Datum 7 november 2019 kan weleens historisch zijn

Blijkbaar moet je als branche de afgrond zien om te weten: dit kan zo niet verder. Of dit voor elke branche geldt weet ik niet, maar in elk geval geldt het voor de sector waarin wij allen opereren.

Jaren- en misschien zelfs wel decennialang gold in deze sector dat iedereen op zijn eigen eilandje zat en predikte voor eigen parochie. Soms werden er 'bondjes' gesmeed, zoals met de VRB, FAM en BOVAG, maar veel vaker stonden partijen tegenover elkaar. Het is niet voor niets dat de vader van Ruud Rutten ooit tegen Ruud heeft gezegd dat het met de branche nooit wat zou worden. Maar uitgerekend dezelfde Ruud Rutten bewijst nu dat het echt anders kan. Ruud heeft het voor elkaar gekregen dat partijen met elkaar rond de tafel zijn gaan zitten en heldere afspraken hebben gemaakt over hoe de branche kan professionaliseren. In deze editie legt een blije én trotse Ruud uit hoe hij hiertoe is gekomen, wat hij ervan verwachtte en vooral wat de vervolgstappen zijn.

Die bijeenkomst die Ruud op persoonlijke titel heeft georganiseerd was op 7 november. Als de schijn niet bedriegt kan dit weleens een historische datum blijken. Niet eerder namelijk hebben alle zogeheten stakeholders in de branche zich geschaard achter hetzelfde plan. De puntjes moeten nu op de i en de precieze inhoud zal worden uitgewerkt in projectgroepen, maar feit is dat nu eindelijk eens door iedereen is uitgesproken er helemaal voor te gaan en, en dat is de essentie, ook nog eens gezamenlijk dezelfde weg te leiden. Het spreekwoord luidt dat er meerdere wegen naar Rome leiden. Dat klopt, maar niet in deze branche. Ruud heeft er met zijn initiatief voor gezorgd dat iedereen eindelijk eens wel dezelfde route heeft ingetikt in zijn navigatie. Ruud, maar eigenlijk iedereen die bij deze vergadering aanwezig was, verdient daarom alle lof.

Betekent dit dat er niemand meer de kruiwagen uit springt? Dat kan niemand beloven. Op de route op weg naar een professionele branche liggen de nodige valkuilen en daar kan zomaar iemand in stappen. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat een brancheorganisatie door de leden wordt teruggefloten. Of dat een organisatie bij nader inzien toch bedenkt dat ze niets opschiet met de voorstellen. En zo zijn er nog wel meer te verzinnen.

Maar laten we daar nu eens niet van uitgaan. Laten we er nu eens van uitgaan dat het enthousiasme dat bijna tastbaar was op 7 november nog verder wordt aangewakkerd. Dan kan er eindelijk serieus worden gewerkt aan een serieuze, professionele branche, waarin geen plaats meer is voor ondernemers en instructeurs die er met de pet naar gooien.
Het is een prachtig wenkend perspectief.