ADAS Convenant van de ADAS Alliantie, waarin 51 organisaties zich inzetten voor het verhogen van veilig gebruik van ADAS. De rol van BOVAG zal voornamelijk voorlichtend zijn. Via zogeheten 'instructables' op YouTube en BOVAG.nl over ADAS-systemen worden consumenten geïnformeerd over de werking van deze systemen. Ook kunnen leden op hun beurt klanten van meer informatie voorzien, die door BOVAG wordt aangedragen.
Daarnaast zal BOVAG zich samen met partijen als het CBR en IBKI inzetten om de meestgebruikte ADAS-systemen gefaseerd en betaalbaar te integreren in het rijonderwijs en -examen.
Ten slotte benadrukt BOVAG dat een uniforme benaming van systemen, evenals een gelijke functionaliteit, kan helpen om de informatie bij de consument te laten beklijven. BOVAG zal hier een actieve bijdrage aan leveren, maar heeft daarvoor wel hulp nodig van andere partners in de ADAS Alliantie.

Rij-instructie geeft drie exemplaren Vanaf de vluchtstrook weg

In het boekje Vanaf de vluchtstrook staan van een aantal minder of meer bekende auteurs verhalen over autorijden én over hun rijlessen. Elders in deze editie leest u er meer over. Rij-instructie mag van uitgever Nijgh & Van Ditmar drie exemplaren van het boekje weggeven aan lezers van dit blad. Maar ja, dan is de volgende vraag: aan wie?

Die vraag hebben we beantwoord. In het boekje worden rijinstructeurs, rijscholen en het CBR op soms komische, soms tragische en soms hilarische wijze beschreven.
Rijinstructeurs op hun beurt zitten 'aan de andere kant' van de lijn en krijgen ook niet altijd, om het zomaar even te duiden, 'even gemotiveerde leerlingen' in de auto. Daarom dagen we u uit eens een verhaal te schrijven over een leerling(e) van wie u dacht: Wie is dit? Moet ik dit lesgeven? Waarbij het soms hopeloos misgaat, maar het soms ook onverwacht positief kan uitpakken.

Mail uw bijdrage aan hans@entermedia.nl en wij publiceren de drie leukste verhalen. En als we er meer krijgen dan kopen we nog een paar boekjes om die ook weg te geven. Het lijkt ons een leuke uitdaging voor de kerstdagen.

Automaatcode in Duitsland eraf; Nederland zwijgt nog

In Duitsland wordt volgend jaar als eerste EU-land de automaatcode 'geschrapt'. In Nederland zijn er nog geen tekenen dat dit wordt nagevolgd.

Dat wil zeggen dat de automaatcode (code 78) de 'standaard' wordt en dat iedereen die een rijbewijs wil hebben voor een auto met een handgeschakelde versnellingsbak daar tien extra lessen voor moet nemen. De komende maanden wordt gewerkt aan een verdere uitwerking van het idee. In Nederland worden de ontwikkelingen met argusogen gevolgd, maar het is vooralsnog onbekend of ons land ook gaat volgen.

Doorbraak

Dit wordt in verschillende media bevestigd door Dieter Quentin, voorzitter van brancheorganisatie Bundesvereiniging der Fahrlehrerverbände.
Het wegvallen van de automaatcode wordt beschouwd als een grote doorbraak voor het geven van rijlessen in elektrische auto's. Elektrische auto's beschikken per definitie over een automatische versnellingsbak en dit verhoudt zich slecht tot de automaatcode. Menig rijschoolhouder overweegt om over te stappen op een elektrische lesauto, maar de automaatcode weerhoudt hem of haar veelal.

1 procent verkeersboetes onterecht opgelegd

Een derde van alle boetes waartegen bezwaar wordt aangetekend, blijkt onterecht te zijn opgelegd. Hoezo, bezwaar maken tegen een verkeersboete heeft zin?

Vorig jaar deelde het CJIB 9,2 miljoen boetes uit, oftewel rond 25.000 bekeuringen per dag. Dit jaar zal dat aantal daar niet veel van afwijken.
In 2028 maakten 330.000 personen bezwaar tegen de door hen opgelegde boete, nog geen 4 procent van het totaalaantal. Uit gegevens van het CJIB blijkt dat ongeveer een derde daarvan ten onrechte is gegeven. Met andere woorden: rond 1 procent van alle boetes in Nederland wegens een verkeersovertreding blijkt niet te kloppen, Dat is is toch de moeite waard.

'Rijscholen hebben maatschappelijke taak'

CDA-Kamerlid Wytske de Pater meent dat rijscholen een belangrijke maatschappelijke taak hebben in het verbeteren van de verkeersveiligheid. Ook wil zij zich inzetten voor 'regulering' in de branche.

Dit heeft De Pater laten weten tijdens een bedrijfsbezoek aan DON Opleidingen in Naaldwijk afgelopen vrijdag. In het kader van de Dag van de Ondernemer hadden BOVAG en MKB Nederland haar uitgenodigd voor een werkbezoek in het kader van verkeersveiligheid. Zij maakte onder andere kennis met technische innovaties als de mirrorcam. DON Opleidingen heeft zichzelf ten doel gesteld om de samenleving zich iedere dag bewuster te maken van bedrijfs- en verkeersveiligheid.

Belangrijke rol

Het bezoek was voor De Pater ook een manier om zichzelf te informeren over de rijscholenbranche. Daarbij kwam ook het opnieuw te schrijven 'startdocument voor rijscholen' aan de orde, waaraan diverse belangenorganisaties zich op 7 november committeerden en dat bedoeld is om de professionaliteit in de branche te verhogen. De Pater ziet bij het invullen van het Strategische Plan Verkeersveiligheid 2030 (SPV) een belangrijke rol voor de rijscholen, bijvoorbeeld in het aanbieden van permanente verkeerseducatie. Ze wil zich in het debat daarover in december extra inzetten voor regulering in de branche. Wat ze daarmee bedoelt, maakte ze verder niet bekend.

Op- en afritten zijn achilleshiel op snelwegen

Tijdens de rijles doet u er verstandig aan om extra veel aandacht te besteden aan de op- en afritten. Het blijkt namelijk dat 60 procent van de snelwegongevallen plaatsvindt binnen een straal van één kilometer van een op- of afrit. Wat de oorzaak is, is niet helder. Voor de hand ligt dat bij op- en afritten veel verkeer is én dat in- en uitvoegen voor veel automobilisten een lastige handeling is.

Deze conclusie trekt verzekeraar Univé op basis van een analyse van ruim 75.000 geregistreerde snelwegongevallen die tussen 2016 en 2018 plaatsvonden in Nederland. Uit de analyse blijkt dat de verschillen per regio groot zijn. In Groningen was het percentage ongevallen nabij een op- of afrit in 2018 het hoogst. Hier werd 72,3 procent van de ongevallen geregistreerd in de buurt van een op- of afrit. In Zeeland was dit percentage het laagst (33,3 procent).
In absolute zin is de provincie Zuid-Holland koploper. In 2018 waren dat er ruim 5.600, terwijl er in Zeeland 174 maal een ongeluk werd veroorzaakt vlak bij een op-of afrit.
Het aandeel ongevallen met dodelijke afloop is bij op- en afritten 34 procent lager dan op stukken snelweg zonder in- of uitvoegend verkeer. Bij het aantal ongelukken met letsel is het verschil aanzienlijk kleiner; dat is in de buurt van een op- of afrit slechts twee procent lager dan op andere stukken snelweg.
Ongelukken bij op- of afritten lijken overigens niet specifiek veroorzaakt te worden door woon-werkverkeer of vrachtverkeer. Doordeweeks is het aandeel ongelukken bij op- en afritten namelijk slechts licht hoger (+0,5 procent) dan in het weekend.

Afbeelding
Afbeelding